Zaczyna ubywać oliwy 1.6 16v
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich, problem dotyczy golfa 4 1.6 16V BCB z 2003 roku. Golf ma przebieg 115 000km, jest w naszej rodzinie od początku więc jest to oryginalny przebieg. Od ostatniej wymiany oleju nie przejechałem jeszcze 15 tyś km, a już musiałem dolać ponad 3 litry oleju. Może nie są to jeszcze straszne ubytki oleju, ale niestety wydaje mi się, że oleju bierze coraz więcej.. Jestem kierowcą dbającym o autko, zamierzam jeszcze dużo km zrobić golfikiem, dlatego zaczynają martwić mnie te ubytki stąd pytanie do Was, co z tym zrobić.. Z tego co na forum przeglądałem to uszczelniacze zaworów, albo pierścienie.. Jaka może być przybliżona cena takiej naprawy? Może jednak te ubytki nie są aż takie straszne i puki co dolewać oleju i śmigać? Tylko nie chciałbym zajechać katalizatora, no i wcześniej nic nie dolewałem pomiędzy wymianami oleju? Ostatnie i chyba najważniejsze pytanie, czy możecie polecić jakiegoś dobrego fachowca ze śląska? Olej to syntetyk motul 5w30.
3 litry pomiędzy wymianami to chyba jednak trochę sporo, zwłaszcza na tak niski przebieg... Obejrzałeś dokładnie silnik oraz miskę olejową czy nie ma nigdzie wycieków?
Zapomniałem dodać, że żadnych wycieków nie zlokalizowałem, w garażu pod autkiem sucho.
volkswagen dopuszcza zużycie oleju na poziomie 1l/1000 km, zatem i 15l w okresie między wymianami uważane by było za normę. Jeśli nie widać wycieków to silnik zaczął brać olej. Być może skończyły się uszczelniacze zaworów -to pierwsze bierze się pod uwagę.