***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
- malox
- Mały gagatek
- Kontakt:
Re: Auto do pracy z vw
Ja bym coś kupił małego w sdi. Polo albo seat arosa lub ibiza. Kolego z pracy dojeżdża 80 km dziennie i pali mu to poniżej 4 litrów i nic się nie psuje.
Auto do pracy z vw
Jako, że ja dojeżdżam do pracy dziennie 200km to dodam coś ze swojej strony. Mam passata b5 ale również zostawiłem go dla żony i zaczynałem od polo 86c2f 1.3 z lpg i przez 30tys. nic w nim nie robiłem Z czasem zaczęło mi brakować klimy więc przyszedł czas na astrę g 1.6 8V z klimą i oczywiście lpg. Niestety jazda była ekonomiczna ale wyprzedzić tira to był wyczyn. Teraz od roku śmigam golfem III i w dodatku TDI i jak narazie z tego auta jestem zadowolony. Ekonomia wiadomo, że jest ważna ale pamiętaj aby samochód nie był za słaby ponieważ przy takich trasach jest to aż niebezpieczne. Pozdrawiam.
Passat B5 ATJ+BRD+Firad1043+chłod.oleju ARL+FMIC+051A...in progress
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Brwiako i resid, to nie temat na oceny poszczególnych egzemplarzy, tutaj pytamy ogólnie co kupić, na co zwrócić uwagę itp...
Auto do pracy z vw
Chyba auto jest do jeżdżenia, a nie że Ci szkoda. Rozumiem jakbyś miał jakiegoś rarytasa, ale to w końcu tylko zwykła Bora w gazie. Przy LPG to chyba na koszty paliwa nie narzekasz, a auto oferuje sobą też jakiś komfort oraz bezpieczeństwo, co na trasach jest bardzo przydatne. Kupisz jakiegoś rzęcha, nawkładasz kasy, żadnego komfortu jazdy, o bezpieczeństwie już nie wspominając. Takie jest moje zdanie.
MK3 GT TDI >>> A2 1.4 16V >>> A3 8L S-Line TDI
Witam wydaje mi sie ze pisze w dobrym miejscu.
Zastanawiam sie nad zmiana auta. Interesuje mnie Audi A4 b7 . Czy te silniki 2.0 130koni to jest zwykly silnik ( ten sam co w B6 ) czy FSI? Mam zamiar zagazowac auto, i jesli dobrze kojarze to jedyny silnik ktory sie do tego nadaje w B7? Jesli mam racje zna ktos oznaczenie tego silnika ?
Zastanawiam sie nad zmiana auta. Interesuje mnie Audi A4 b7 . Czy te silniki 2.0 130koni to jest zwykly silnik ( ten sam co w B6 ) czy FSI? Mam zamiar zagazowac auto, i jesli dobrze kojarze to jedyny silnik ktory sie do tego nadaje w B7? Jesli mam racje zna ktos oznaczenie tego silnika ?
- doggie
- V.I.P.
Re: ***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
adamek88 to nie jest FSI tylko MPI, to w zasadzie ten sam silnik co 1.8T tyle że bez turbo, czyli rzędowy 4-cylindrowy po 5 zaworów na cylinder, jak najbardziej nadaje sie do zagazowania, kod silnika ALT
Co lepiej wybrać diesla 1,9TDI 90 lub 110 KM niskie spalanie ale dwumasę i turbine w razie czego do wymiany, długie nagrzewanie się silnika, nie odpalenie w zimę, czy benzynę 1,6 szybkie nagrzewanie się silnika, odpalanie w zimie ale spalanie wyższe i wymianę skrzyni w razie czego???
Jakie będzie realne spalanie silników:
1,9TDI 90KM
1,9TDI 110KM
1,6 100KM
1,6 105KM
Który z golfów będzie najekonomiczniejszy ale nie tylko spalanie ale podliczając wszystkie koszta. Odpada 1,4 bo słaby i psuje się niby (w rodzinie był i rozrząd rozwalił pół silnika...) oraz SDI bo jakoś nie wierzę aby niecałe 70KM dało radę ciężkiemu golfowi.
Na razie posiadam Almerę 1,4 87KM nie narzekam (spalanie trasa 6-7,5l miasto 8-9l zimą max 10,5l ) ale chciałbym wymarzonego Golfa
Przebieg roczny do 10tyś km z czego 1,5tyś coroczna trasa nad morze i z 10 mniejszych tras. Dojazd do pracy jedna strona 5km.
Jakie będzie realne spalanie silników:
1,9TDI 90KM
1,9TDI 110KM
1,6 100KM
1,6 105KM
Który z golfów będzie najekonomiczniejszy ale nie tylko spalanie ale podliczając wszystkie koszta. Odpada 1,4 bo słaby i psuje się niby (w rodzinie był i rozrząd rozwalił pół silnika...) oraz SDI bo jakoś nie wierzę aby niecałe 70KM dało radę ciężkiemu golfowi.
Na razie posiadam Almerę 1,4 87KM nie narzekam (spalanie trasa 6-7,5l miasto 8-9l zimą max 10,5l ) ale chciałbym wymarzonego Golfa
Przebieg roczny do 10tyś km z czego 1,5tyś coroczna trasa nad morze i z 10 mniejszych tras. Dojazd do pracy jedna strona 5km.
- doggie
- V.I.P.
fitzyk w twoim przypadku optymalna będzie benzyna najlepiej 1.6 lub 2.0, za małe przebiegi robisz jak na diesla chyba że poszukasz 90-tkę bez dwumasu i bez VNT ale to już niestety jest w większości dorżnięte lub jak napisałeś SDI do spokojnej, ekonomicznej i bezproblemowej jazdy
-
- Nowicjusz
Koleżanka jeździ, a raczej jeździła Toyota Yaris rok 2004 1.3 benzyna . Teraz chce zamienić na golfa ma ok. 15 max 20tys. Jeździ głównie po mieście i teraz zależy jej na klimatyzacji . Na co powinna zwrócić uwagę i co jej polecicie?
- doggie
- V.I.P.
Aniuleczka, chce zamienić auto z 2004 roku na starsze? Bo za 15-20 to jedynie jakąś czwórkę można kupić bo piątkę nie za bardzo, czemu nie chce zostać przy TY?
Siema panowie chce kupic auto do 40tys zł, pod uwage biore tylko 2 auta,
honde civic type r i golfa 5g GTI dsg, honda jezdze od 2 lat mam starsza wersje hondy z silnikiem o mocy 180ps i daje mi to frajde z jazdy
o hondzie civic wiem sporo, ale chcialbym sie dowiedziec cos o golfe w takim zestawieniu gti+dsg na pewno nede chcial podnies moc w tym gti do jakis 270ps,
czy mozecie mi tu powiedziec w czym bedzie lepszy golf od hondy ??
honde civic type r i golfa 5g GTI dsg, honda jezdze od 2 lat mam starsza wersje hondy z silnikiem o mocy 180ps i daje mi to frajde z jazdy
o hondzie civic wiem sporo, ale chcialbym sie dowiedziec cos o golfe w takim zestawieniu gti+dsg na pewno nede chcial podnies moc w tym gti do jakis 270ps,
czy mozecie mi tu powiedziec w czym bedzie lepszy golf od hondy ??
Ostatnio zmieniony ndz paź 14, 2012 12:30 przez zibi_i, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
Nie ja tylko koleżanka, a i okazało się że ta zamiana to z powodu bliskiego spotkania z słupem :/ heh wyszło przy rozmowie o zamianie na starzy rocznik i się wydało. Koszt naprawy podobno bardzo duży i była u kilku mechaników i wyrok ten sam opłaca się na części sprzedać, dołożyć i coś innego kupić. Więc budżet jest jaki jest.doggie pisze:Aniuleczka, chce zamienić auto z 2004 roku na starsze? Bo za 15-20 to jedynie jakąś czwórkę można kupić bo piątkę nie za bardzo, czemu nie chce zostać przy TY?
- doggie
- V.I.P.
za 20 możnaby się pokusić na jakąś piątkę w benzynie, przykłady http://moto.allegro.pl/listing.php/show ... C%C2%A0%3E" onclick="window.open(this.href);return false;
w TDI skoro jeździ po mieście głównie wcale bym się nie pachał, benzyna tylko MPI, FSI od razu odrzuć
w TDI skoro jeździ po mieście głównie wcale bym się nie pachał, benzyna tylko MPI, FSI od razu odrzuć