Samochód z niemiec ... - procedury
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
- mariusz75
- Forum Master
- Kontakt:
Witam.
Mam pytanie i prośbę do biegłych w temacie opłat za auta sprowadzone z zagranicy.
Kupując auto od handlarza jakie powinem dostać dokumenty od niego ???
I jakie formalności powinem załatwić tu w Polsce i gdzie aby zarejestrować auto???
Wiem że może sprawa banalna ale jak ktoś z kumpli i znajomych mi mówi tu tłumaczenie potem urząd skarbowy i wydział komunikacji to mi to nic nie mówi. Nigdy nie rejestrowałem auta i nie wiem co i jak po kolei.
Dodam że będzie to CITROEN C2 1.0 benzyna za około 13. 000 do 14.000 zł za samo auto.
Jakie dojdą mi do tego opłaty i w jakiej wysokości???
[ Dodano: 09 Kwi 2010 16:00 ]
autko dla dziewczyny, ja nie zdradzam VW
Mam pytanie i prośbę do biegłych w temacie opłat za auta sprowadzone z zagranicy.
Kupując auto od handlarza jakie powinem dostać dokumenty od niego ???
I jakie formalności powinem załatwić tu w Polsce i gdzie aby zarejestrować auto???
Wiem że może sprawa banalna ale jak ktoś z kumpli i znajomych mi mówi tu tłumaczenie potem urząd skarbowy i wydział komunikacji to mi to nic nie mówi. Nigdy nie rejestrowałem auta i nie wiem co i jak po kolei.
Dodam że będzie to CITROEN C2 1.0 benzyna za około 13. 000 do 14.000 zł za samo auto.
Jakie dojdą mi do tego opłaty i w jakiej wysokości???
[ Dodano: 09 Kwi 2010 16:00 ]
autko dla dziewczyny, ja nie zdradzam VW
DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE
Dowód rejestracyjny i umowę kupna sprzedażymariusz75 pisze: Kupując auto od handlarza jakie powinem dostać dokumenty od niego ???
[ Dodano: 09 Kwi 2010 19:19 ]
Jeżeli jeszcze nie jest opłacony to po kolei:mariusz75 pisze:Witam.
-Urząd Celny , akcyza (masz na to 14dni od daty przekroczenia granicy) tu zapłacisz 3,1% wartości auta pomniejszonej o 40% (jak nie wiesz jak wypełnić deklarację to zleć agencji celnej oni ci to zrobią za 25zł)
-Tłumaczenia dokumentów koszt ok. 70zł
-Urząd Skarbowy zwolnienie z VAT wypełniasz VAT24 koszt 160zł, dostajesz VAT25
-jeżeli auto nie ma przeglądu to pierwsze badanie techniczne w kraju koszt 100zł, jeżeli ma ważne to i tak trzeba jechać na stację diagnostyki celem ustalenia danych koszt 60zł
-Opłata recyklingowa 500zł
-rejestracja 256zł , trzeba mieć wszystkie wcześniejsze dokumenty i najlepiej zrobić ksero
-ubezpiecznie
jak coś nie wiesz to pisz ja rejestrowałem już kilkanaście samochodów sprowadzonych
[ Dodano: 09 Kwi 2010 19:23 ]
hehe do czasumariusz75 pisze: ja nie zdradzam VW
Ostatnio zmieniony pt kwie 09, 2010 19:26 przez bunia, łącznie zmieniany 2 razy.
Mam takie pytanie do was koledzy... A mianowicie mam szanse sprowadzić tanio audi a3.
I tu chciałbym się dowiedzieć czy mogę nie spisywać umowy z moimi danymi tylko zostawić miejsce dla kupującego tu w Polsce. Czy bez uwomy bede mógł dostać zjazdówki, czy może spisać umowe na mnie i drugą tylko z danymi sprzedającego? Ponieważ chce to auto odrazu po przywiezieniu sprzedać?
Prosze was bardzo o pomoc.
Pozdrawiam.
I tu chciałbym się dowiedzieć czy mogę nie spisywać umowy z moimi danymi tylko zostawić miejsce dla kupującego tu w Polsce. Czy bez uwomy bede mógł dostać zjazdówki, czy może spisać umowe na mnie i drugą tylko z danymi sprzedającego? Ponieważ chce to auto odrazu po przywiezieniu sprzedać?
Prosze was bardzo o pomoc.
Pozdrawiam.
- andrzej300
- Użytkownik
Ogólnie to wiesz z tymi umowami to jest kłopot.
ale możesz tak zrobić jak piszesz z tym że to raczej tylko przechodzi na tureckim placu
"zjazdówki" dostaniesz na nazwisko możesz zaryzykować i nie wpisywać tam swojego nazwiska tylko kupujący go wpisze bo urząd celny jest wścibski i sprawdzają to czasami
ale możesz tak zrobić jak piszesz z tym że to raczej tylko przechodzi na tureckim placu
"zjazdówki" dostaniesz na nazwisko możesz zaryzykować i nie wpisywać tam swojego nazwiska tylko kupujący go wpisze bo urząd celny jest wścibski i sprawdzają to czasami
kargol1, spisz normalna umowe ze sprzedawca w Niemczech, kup zjazdowki na swoje nazwisko, a w Polsce napiszesz nowa umowe gdzie sprzedawca bedzie Niemiec, a jako kupujacy bedzie ktos komu sprzedasz auto
Oczywiscie na przegladzie trzeba powiedziec typowi, zeby spisal tylko VIN, bez numerow tablic zjazdowych, bo jesli je wpisze w papiery, to bedzie trzeba te tablice zaniesc do urzedu i oddac, a jesli nie wpisze ich, to po tym jak skonczy sie ich waznosc, sciagniesz je z auta i nikt nigdy nie bedzie znal Twoich danych jako posrednika.
Oczywiscie na przegladzie trzeba powiedziec typowi, zeby spisal tylko VIN, bez numerow tablic zjazdowych, bo jesli je wpisze w papiery, to bedzie trzeba te tablice zaniesc do urzedu i oddac, a jesli nie wpisze ich, to po tym jak skonczy sie ich waznosc, sciagniesz je z auta i nikt nigdy nie bedzie znal Twoich danych jako posrednika.
A ja mam pytanie, upatrzylem sobie samochod, tyle ze stoi w autohausie i nie ma ani ubezpieczenia ani TUV. Jak to wyglada jakbym chcial takie auto sprowadzic? (kosztowo i gdzie trzeba sie udac na miejscu (jak sie takie miejsca po niemiecku nazywaja?)).
Swoja droga, czy jestem w stanie zalatwic wszystko na miejscu nie znajac za bardzo niemieckiego?
Swoja droga, czy jestem w stanie zalatwic wszystko na miejscu nie znajac za bardzo niemieckiego?
Hell is worth all that...
Blog o kosztach użytkowania Golfa - http://mojgolfik.blogspot.com/
-
- Nowicjusz
Witam wszystkich i bardzo proszę o pomoc. Przeczytałam prawie całe forum, ale niestety nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie mianowiecie:
Razem z mężem kupiliśmy golfa 4 od znajomego, który to autko sprowadził w styczniu i do tej pory go nie opłacił przyjechał samochodem na tablicach z żółtym paskiem. Tablice były ważne do końca lutego, nie jest opłacone cło ani us. Auto kupiliśmy dopiero w kwietniu i z grzeczności zgodziliśmy się na umowę "na niemca". Opłaciliśmy już cło i us, lecz zastanawiam się czy podczas rejestracji mogą wystąpić problemy?.
Zaznaczę, że samochód przeszedł przegląd i na przeglądzie mamy zapisane tylko numery vin bez informacji o tablicach rejestracyjnych.
Czy jest możliwość, aby któryś z urzędów wyniuchał, że auto przyjechało na jakiś tablicach? albo uczepił się daty kiedy auto zostało sprowadzone do Polski?
Bardzo proszę o pomoc jest to nasze pierwsze auto, które kupiliśmy po znajomości i w takich okolicznościach i nie bardzo wiemy jak do tego się przygotować i co może nas czekać.
Razem z mężem kupiliśmy golfa 4 od znajomego, który to autko sprowadził w styczniu i do tej pory go nie opłacił przyjechał samochodem na tablicach z żółtym paskiem. Tablice były ważne do końca lutego, nie jest opłacone cło ani us. Auto kupiliśmy dopiero w kwietniu i z grzeczności zgodziliśmy się na umowę "na niemca". Opłaciliśmy już cło i us, lecz zastanawiam się czy podczas rejestracji mogą wystąpić problemy?.
Zaznaczę, że samochód przeszedł przegląd i na przeglądzie mamy zapisane tylko numery vin bez informacji o tablicach rejestracyjnych.
Czy jest możliwość, aby któryś z urzędów wyniuchał, że auto przyjechało na jakiś tablicach? albo uczepił się daty kiedy auto zostało sprowadzone do Polski?
Bardzo proszę o pomoc jest to nasze pierwsze auto, które kupiliśmy po znajomości i w takich okolicznościach i nie bardzo wiemy jak do tego się przygotować i co może nas czekać.
- andrzej300
- Użytkownik
jeżeli w autohausie stoi to powinni ci załatwić tablice i ubezpieczenielogan pisze:A ja mam pytanie, upatrzylem sobie samochod, tyle ze stoi w autohausie i nie ma ani ubezpieczenia ani TUV. Jak to wyglada jakbym chcial takie auto sprowadzic? (kosztowo i gdzie trzeba sie udac na miejscu (jak sie takie miejsca po niemiecku nazywaja?)).
nawet turasy to załatwiają koszt to ok. 100Euro za tablice na 5 dni(łącznie z zieloną kartą czyli ubezpieczeniem)
możesz też sam załatwić tablice z żółtym paskiem bo one są wydawane w większości na nazwisko, auto nie musi też mieć TUV
urzad niemiecki nazywa się KFZ-Zulassungsdienst
tablice z żółtym paskiem nazywają się po niemiecku Kurzzeit-Kennzeichen
nie znając za bardzo niemieckiego i jeżeli jedziesz pierwszy raz to niebardzo załatwisz
ale jak jakieś tam podstawy znasz to załatwisz wszystko
ja np. znam kilka podstawowych zwrotów po niemiecku i znam całkiem nieźle angielski i załatwiam wszystko w Niemczech
andrzej300, mam w takim razie jedno pytanie, jesli auto juz stoi w autohausie bez tablic (czyli chyba jest wymeldowane) a zalatwili by mi tam tablice i ubezpieczenie to musze wogole jeszcze isc do urzedu? Jesli tak to po co?
Hell is worth all that...