***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
-
- Użytkownik
Re: ***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Jeśli chodzi o ilość miejsca to Zafira B czy Vectra C? Który lepiej się sprawdzi w przypadku dziecko, wozek itd?
ALH -> 205 -> soft
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
W sumie sam sobie odpowiedziałeś, zafira jest samochodem zaprojektowanym jako rodzinny van. Zobacz czy zapakujesz wózek do vectry kombi i wtedy podejmij decyzje. Niektórzy mają alergię na vanydaniel23584 pisze:Jeśli chodzi o ilość miejsca to Zafira B czy Vectra C? Który lepiej się sprawdzi w przypadku dziecko, wozek itd?
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
-
- Użytkownik
No właśnie moja kobietka ma taką alergię... Mi w sumie Vectra też się bardziej podoba, ale z drugiej strony jak mam się męczyć z brakiem miejsca w Vectrze to może warto rozważyć Zafire, szczególnie że w jednym i drugim dostępny wszędzie chwalony CDTI 120KM
ALH -> 205 -> soft
***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Vectra jest sporo lżejsza ale też i znacznie dłuższa.
Niech się przyszła kierowniczka do Vectry w kombi przymierzy i przejedzie, zaparkuje tyłem.
To na prawdę jest długie kombi.
Niech się przyszła kierowniczka do Vectry w kombi przymierzy i przejedzie, zaparkuje tyłem.
To na prawdę jest długie kombi.
- Użytkownik
A obie jednostki mają DPF? Różne opinie o tym DPFie krążą, nie wiem czy go się bać czy wystarczy że auto będzie użytkowane też poza miastem i wtedy się wypali?
ALH -> 205 -> soft
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Były i bez DPF-a. Jednak obecnie to już nie problem - jak Ci się zapcha, to za 400-600 zł wycinasz i masz spokój na zawsze. A wycięty DPF sprzedajesz na złomie za podobną cenę, więc teoretycznie usunięcie nic Cię nie kosztujedaniel23584 pisze:A obie jednostki mają DPF? Różne opinie o tym DPFie krążą, nie wiem czy go się bać czy wystarczy że auto będzie użytkowane też poza miastem i wtedy się wypali?
-
- Użytkownik
A na przeglądzie nie będą się czepiać że tego filtra nie ma?
ALH -> 205 -> soft
- herbu
- Kontakt:
W Polsce? Przecież u nas nikt tego nie sprawdza. Poza tym w zasadzie nie ma szans, żeby to nie przeszło, gdyż po pierwsze puszka DPF-a zostaje na swoim miejscu, więc wizualnie wygląda jakby był. Po 2 jakby sprawdzili Ci analizatorem spalin (a prawie nikt tego nie robi), to i tak nic im nie wyjdzie, gdyż normy nie będą przekroczone. Kiedyś kumpel demontował DPF-a właśnie, a że mieliśmy kumpla na stacji kontroli pojazdu, to z ciekawości sprawdziliśmy jak to wygląda przed i po demontażu. Sprawdzaliśmy analizatorem spalin i co nam wyszło:daniel23584 pisze:A na przeglądzie nie będą się czepiać że tego filtra nie ma?
- z DPF-em wynik 0.13
- bez DPF-a wynik 0.18
Norma - 1.3 - więc zapas jest mega duży. Nie pamiętam tylko co to za parametr był mierzony, ale ponoć on jest istotny przy dieslu.
-
- Użytkownik
Ok czyli DPF nie taki straszny. Będę szukał wersji 120KM, 8V zamiast 16V, będzie chyba mniej problematyczna. Jak mocy byłoby mało to może jakiś chip
ALH -> 205 -> soft
Do normalnej jazdy w zupełności wystarczy. Da się tym dynamicznie jeździć po autostradzie.
Jak raz Ci będzie mało, to zawsze będzie mało.
Jak raz Ci będzie mało, to zawsze będzie mało.
Skoro mowa o DPFie to w jaki sposób on jest wypalany? W necie znalazłem różne informacje... Np ze poza miastem np na autostradę i but przez kilkanaście km ze stałą prędkością, inni że tym steruje komp i sam decyduje kiedy włącza się wypalanie wtedy obroty się zwiększają i spalanie nawet do 30l, inni zaś ze nie chodzi o prędkość lecz o obroty i że można na ekspresowce czy innej drodze na której się nie zatrzymujemy co chwile jechać powiedzmy 90km/h ale żeby przez ten czas utrzymywać obroty ok 3000.
ALH + 216 + turbo ARL + FMIC + soft -> 162,5KM/344,2Nm
- herbu
- Kontakt:
Też bym wybrał wersję 120KM - mniej problematyczna od 150-tki. Choć mocniejszej wersji też wiele zarzucić nie można.daniel23584 pisze:Ok czyli DPF nie taki straszny. Będę szukał wersji 120KM, 8V zamiast 16V, będzie chyba mniej problematyczna. Jak mocy byłoby mało to może jakiś chip
Vectra fajna, Zafira jak dla mnie już mniej, ale na pewno mega funkcjonalna. A jakby połączyć je w jedno i kupić Cromę? Technicznie to bardzo zbliżone auta, te same silniki, a Croma jednak tańsza, no i wnętrze to połączenie Vana i kombi
W zasadzie to powinno się wypalać jadąc ze stałą prędkością, na wyższych obrotach przez dłuższy czas. Wtedy komputer rozpoznaje jazdę i zaczyna wypalanie. Częstotliwość wypalania odbywa się w zależności od zapchania filtra - jak masz czysty, to wystarczy co kilkaset km, jednak w używanym aucie z DPF-em będzie on już w jakimś stopniu zapchany, więc częściej. Przy mocno zapchanym filtrze, nawet co 100 km komputer podejmuje próbę czyszczenia. Sam miałem w jednym aucie filtr tak zapchany, że wypalanie nic już nie pomagało - wypalanie odbywało się bardzo często, a i tak nic to nie dawało. A najgorsze było to, że poziom oleju tak się podnosił, że co 200-300 km przekraczał max. Tak się nie dało jeździć.mk4tdi pisze:Skoro mowa o DPFie to w jaki sposób on jest wypalany? W necie znalazłem różne informacje... Np ze poza miastem np na autostradę i but przez kilkanaście km ze stałą prędkością, inni że tym steruje komp i sam decyduje kiedy włącza się wypalanie wtedy obroty się zwiększają i spalanie nawet do 30l, inni zaś ze nie chodzi o prędkość lecz o obroty i że można na ekspresowce czy innej drodze na której się nie zatrzymujemy co chwile jechać powiedzmy 90km/h ale żeby przez ten czas utrzymywać obroty ok 3000.
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
No i jak się sprawa skończyła? Ile przelotu miało auto i jaki styl jazdy był uprawiany ?herbu pisze:Sam miałem w jednym aucie filtr tak zapchany, że wypalanie nic już nie pomagało - wypalanie odbywało się bardzo często, a i tak nic to nie dawało. A najgorsze było to, że poziom oleju tak się podnosił, że co 200-300 km przekraczał max. Tak się nie dało jeździć.
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
- herbu
- Kontakt:
Nowy właściciel usunął DPF-akw pisze:No i jak się sprawa skończyła? Ile przelotu miało auto i jaki styl jazdy był uprawiany ?