spadajace obroty podczas ruszania
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
dopiero udało mi się po nocy wszystko złożyć. Jutro adaptacja kompem i jazda próbna. Mam nadzieję, że adaptacja przez vag wyjdzie, chociaż czytałem,że podobno po jeżdżeniu sama się zaadaptuje.
Bayern ist Meister
Ok chciałbym opisać mój problem. Podłączyłem pod kompa w celu zrobienia adaptacji. Zrobiłem tak jak pisane w instrukcji było ale żadnego komunikatu ze adaptacja została przeprowadzona nie miałem. Obroty wydaje mi się ( przejechałem narazie testowo pare kilometrów ledwo) nie falują tak bardzo jak zawsze. Myslę, że przeczyszczenie pomogło ALE silnik nadal chodzi nierówno...
Zauważyłem coś bardzo ważnego. Iskra pojawiająca się przy jednej z fajek od kabla WN. Czy można wymienić tylko jeden z kabli czy trzeba kupić komplet ? na samej końcówce jednej ze świec ( jest ona blisko jakiejs części metalowej) pojawia się iskra i słychać pstrykanie. Koniecznie muszę się tym zająć najpierw. Może to być np źródłem trzęsienia się silnika ? trzymając gałke od biegów czuję wibracje aż na niej jak ten silnik sie telepie. Zauważyłem też ze z tyłu auta w okolicach wydechu gdzie też slłuchać tzw. "pyrkanie" wydobywają się tam dźwięki jakby strzelów.. niżej wkleję film i zdjęcia może ktoś pomoże na ich podstawie.
https://youtu.be/bk3_pMqC74g" onclick="window.open(this.href);return false;
https://youtu.be/3js1hq0v8ss" onclick="window.open(this.href);return false;
Filmiki moje a zdjęcie pożyczyłem - ktoś miał lepszą wersję tego gdzie ja mam iskrę z kabla
Zauważyłem coś bardzo ważnego. Iskra pojawiająca się przy jednej z fajek od kabla WN. Czy można wymienić tylko jeden z kabli czy trzeba kupić komplet ? na samej końcówce jednej ze świec ( jest ona blisko jakiejs części metalowej) pojawia się iskra i słychać pstrykanie. Koniecznie muszę się tym zająć najpierw. Może to być np źródłem trzęsienia się silnika ? trzymając gałke od biegów czuję wibracje aż na niej jak ten silnik sie telepie. Zauważyłem też ze z tyłu auta w okolicach wydechu gdzie też slłuchać tzw. "pyrkanie" wydobywają się tam dźwięki jakby strzelów.. niżej wkleję film i zdjęcia może ktoś pomoże na ich podstawie.
https://youtu.be/bk3_pMqC74g" onclick="window.open(this.href);return false;
https://youtu.be/3js1hq0v8ss" onclick="window.open(this.href);return false;
Filmiki moje a zdjęcie pożyczyłem - ktoś miał lepszą wersję tego gdzie ja mam iskrę z kabla
Bayern ist Meister
Uciekająca iskra to szarpanie i prychanie w wydechu jak najbardziej. Raczej wątpię aby udało ci się kupić pojedynczy kabel takiej firmy jak bremi, beru, lub ngk chyba że w Aso.
Mechanik mnie postraszył i w sumie ma rację. Nie koniecznie musi to być przewód - może to być chyba też cewka zapłonowa ? jak mi 350zl powiedział to się ugiąłem.. chyba zostanie na tym, że zostawię im auto i sprawdzą czy to kable czy trzeba cewkę wymieniać...
Bayern ist Meister
Cewkę możesz sam sprawdzić. Raz to omomierz w rękę a drugi sposób to odpalasz auto i na biegu jałowym spryskujesz wodą najpierw cewkę i jej gniazda. Potem przewody aż na końcu spryskujesz świece. Jak będzie zaczynał kuleć i zaczną sypać iskry to znajdziesz element do wymiany. Cewkę beru kupisz za ok 280 zł.
wymienię kable bo i tak czas wymienić po 30k. Zobaczymy czy to pomoże.
Bayern ist Meister
Kup bremi bo takie szły na pierwszy montaż. Dobre też są Beru a NGk nie będę już polecał bo się naciąłem na nich. Być może i awaria cewki im w tym pomogła.
wczoraj o 11 zamówiłem już dziś odebrałem z pacz komatu BERU - miałem je i bylem zadowolony. 130 zl koszt. Wymiana 30 zl wiec zostawię to i niech fachowcy wymieniają.
Bayern ist Meister
wymienione kable - wszystko wróciło do normy. Tak pięknie golfik dawno nie chodził, pewnie przez te wyczyszczenie przepustnicy dodatkowo.
Bayern ist Meister