Samochód z niemiec ... - procedury
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
Witam wszystkich.
Właśnie jestem w trakcie załatwiania formalności rejestracyjnych. Pytanie moje dotyczy umowy kupna/sprzedaży. Mam umowe całą po niemiecku, ale wyczytałem, że można też taką niemiecko-polską i wtedy nie trzeba jej już tłumaczyć. Oczywiście dane przepisze sam
Z drugiej strony tłumacz powiedział mi, że i tak musi się pod tym podpisać (za pól ceny tłumaczenia), że niby jest wszystko zgodne. Pytanie czy faktycznie musi się podpisywać, czy taka wystarczy?
Druga sprawa na tej niemieckiej umowie w rubryce Fahrzeugart wpisane jest: "PKW 0600" lub "DKW 0600". Ktoś się orientuje co to za numer?
Właśnie jestem w trakcie załatwiania formalności rejestracyjnych. Pytanie moje dotyczy umowy kupna/sprzedaży. Mam umowe całą po niemiecku, ale wyczytałem, że można też taką niemiecko-polską i wtedy nie trzeba jej już tłumaczyć. Oczywiście dane przepisze sam
Z drugiej strony tłumacz powiedział mi, że i tak musi się pod tym podpisać (za pól ceny tłumaczenia), że niby jest wszystko zgodne. Pytanie czy faktycznie musi się podpisywać, czy taka wystarczy?
Druga sprawa na tej niemieckiej umowie w rubryce Fahrzeugart wpisane jest: "PKW 0600" lub "DKW 0600". Ktoś się orientuje co to za numer?
możesz miec umowe polski-niemiecką a wtedy wszystko zależy od tłumacza ile wezmie, ale pieczątka musi być. u mnie nic nie wzięła za postawienie tej pieczątki i zapłaciłam 80 zł.
[ Dodano: 10 Paź 2006 14:42 ]
a z tym numerem to popatrz w briefie na podobny może wykumasz , bo ja takiego czegoś nie miałam w umowie
[ Dodano: 10 Paź 2006 15:02 ]
a mozna wiedzieć jaki samochodzik sobie zakupiłes i ile zapłaciłeś?
[ Dodano: 10 Paź 2006 14:42 ]
a z tym numerem to popatrz w briefie na podobny może wykumasz , bo ja takiego czegoś nie miałam w umowie
[ Dodano: 10 Paź 2006 15:02 ]
a mozna wiedzieć jaki samochodzik sobie zakupiłes i ile zapłaciłeś?
No właśnie.......co mam zrobić z tymi tablicami?mar87ta pisze:to bardzo fajnie, że tak wyszło i dieselek jeszcze ja w urzedzie skarbowym w godzine załatwiłam. a jakie masz blachy jak czerwone to uważaj żeby nie było przypału jeśli handlarz sprowadzał i bedzie gdzieś jego nazwisko
Wysłałem papiery do celnego i teraz dowiaduję się że chcą papiery na numery , ja ich nie dostałem , handlarz mówi że nie ma (zgubił), podejrzewam że nie chce mi ich dać bo tam są jego dane, jak z tego wyjść?
Jeśli nie będę miał, to nie przejdzie na cle?czy też jakaś kara?
Marta , on się właśnie boi bo tam są jego dane, jak ojciec z tego wybrnął?mar87ta pisze:...... jak sobie przypominam to ojciec miał ten papier i tam było nazwisko handlarz, ale z tego mozna wybrnąć byle by był ten papier
Chyba się przejadę do niego jak nie będzie chciał przesłać papierów, tylko co dalej mówić w celnym?
hmm ojciec miał ten papier z nazwiskiem handlarza i powiedział że to jego znajomy znający niemiecki, który pomagał mu w formalnoscich na granicy. a jak nie bedzie ci chciał dac to sie zapytaj co zrobic jeżeli zgubiles ten papier.
dlatego najlepiej kupywac na stałych blachach ja tak zrobiłam izero problemu z jakimis wymeldowaniami i tablicami. pozdro
dlatego najlepiej kupywac na stałych blachach ja tak zrobiłam izero problemu z jakimis wymeldowaniami i tablicami. pozdro
Witam, moj pierwszy post na forum
Interesuje mnie Golf IV od handlarza, stoi w polsce niezarejestrowany. Sprowadzony z Wloch na wloskich tabllicach. Mieszka ode mnie 500km. Jakie dokumenty/czynnosci powienienem dokonac u niego na miejscu zeby przyjechac do mojego miasta? Piszecie o "briefach" a po wlosku jak on brzmi, wie ktos?
Po przyjechaniu nim do domu co powinienem zalatwiac i w jakiej kolejnosci?
THX za zainteresowanie.
Interesuje mnie Golf IV od handlarza, stoi w polsce niezarejestrowany. Sprowadzony z Wloch na wloskich tabllicach. Mieszka ode mnie 500km. Jakie dokumenty/czynnosci powienienem dokonac u niego na miejscu zeby przyjechac do mojego miasta? Piszecie o "briefach" a po wlosku jak on brzmi, wie ktos?
Po przyjechaniu nim do domu co powinienem zalatwiac i w jakiej kolejnosci?
THX za zainteresowanie.
Jak to jest teraz z mieniem przesiedleńczym. Ojciec pracuje w Niemczech, nie ma problemów ze sprowadzeniem i zarejestrowaniem na mnie, ewentualnie ja jako współwłaściciel? Jak wtedy wyglądają procedury i opłaty? Zawsze kupowaliśmy auta właśnie na mienie, ale ostatnio chyba zmieniły się przepisy.
[img]http://img143.imageshack.us/img143/2923/34800895gw9.jpg[/img]
Kupiłem golfa na białych tablicach...co dalej
Witam , zakupiłem auto w połowie sierpnia na białych tablicach tych co jezdza niemcy,
nie mam dokumentu wyrejstrowania a auto ma TUV do 2008r.
Co teraz, czy powinienem szukac goscia i wyrejstrowac auto, czy moge sobie jezdzic i mówic ze to pozyczony samochód
Jak jest z opłatami tzn terminami ich wnoszenia:OBOWIAZUJA ONE OD DATY WYSTAWIENIA UMOWY CZY OD DATY PRZGLADU?
CZY JAK PRZPISZE UMOWE NA AKTUALNA DATE TO NOE DOSTANE KARY??
nie mam dokumentu wyrejstrowania a auto ma TUV do 2008r.
Co teraz, czy powinienem szukac goscia i wyrejstrowac auto, czy moge sobie jezdzic i mówic ze to pozyczony samochód
Jak jest z opłatami tzn terminami ich wnoszenia:OBOWIAZUJA ONE OD DATY WYSTAWIENIA UMOWY CZY OD DATY PRZGLADU?
jaro2407, no niestety nie zarejestrujesz auta bez wcześniejszego wyrejestrowania w Niemczech.
Kiedyś było do tego potrzebne pełnomocnictwo notarialne - nie wiem jak na dzień dzisiejszy to wyglądajaro2407 pisze:czy moge sobie jezdzic i mówic ze to pozyczony samochód
Wszystko się liczy od daty przekroczenia granicy - formalnie, ale tego nie można udokumentować, więc zwykle jest to przeglądjaro2407 pisze:Jak jest z opłatami tzn terminami ich wnoszenia:OBOWIAZUJA ONE OD DATY WYSTAWIENIA UMOWY CZY OD DATY PRZGLADU?
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....