zrobiłem spory skok technologiczny i przesiadłem się z Octavii 2 kombi FL 1.6 MPI z 2010 roku na Golfa VII 1.5 TSI 131 KM z 2019 roku. W gruncie rzeczy jestem zadowolony, ale mam kilka pytań przez wspomniany skok technologiczny.
1. Rozrząd - auto ma teraz przebieg nieco ponad 100k, jak to w końcu jest z tym rozrządem w tych silnikach, bo co forum to inne informacje. Wymieniać ten rozrząd powiedzmy w przyszłym roku? Przyznam, że będę robił około 10k-15k rocznie, to może za 3 lata bym dobił do 150k.
2. Czy silnik jest bezkolizyjny? Z taką informacją spotkałem się na jakimś forum.
3. Pompa wody nie jest montowana razem z rozrządem, tylko gdzieś po drugiej stronie silnika?
4. Radio i jego oprogramowanie. Mam cos takiego:
Kod: Zaznacz cały
Zainstalowana wersja SW Train: MST2_EU_VW_P0980D
Zainstalowana wersja oprogramowania jednostki głównej: 0890
Numer części: 3Q0035824C
4. Android auto działa tylko po kablu, ten typ tak ma czy może coś gdzieś trzeba przestawić. Po BT mogę tylko wykonywać połączenia głosowe.
5. Aplikacja i konto na stronie VW. Ogólnie nie idzie tego samochodu dodać do swojego konta. W aplikacji podając VIN wywala błąd, że coś poszło nie tak i aby spróbować później. Przez stronę internetową dodałem auto do swojego konta i jest widoczne też w aplikacji, ale trzeba je aktywować i dalej wywala ten sam błąd.
6. Wyposażenie - VW oferuje sprawdzenie wyposażenia po VIN na ich stronie. Mam dostępne szczątkowe dane, a jak się zaloguję na swoje konto to nie można znaleźć auta w bazie. Próbowałem któregoś dnia odblokować pozostałe dane, ale mimo podania wymaganych informacji z tabliczki znamionowej nic się nie odblokowywało. Ktoś używał, ma jakiś pomysł?
7. Oświetlenie zewnętrzne. Mam w aucie oświetlenie ledowe. Jak z żywotnością takiego oświetlenia? Jest ono regenerowalne, czy od razu trzeba całe lampy wymieniać i do tego jeszcze kodować je czy coś? Przyznam, że w Octavii to przynajmniej co pół roku wymieniałem jakaś żarówkę.
8. Problem z wrzucaniem pierwszego biegu - jakby na 2 razy, trzeba mocniej docisnąć. Tu doszukałem się informacji o regulacji linek, ale też o tym że ludzie nie rozwiązali tego problemu, nawet z pomocą tej regulacji. Ktoś coś więcej może na ten temat powiedzieć?
To chyba na tą chwilę tyle.