Golf MK7 - kilka pytań nowego użytkownika

Masz problem ze swoim VW? Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, grg474, marcin7x5, VIP

lriuqs
Nowicjusz
Nowicjusz

Golf MK7 - kilka pytań nowego użytkownika

Post autor: lriuqs » wt paź 29, 2024 14:05

Cześć wszystkim,

zrobiłem spory skok technologiczny i przesiadłem się z Octavii 2 kombi FL 1.6 MPI z 2010 roku na Golfa VII 1.5 TSI 131 KM z 2019 roku. W gruncie rzeczy jestem zadowolony, ale mam kilka pytań przez wspomniany skok technologiczny.

1. Rozrząd - auto ma teraz przebieg nieco ponad 100k, jak to w końcu jest z tym rozrządem w tych silnikach, bo co forum to inne informacje. Wymieniać ten rozrząd powiedzmy w przyszłym roku? Przyznam, że będę robił około 10k-15k rocznie, to może za 3 lata bym dobił do 150k.
2. Czy silnik jest bezkolizyjny? Z taką informacją spotkałem się na jakimś forum.
3. Pompa wody nie jest montowana razem z rozrządem, tylko gdzieś po drugiej stronie silnika?
4. Radio i jego oprogramowanie. Mam cos takiego:

Kod: Zaznacz cały

Zainstalowana wersja SW Train: MST2_EU_VW_P0980D
Zainstalowana wersja oprogramowania jednostki głównej: 0890
Numer części: 3Q0035824C
Czy to jest najnowsza wersja? Jest sens kombinowania z wersjami z poza serwisu VW i robienia aktualizacji jeśli jest dostępna? Na mapach od VW mi nie zależy. Chęć aktualizacji w ASO to raczej nie będzie darmowa?
4. Android auto działa tylko po kablu, ten typ tak ma czy może coś gdzieś trzeba przestawić. Po BT mogę tylko wykonywać połączenia głosowe.
5. Aplikacja i konto na stronie VW. Ogólnie nie idzie tego samochodu dodać do swojego konta. W aplikacji podając VIN wywala błąd, że coś poszło nie tak i aby spróbować później. Przez stronę internetową dodałem auto do swojego konta i jest widoczne też w aplikacji, ale trzeba je aktywować i dalej wywala ten sam błąd.
6. Wyposażenie - VW oferuje sprawdzenie wyposażenia po VIN na ich stronie. Mam dostępne szczątkowe dane, a jak się zaloguję na swoje konto to nie można znaleźć auta w bazie. Próbowałem któregoś dnia odblokować pozostałe dane, ale mimo podania wymaganych informacji z tabliczki znamionowej nic się nie odblokowywało. Ktoś używał, ma jakiś pomysł?
7. Oświetlenie zewnętrzne. Mam w aucie oświetlenie ledowe. Jak z żywotnością takiego oświetlenia? Jest ono regenerowalne, czy od razu trzeba całe lampy wymieniać i do tego jeszcze kodować je czy coś? Przyznam, że w Octavii to przynajmniej co pół roku wymieniałem jakaś żarówkę.
8. Problem z wrzucaniem pierwszego biegu - jakby na 2 razy, trzeba mocniej docisnąć. Tu doszukałem się informacji o regulacji linek, ale też o tym że ludzie nie rozwiązali tego problemu, nawet z pomocą tej regulacji. Ktoś coś więcej może na ten temat powiedzieć?

To chyba na tą chwilę tyle.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniczne”