***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Masz racje,tylko szkoda że nie wiesz ktòrych usuniętych postow się to tyczyło
A jeśli wiesz to już zostaw ten temat
A jeśli wiesz to już zostaw ten temat
Cześć,
Mam pytanie, planuje w okolicach maja-czerwca kupić samochód. Przyznam, że napaliłem się na Golfa IV . I tu moje pytanie ile funduszy trzeba wyłożyć aby znaleźć Golfa IV z silnikiem 1.8 turbo (bez gazu) nadającego się do jazdy. Wiadomo, że drobne rzeczy to trzeba na bieżąco zmieniać i z tym nic się nie poradzi, ale chodzi mi o to ile orientacyjnie kosztuje samochód z tym silnikiem nadający się do jazdy. Patrzyłem allegro i tablice, lecz tam rozrzut cen jest duży i niewiadome pochodzenie.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy w silniku 1.9 TDI jeśli coś się zepsuje to wysokie są koszta naprawy? Oraz jak to wychodzi w porównanie z 1.8 T ?
Pozdrawiam
Mam pytanie, planuje w okolicach maja-czerwca kupić samochód. Przyznam, że napaliłem się na Golfa IV . I tu moje pytanie ile funduszy trzeba wyłożyć aby znaleźć Golfa IV z silnikiem 1.8 turbo (bez gazu) nadającego się do jazdy. Wiadomo, że drobne rzeczy to trzeba na bieżąco zmieniać i z tym nic się nie poradzi, ale chodzi mi o to ile orientacyjnie kosztuje samochód z tym silnikiem nadający się do jazdy. Patrzyłem allegro i tablice, lecz tam rozrzut cen jest duży i niewiadome pochodzenie.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy w silniku 1.9 TDI jeśli coś się zepsuje to wysokie są koszta naprawy? Oraz jak to wychodzi w porównanie z 1.8 T ?
Pozdrawiam
Dużych różnic nie ma. Oba mają dwumasy, oba mają turbo ze zmienną geometrią*gorzkus pisze:Mam jeszcze jedno pytanie, czy w silniku 1.9 TDI jeśli coś się zepsuje to wysokie są koszta naprawy? Oraz jak to wychodzi w porównanie z 1.8 T ?
Układ paliwowy droższy w naprawie jest w TDI.
*-pierwsze TDI mają zwykłe turbo.
Re: ***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Jakiś czas temu szukałem 1.8T ale niestety każdy egzemplarz jaki trafiałem był śmietnikiem jak ich mało. Zaniedbany silnik wydawał ostatnie tchnienia itp.gorzkus pisze:Cześć,
Pozdrawiam
Utrzymanie benzyny zawsze będzie tańsze niż diesla co do rzeczy jakie mogą się zepsuć to generalnie wszystko kwestią jest to jak ktoś wcześniej dbał o samochód.
Szczerze sam szukając samochodu się wkurzałem że nic nie ma ostatecznie kupiłem drugiego Golfa IV z silnikiem 1.9TDI ASZ 130KM z polskiego salonu itp faktura książka jest potwierdzona , a dorwałem od niechcenia bo gość wymieniał samochód na Golfa VII itd.
Najlepiej jechać do gestapowców i tam poszukać czegoś a i tak nie wiadomo co i jak tam siedzi teraz powoli to samo co u nas.
Tylko po co ??Xandar pisze:Najlepiej jechać do gestapowców i tam poszukać czegoś
To co stoi w komisach to zajeżdżony na śmierć dramat a dobre - podobnie jak u nas - jedynie w przysalonowych komisach za dużo, dużo większe pieniądze.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Dokładnie - jeśli znajdziesz w Niemczech dobre auto, to będzie dużo, dużo droższe od równie dobrego z Polski. Ot takie czasy...Piasek pisze:Tylko po co ??
To co stoi w komisach to zajeżdżony na śmierć dramat a dobre - podobnie jak u nas - jedynie w przysalonowych komisach za dużo, dużo większe pieniądze.
Dziękuję bardzo za odpowiedzi .
Jeśli to możliwe to prosiłbym w takim razie o sprecyzowanie (o ile to możliwe) kosztów zakupu Golfa IV z silnikiem Diesla AJM, AUY,ASZ. W stanie nadającym się do jazdy Na prawdę nie można znaleźć 1.8 T w dobrym stanie? A jeśli bym znalazł to jak myślicie ile by on kosztował?
Jeśli to możliwe to prosiłbym w takim razie o sprecyzowanie (o ile to możliwe) kosztów zakupu Golfa IV z silnikiem Diesla AJM, AUY,ASZ. W stanie nadającym się do jazdy Na prawdę nie można znaleźć 1.8 T w dobrym stanie? A jeśli bym znalazł to jak myślicie ile by on kosztował?
-
- Gadatliwa bestia
Wszystko można, kwestia czasu i uporu. Cena również nie jest wyznacznikiem - trafiają się trupy za duży pieniądz jak i fajne auta za średnią cenęgorzkus pisze:Na prawdę nie można znaleźć 1.8 T w dobrym stanie? A jeśli bym znalazł to jak myślicie ile by on kosztował?
Ale taka średnia kwota mi potrzebna Żeby wiedzieć ile mi trzeba aby kupić wymarzone auto
15-16tys + 3tys. (Rozrząd + Olej + Filtry + Ubezpieczenie + Rejestracja) (zawsze daj sobie 3tys luz na te wydatki około resztę ustal cenę sobie sam )gorzkus pisze:Ale taka średnia kwota mi potrzebna Żeby wiedzieć ile mi trzeba aby kupić wymarzone auto
-
- Gadatliwa bestia
Moim zdaniem za 14 tysi można dostać już porządne auto, z zastrzeżeniem tego, co napisałem wyżej
[youtube][/youtube]
- Masa przeczytanych tematów o tym na co zwracać uwagę przy kupnie Passat'a
- czujnik lakieru
- komp
- prywatny mechanik (kolega) pracujący przy min. anglikach..
Dodam jeszcze tylko że zauważyłem 2 typu aut: Super wnętrze----zajechany silnik lub silnik OK-----środek tragedia....
A jeśli mówimy o komisach to komisy to pikuś... zauważyłem że jest teraz masa ludzi którzy niby prywatnie sprzedają po 1 aucie a tak naprawdę ciągną zza granicy przystanki autobusowe i robią z nich Golfy czy Passaty trzymają pół roku i na handel... ale o takim czymś dowiadujesz się dopiero na miejscu przez telefon " Nie , nie jestem handlarzem , to mój samochód ja nim jeżdżę tylko muszę zmienić na inne "...Masakra... mógłbym więcej napisać ale nie będę robił OT.
Generalnie tak jak ForeCast i inni powiedzieli Autka fajne można trafić za rozsądną kasę tylko nie można szukać najtańszych i super hiper mega okazji igieł....lepiej 10 razy sprawdzić i pytać niż kupić i płakać....
Dokładnie....Wysłałem koledze który szuka autka kilka moich spostrzeżeń na PW na temat tego co aktualnie można kupić na naszym rynku gdyż parę tygodni temu kupiłem Passat'a i powiem szczerze że na 30 obejrzanych znalazłem UWAGA, UWAGA : 2 całe bez przeszłości wypadkowej ale te 2 też mogły być po prostu dobrze zrobione....Ja powiem szczerze: Przed kupnem dziadostwa uchroniły mnie tylko:ForeCast pisze:Moim zdaniem za 14 tysi można dostać już porządne auto, z zastrzeżeniem tego, co napisałem wyżej
- Masa przeczytanych tematów o tym na co zwracać uwagę przy kupnie Passat'a
- czujnik lakieru
- komp
- prywatny mechanik (kolega) pracujący przy min. anglikach..
Dodam jeszcze tylko że zauważyłem 2 typu aut: Super wnętrze----zajechany silnik lub silnik OK-----środek tragedia....
A jeśli mówimy o komisach to komisy to pikuś... zauważyłem że jest teraz masa ludzi którzy niby prywatnie sprzedają po 1 aucie a tak naprawdę ciągną zza granicy przystanki autobusowe i robią z nich Golfy czy Passaty trzymają pół roku i na handel... ale o takim czymś dowiadujesz się dopiero na miejscu przez telefon " Nie , nie jestem handlarzem , to mój samochód ja nim jeżdżę tylko muszę zmienić na inne "...Masakra... mógłbym więcej napisać ale nie będę robił OT.
Generalnie tak jak ForeCast i inni powiedzieli Autka fajne można trafić za rozsądną kasę tylko nie można szukać najtańszych i super hiper mega okazji igieł....lepiej 10 razy sprawdzić i pytać niż kupić i płakać....
VW Golf MK4 130 PS, Skoda Octavia II FL 1.6 MPI
druga połowa robi to samo na słupy a wszystko to gigantyczna szara strefa.Prezes156 pisze:zauważyłem że jest teraz masa ludzi którzy niby prywatnie sprzedają po 1 aucie a tak naprawdę ciągną zza granicy przystanki autobusowe i robią z nich Golfy czy Passaty trzymają pół roku i na handel...
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
- szakulvip
- Gadatliwa bestia
- Auto: Audi a4 b8
- Kontakt:
podpisuje się pod tym, z rynkiem używanych aut jest totalna PORAŻKA! nasz rząd już dawno powinnien się zabrać za to dziadostwo. Też szukam już ponad 2mc golfa 5 i obejrzałem same padaki w tym 4 szt. z przebiegami 120-160kkm i dwumasem do wymiany ale oczywiście sprzedający nic nie słyszy i powiem Wam jeszcze, że to nie były jakies okazje po niższych cenach rynkowych. Najgorsze jest własnie to, że jedziesz oglądać prywatne auto a okazuje się, że to jest handlarzyk który ma jedno auto i gorsze kity wciska niż duży komis. Jeszcze wielce są oburzeni jak coś człowiek znajdzie usterke. Rynek aut używanych w PL to wielki SYF! Nie wiem chyba do ciułam z 10tysi i kupie nową Dacie hehePrezes156 pisze:A jeśli mówimy o komisach to komisy to pikuś... zauważyłem że jest teraz masa ludzi którzy niby prywatnie sprzedają po 1 aucie a tak naprawdę ciągną zza granicy przystanki autobusowe i robią z nich Golfy czy Passaty trzymają pół roku i na handel... ale o takim czymś dowiadujesz się dopiero na miejscu przez telefon " Nie , nie jestem handlarzem , to mój samochód ja nim jeżdżę tylko muszę zmienić na inne "