Wróżyć z fusów się nie da... W zależności od tego jak użytkujesz auto w jakich warunkach do takich trzeba jednostkę dopasować i do swoich osobistych preferencji.Maciek22222 pisze: ↑czw mar 01, 2018 16:40Dziekuje Wam za odpowiedzi w koncu znalazlem sie w odpowiednim miejscu;) To doradzcie mi jaki silnik najlepszy w tej cenie i dlaczego?;)
***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
Re: ***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
-
- Nowicjusz
- Auto: Volkswagen Golf
Osobiście nie lubie disela jest mdlisty na starcie jak dla mnie cos w benzynie bym szukal. 1.6 moze?
Czekaj czekaj.... Mówisz że na starcie klekot jest mdlisty a 1.6 idzie jak burza? Jeździłes kiedyś dieselem? I nie mówię tu o SDI. Taki ~100 konny diesel ma że 220 nm od 1800 obrotów. Wolnossacy benzyniak to się może schować z takim momentem.Maciek22222 pisze:Osobiście nie lubie disela jest mdlisty na starcie jak dla mnie cos w benzynie bym szukal. 1.6 moze?
-
- Nowicjusz
Na starcie moim zdaniem benzyna ma lepszy start potem wiadomo klekot bedzie szybszy. Ja jezdze po miejscu wiec szukam samochodu z dobrym ,,startem'' temu was pytam o pomoc i byscie mi doradzili z jakim silnikiem brac 4;)
Jest dokładnie na odwrót. Klekot ma bardzo mocny start ale szybko się kończy. (z reguły przy 3000 obrotów już nie ma momentu nawet jeżeli silnik ma turbo że zmienna geometria)
-
- Nowicjusz
A wy 4 z jakim silnikiem byscie wzieli? Zatem;) autko po miescie ma smigac
Kolega ma racje co do diesla... Szukaj zadbanego 1.6 a jak ci mało mocy to masz 1.8 z turbo albo zwykła 2.0...
Diesel po mieście średnio chociaż stare klekoty to wszędzie dają radę. Do miasta benzyna lepsza ale 1.6 to jest straszna padaka. 2.0 w sumie też jeżeli porównać z przyspieszeniem do określonej prędkości z 1.9 tdi
No tak trzeba odrazu w 2.8 celować bo mniejsze pojemności to kapa... Nie każdy potrzebuje takich mocy i 1.6 też mu wystarczy...
Mowie w porównaniu do tdi. Jako Fan klekotow brałbym mimo wszystko tdi. Łatwe w naprawie kupę części i fajna dynamika jazdy. Wersja 110 lub 130 robi robotę. Mimo wszystko sam z mojego aktualnego klekota przesiadam się za 3 miesiące w benzynę. Ale turbodoladowana benzynę.dreyfus pisze:No tak trzeba odrazu w 2.8 celować bo mniejsze pojemności to kapa... Nie każdy potrzebuje takich mocy i 1.6 też mu wystarczy...
Do miasta super porażka na 5 km trasy... Czy ma 110 czy 130 kucy tu o zasadę działania chodzi a nie moc, jest też doładowania Bena w IV...
Stary 1.9 to nawet po bułki do sklepu na przeciwko się nadaje.
-
- Nowicjusz
Tez tak mysle co myslicie o silniku 2.0?
Ma go koleżanka w swoim golfie zagazowanego i śmiga o co konkretnie pytasz?