***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Kupił by Focusa za 8 czy 307 i też nic by nie wkładał? procedura była by zapewne taka sama... tylko części droższe trzeba tez brać pod uwagę fakt, że Golf będzie tracił mniej na wartości niż wymienione marki, temat można dalej ciągnąć bo np: Audi A3 jest jeszcze droższe a porównywalne do Golfa itp itd... ale patrząc na suche fakty, trudno się nie zgodzić z tym stwierdzeniem" "Biorąc pod uwagę ceny i roczniki Golf jest kpl nieopłacalny. Najstarszy latami, najbiedniejszy wyposażeniem i najdroższy w zakupie". Chociaż wyposażenie to kwestia znalezienia odpowiedniego egzemplarza.
[b]Dont hate the player, hate the game :] ...
[/b]
[/b]
Re: ***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
O ile dobrze zrozumiałem masz na myśli jazdę na byle czym (olej z biedry itp) ?Jaworess pisze:Właśnie, właśnie tym bardziej że RedBull stoi po 3,76zł
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Kolego lukasz_bliw, co takiego obraźliwego widzisz w tym poscie,że wrzucasz go na zgłoszenia?szakulvip pisze: lukasz_bliw napisał(a):Chyba jednak zmienię forum
nikt na siłę nikogo tu nie trzyma
Piasek napisał(a):Na dzień dzisiejszy auto kosztowało go już ponad 17 tyś zł...
Za to miałby identyczną 307kę (którą brał pod uwagę) ale z 2006 roku... i na pewno mniej styraną niż 14-letni Golf...
Tak się w tym kraju kupuje samochody mając świadomość tego co jest oferowane i wybierając najdroższe oferty jako odzwierciedlenie stanu technicznego.
nie rozumie jednego, tak cieżko kogoś było wziąc kumatego przed kupnem aby sprawdził auto?
Ten Mk4 był już chyba 12tym którego oglądał... i wziął dlatego że był najlepszy z dotychczasowych jakie oglądał. Jeżdżenie za autami to nie tylko czas ale i pieniądze... a przejeździł łącznie z tysiaka pewnie. Na parę oględzin ktoś z tobą pojedzie ale nie da rady ciągać ludzi do każdego ogłoszenia bo każdy ma swoje życie i swoje sprawy.szakulvip pisze:nie rozumie jednego, tak cieżko kogoś było wziąc kumatego przed kupnem aby sprawdził auto?
a za winklem UC z ITDJaworess pisze:tym bardziej że RedBull stoi po 3,76zł
Mieszkam w małej mieścince... 3-4x w miesiącu mamy akcję jednych albo drugich... Polowanie...
pewnie też, chodziło mi o to że za te same pieniądze kupujesz po prostu dużo młodsze auto... to i ryzyko inwestycji w nie (teoretycznie) mniejszeJolero pisze:Kupił by Focusa za 8 czy 307 i też nic by nie wkładał?
Młodszy benzyniak to przede wszystkim mniejszy przebieg... bo na dieslu można się nieraz tęgo zdziwić ile to potrafi nakuć w 2-3 lata ale benzyniaki raczej nie osiągają przebiegów rocznych po 60 i więcej tyś km... Widzę po kumplach co targają stale... Astry H, Merivy, Renówki... w benzynach, roczniki 2007-2008 po 110-130 tyś km mają... co nie zmienia faktu że w ogłoszeniach mają już po 60-75tyś km...
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
- szakulvip
- Gadatliwa bestia
- Auto: Audi a4 b8
- Kontakt:
no proszę bardzo, tak kolega się gorączkuje, że aż moderatorowi głowę zawraca, nie ma chyba gdzie się wypłakaćMichał_1977 pisze:Kolego lukasz_bliw, co takiego obraźliwego widzisz w tym poscie,że wrzucasz go na zgłoszenia?
no to w sumie wszystko tłumaczy, ja też swojego kiedyś 3mc szukałem tyle, że jakoś udało śie kupić dobrego.Piasek pisze:Ten Mk4 był już chyba 12tym którego oglądał... i wziął dlatego że był najlepszy z dotychczasowych jakie oglądał. Jeżdżenie za autami to nie tylko czas ale i pieniądze... a przejeździł łącznie z tysiaka pewnie. Na parę oględzin ktoś z tobą pojedzie ale nie da rady ciągać ludzi do każdego ogłoszenia bo każdy ma swoje życie i swoje sprawy.
Xandar, dokładnie ale nie można nazwać tego byle czym. Gdybym latał tylko na oleju spożywczym to filtr bym wymontował i o nim zapomniał...no bo po co go wozić pod maską w takim wypadku Ale nie mogę bo korzystam też z produktów Orlen
Piasek, też mieszkam w małej mieścinie ale ITD to ja widziałem ostatnio w telewizji, mało tego przez moją mieścinę biegnie E-S7 i E-15, E-16 no i nawet tam w moich okolicach ich nie spotkasz za często a golfem latam już ponad dwa lata. Może gdzieś tam koło Was mają swoją bazę i dlatego macie ich tak często. Trudno powiedzieć.
Piasek, też mieszkam w małej mieścinie ale ITD to ja widziałem ostatnio w telewizji, mało tego przez moją mieścinę biegnie E-S7 i E-15, E-16 no i nawet tam w moich okolicach ich nie spotkasz za często a golfem latam już ponad dwa lata. Może gdzieś tam koło Was mają swoją bazę i dlatego macie ich tak często. Trudno powiedzieć.
Włocławek - jednostka ITD oraz oddział UC
Inowrocław - punkt zamiejscowy dla jednej załogi ITD oraz oddział UC
Inowrocław - punkt zamiejscowy dla jednej załogi ITD oraz oddział UC
-
- Użytkownik
Re: ***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Nie wiem jak u kogo ale u mnie w złym tonie jest zwracanie komuś uwagi żeby sobie poszedł. Prowadzę luźną dyskusję, zasatanwiam się, zbieram opinie przemawiające za VW (których ubywa). No cóż - różne szkoły są. Ja płakać nie płaczę a żeby mieć wzwód nie potrzebuję jeździć VW. Może jedynie zbyt nerwowy jestem za co przepraszam.szakulvip pisze:no proszę bardzo, tak kolega się gorączkuje, że aż moderatorowi głowę zawraca, nie ma chyba gdzie się wypłakaćMichał_1977 pisze:Kolego lukasz_bliw, co takiego obraźliwego widzisz w tym poscie,że wrzucasz go na zgłoszenia?no to w sumie wszystko tłumaczy, ja też swojego kiedyś 3mc szukałem tyle, że jakoś udało śie kupić dobrego.Piasek pisze:Ten Mk4 był już chyba 12tym którego oglądał... i wziął dlatego że był najlepszy z dotychczasowych jakie oglądał. Jeżdżenie za autami to nie tylko czas ale i pieniądze... a przejeździł łącznie z tysiaka pewnie. Na parę oględzin ktoś z tobą pojedzie ale nie da rady ciągać ludzi do każdego ogłoszenia bo każdy ma swoje życie i swoje sprawy.
Było MK3 AAZ jest Accord 6 F18b2 i Leon ASV.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Daj już sobie spokój z tymi zgłoszeniami...
To iż ktoś Ci napisał,że nikt Cię tu nie trzyma,to jeszcze nie jest powód,żeby robić wielkie halo. To jest forum i każdy ma prawo wyrazić swoją opinie. Oczywiści,jeżeli będzie to napisane w sposób chamski,czy wulgarny,to taki osobnik otrzyma odpowiednią "nagrodę" za to,ale tutaj nie widzę żadnych podstaw do tego,żebyś czuł się jakoś strasznie urażony,zbulwersowany
Co do wyboru marki o czy ktoś tutaj wspomniał,czyli Peugeot 307 a Golf mk4,to napisze tak-może i fajne są te Peugeoty,ale jak pomyślę o naprawach,czy wymianach okresowych,to już nie są takie fajne,bo ceny do francuzów po prostu zabijają.Do japońców tak samo,a o japońskich blachach,to mi się nawet nie chce pisać.Ja mam 3 auta grupy VAG i jestem zadowolony,części dostępne niemal od ręki w przyzwoitych cenach,blachy są w porządku,więc czego innego nie chcę szukać
To iż ktoś Ci napisał,że nikt Cię tu nie trzyma,to jeszcze nie jest powód,żeby robić wielkie halo. To jest forum i każdy ma prawo wyrazić swoją opinie. Oczywiści,jeżeli będzie to napisane w sposób chamski,czy wulgarny,to taki osobnik otrzyma odpowiednią "nagrodę" za to,ale tutaj nie widzę żadnych podstaw do tego,żebyś czuł się jakoś strasznie urażony,zbulwersowany
Co do wyboru marki o czy ktoś tutaj wspomniał,czyli Peugeot 307 a Golf mk4,to napisze tak-może i fajne są te Peugeoty,ale jak pomyślę o naprawach,czy wymianach okresowych,to już nie są takie fajne,bo ceny do francuzów po prostu zabijają.Do japońców tak samo,a o japońskich blachach,to mi się nawet nie chce pisać.Ja mam 3 auta grupy VAG i jestem zadowolony,części dostępne niemal od ręki w przyzwoitych cenach,blachy są w porządku,więc czego innego nie chcę szukać
Akurat 307kę miałem w domu 8 lat i (pomijając ceny reanimacji HDI 16V... ale jakiego CR`a za drobne naprawicie ??) ceny mat. eksploatacyjnych niczym mnie nei zaskoczyły. Są niuanse konstrukcyjne że może ci się trafić łożysko koła tylnego z piastą i tarczą jako jeden element ale nie ma dramatu - markowy grat 200zł ale masz nowe łożysko i tarczę hamulcową która i tak się kwalifikowała do wymiany.Michał_1977 pisze:Peugeot 307 a Golf mk4,to napisze tak-może i fajne są te Peugeoty,ale jak pomyślę o naprawach,czy wymianach okresowych,to już nie są takie fajne,bo ceny do francuzów po prostu zabijają.
Do toyoty (Corolla E15 2009r 1.6 VVT-i) ściągałem tarcze i klocki na przód (Ferrodo + Ferrodo Premier) 500zł kpl
W kwestii cen mat. eksploatacyjnych czy samych części to już w większości mity krążą - wszystko podobnie kosztuje: czy to VW, czy france czy japsy: im nowszy model, tym droższe graty ale zawsze zbliżone cenowo.
To nie sa do końca mity. Trzeba też patrzeć przez aspekt gdzie części są kupowane. Inaczej to wygląda w zamiennikach i inaczej w oryginałach. W VW da się przełknąć cenę części eksploatacyjnych w większości. Np mnie za rozrząd oryginalny i rozrząd w dobrych zamiennikach wychodziło niewiele taniej w tych drugich. Ceny filtrów itp często w ASO są podobne jak w sklepach.Piasek pisze:W kwestii cen mat. eksploatacyjnych czy samych części to już w większości mity krążą - wszystko podobnie kosztuje: czy to VW, czy france czy japsy: im nowszy model, tym droższe graty ale zawsze zbliżone cenowo.
Wczoraj byłem u szwagra, którego quasqai jest naprawiany z ubezpieczania. Na fakturze widnieje np Icek za 5000 zł oryginał z ASO. Zderzak - ciekawostka - dopiero trzeci dał się założyć bo inne oryginały były ponoć tak marne, że nie dało się ich przypasować.
To samo słyszałem od zaprzyjaźnionego warsztatu. Narzekali na blachy w toyotach np, ze są tak cienkie że trzeba bardzo uważać bo od patrzenia się pogiąć może.Michał_1977 pisze:o japońskich blachach
No panie... jak kogoś stać na kupowanie mat. eksploatacyjnych w ASO to nie narzeka. Ale rynek aftermarket po to istnieje aby nie płacić za logo Audi wybite na rolce napinającej Litensa... tej samej która znajduje się w pudełku SKF`a, Ruville`a oraz INA`yjhosef pisze:Trzeba też patrzeć przez aspekt gdzie części są kupowane
Zaś co do filtrów to nawet ASO nie korzystają z produktów sygnowanych. Z fabryki wyjechał na filtrze powietrza z logo Audi, VW oraz mann-humel, po pierwszym serwisie w ASO jest już tylko mann-humel. W takim razie po co płacić w ASO 80 netto za niego kiedy w motoryzacyjnym dostanę go za 50 brutto...
Przykłady można mnożyć.
Lata do mnie IC oraz Fota - codziennie po kilka kursów mają do ASO różnych salonów z gratami...
-
- Użytkownik
Generalnie nie wypowiadam się na temat francuskiej motoryzacji - również podchodzę sceptycznie do tego tematu. Co do aut japońskich - nie miałem nigdy to się nie wypowiem.
Było MK3 AAZ jest Accord 6 F18b2 i Leon ASV.
Piasek, ja tam pewnych rzeczy już nie kupię poza ASO. Np osłony przegubu.
Filtr oleju w ASO a zamiennik to kilka zł różnicy do mojego Polo. Śruba wlewy w ASO jest tańsza niż w sklepie gdzie kupuję.
Wszystkie śrubki, spinki kupuję w ASo bo są tańsze...
Kwestia przeglądów też ciekawie wygląda. Przegląd w VW to między 500 a 800 zł UP, polo golf w zależności od zakresu przeglądu. Za to samo szwagier w ASO nissana buli 1600 zeta.
Wymiana oleju w moim polo teraz to 80 zł za robociznę - co uznaje za dobrą cenę za wbicie pieczątki do książki.
Filtr oleju w ASO a zamiennik to kilka zł różnicy do mojego Polo. Śruba wlewy w ASO jest tańsza niż w sklepie gdzie kupuję.
Wszystkie śrubki, spinki kupuję w ASo bo są tańsze...
Kwestia przeglądów też ciekawie wygląda. Przegląd w VW to między 500 a 800 zł UP, polo golf w zależności od zakresu przeglądu. Za to samo szwagier w ASO nissana buli 1600 zeta.
Wymiana oleju w moim polo teraz to 80 zł za robociznę - co uznaje za dobrą cenę za wbicie pieczątki do książki.