GOLF mk4 problem z pracą silnika i nie tylko

Masz problem ze swoim VW? Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, grg474, marcin7x5, VIP

tojom51146
Nowicjusz
Nowicjusz

GOLF mk4 problem z pracą silnika i nie tylko

Post autor: tojom51146 » śr paź 16, 2024 16:29

Cześć. Mam problem z golfem mk4 1.6 16V z 2001 roku benzyna+lpg. Podczas jazdy żonie nagle zapaliły się 3 kontrolki (poduszki pow., abs i kontrola trakcji) przy tym był słyszalny dźwięk ok 6 szybkich piknięć (sygnał piknięć był inny niż ten gdy np. zapala się rezerwa baku). Mimo to dojechała do domu. Wiedziałem, że w aucie jest przepalona żarówka jednego światła przedniego, dlatego w pierwszej kolejności ją wymieniłem. Po wymianie chciałem zobaczyć o co chodzi z tymi kontrolkami i zonk bo auto mi nie odpaliło (tak jakby padł aku). Odpaliłem go od drugiego auta kablami i faktycznie były zaświecone te kontrolki co pisałem powyżej. Wyjechałem 200m i auto stanęło, zdechł mi aku całkowicie tak jakby nie było ładowania. Dopchałem go z powrotem odpaliłem drugi raz od kabli i przemierzyłem miernikiem. Okazało się, że na alternatorze było napięcie ~14,2V, natomiast aku nie był ładowany i auto kolejny raz mi padło. Odpaliłem go ponownie od kabli, kolega wpiął komputer i wyszły błędy, które wrzuce poniżej. Po skasowaniu błędów sprawdziłem raz jeszcze czy coś się poprawiło ale aku nadal bez ładowania. Wyjąłem kabel + pomiędzy klemą aku a alternatorem, przeczyściłem styki, zamontowałem ponownie i bum jest ładowanie. Przejechałem się nim ok 1km od domu, wróciłem pod dom i na chwilę zostawiłem go na biegu jałowym i zgasł. Tym razem nie padł akumulator tylko po prostu zgasł. Odpaliłem go drugi raz z kluczyka i ładowanie aku jest ale silnik pracuje nieregularnie tak jakby się dławił przy tym się mocniej trzęsie. Co ciekawe objaw ten nasilił się przy złapaniu temp. silnika. Jak go odpaliłem na zimno pierwszy raz to było w miarę ok. Dodatkowo nawet po złapaniu temp. niemiłosiernie auto kopci na biało. Co ciekawe po odpaleniu wszystkie światła normalnie świeciły, natomiast po paru minutach żarówka światła przedniego (którą świeżo wymieniałem) przestała świecić i po kolejnych paru minutach się znowu zapaliła. Poniżej wrzuce filmiki z pracy silnika jak jest zimny i drugi jak już złapał temp. Jakby, ktoś miał jakiś pomysł co może wpływać na taką pracę auta to proszę o info.

Link do zdjęć z odczytu:
https://zapodaj.net/plik-D8vGxmS4pm
https://zapodaj.net/plik-xiTYjrTpZG

Link do filmiku z nieregularnej, głośnej pracy silnika i kopcenia:
https://files.fm/u/qw8x4s3rw4

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Re: GOLF mk4 problem z pracą silnika i nie tylko

Post autor: marcin7x5 » ndz paź 20, 2024 10:44

Sprawdź przewód masowy pod akumulatorem w miejscu przykręcenia do nadwozia a potem przy rizruszniku do skrzyni biegów. Brak dobrych połączeń elektrycznych może sprawiać różne kłopoty.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniczne”