Jaki olej? - do silnika benzynowego !!
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Jaki olej? - do silnika benzynowego !!
W tym temacie pytamy o oleje do naszych silników - benzynowych...dla diesla jest temat w odpowiednim dziale.
Nie zakładamy kolejnych wątków...wszystko będzie tutaj.
Nie zakładamy kolejnych wątków...wszystko będzie tutaj.
Jaki olej?
Witam,
Jaki olej (syntetyk/półsyntetyk) polecacie do silnika 1.6 FSI (MK4 '02r przebieg 138 tyś.)
Pozdrawiam
Adrian
Jaki olej (syntetyk/półsyntetyk) polecacie do silnika 1.6 FSI (MK4 '02r przebieg 138 tyś.)
Pozdrawiam
Adrian
Jaki olej?
Jaki olej Półsyntetyk do Golfa 3 1.6 75 KM AEA? przebieg (podobno, bo sprowadzony od pierwszego właściciela z niemiec) 165 tys
pozdro
pozdro
Re: Jaki olej?
Coś z Liqui Moly, Valvoline lub Motul jak ktoś lubi.
Dobrze żeby w kodzie kreskowym nie było na początku 590 czyli rozlewany na zachodzie, bo Polak potrafi.
Osobiście używam 5w40 Valvoline.
Dobrze żeby w kodzie kreskowym nie było na początku 590 czyli rozlewany na zachodzie, bo Polak potrafi.
Osobiście używam 5w40 Valvoline.
Re: Jaki olej?
A tu co wybrać. Każda firma ma na swojej stronie dobór oleju do konkretnego auta
http://liquimoly.lubricantadvisor.mobi/ ... 14134e&m=1" onclick="window.open(this.href);return false;
http://liquimoly.lubricantadvisor.mobi/ ... 14134e&m=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Jaki olej?
Ja na swoim przykładzie powiem wam że/
Mam audi Coupe 2.3 NG 10v kupiłem je w grudniu 2014 i jeździłem do połowy marca bez wymienionego oleju po poprzednim właścicielu, a wymieniłem bo zmusiła mnie tylko taka sytuacja, kiedy sobie trochę pocisnąłem po większych obrotach to silnik dosyć klepał, nie wiem czy to 1 hydro czy więcej czy może vacuum czy jeszcze co kol wiek innego, w każdym bądź razie postanowiłem że wymienię olej, a dodam że jedził na 10w40 mobila.
Był problem bo nie wiedziałem co zalać, ale po dłuższych oczytaniach i analizie postawiłem na liqui moly mos2 10w40+ płukanka liquy i silniczek ucichł, przy zapalaniu nawet na sekunde hydrauliki nie słychać, nie ważne czy przecisnę nim 170-190km/h chodzi jak po zapaleniu na zimnym, czyli cicho i nie klekocze, wiadome nowy silnik to nei jest i da się usłyszeć jakaś rytmiczną pracę popychaczy ( ciche cykanie) ale ludziska silnik ma 24 lata i 300+ kkm nalotu, także można mu to wybaczyć. Ja od siebie szczerze polecam liqu moly, chociaż kolo w sklepie namawiał mnei na valvoline, ja powiedziałem że wszyscy to biorą, ja do strupka wezmę liqui moly i nie żałuje. a olej za 5l to 115zł więc nie taki wielki wydatek, gdzie mobil 85zł
Mam audi Coupe 2.3 NG 10v kupiłem je w grudniu 2014 i jeździłem do połowy marca bez wymienionego oleju po poprzednim właścicielu, a wymieniłem bo zmusiła mnie tylko taka sytuacja, kiedy sobie trochę pocisnąłem po większych obrotach to silnik dosyć klepał, nie wiem czy to 1 hydro czy więcej czy może vacuum czy jeszcze co kol wiek innego, w każdym bądź razie postanowiłem że wymienię olej, a dodam że jedził na 10w40 mobila.
Był problem bo nie wiedziałem co zalać, ale po dłuższych oczytaniach i analizie postawiłem na liqui moly mos2 10w40+ płukanka liquy i silniczek ucichł, przy zapalaniu nawet na sekunde hydrauliki nie słychać, nie ważne czy przecisnę nim 170-190km/h chodzi jak po zapaleniu na zimnym, czyli cicho i nie klekocze, wiadome nowy silnik to nei jest i da się usłyszeć jakaś rytmiczną pracę popychaczy ( ciche cykanie) ale ludziska silnik ma 24 lata i 300+ kkm nalotu, także można mu to wybaczyć. Ja od siebie szczerze polecam liqu moly, chociaż kolo w sklepie namawiał mnei na valvoline, ja powiedziałem że wszyscy to biorą, ja do strupka wezmę liqui moly i nie żałuje. a olej za 5l to 115zł więc nie taki wielki wydatek, gdzie mobil 85zł
Jaki olej?
99% ludków nie czyta instrukcji obsługi swojego auta, oraz kompletnie nie rozumie co pisze w karcie charakterystyki olejów, dla większosci olej 5W to juz full syntetyk, także mówienie że motul to jest ok czy valvoline ok czy tez inne bez odniesienia się do konkretnego oleju o konkretnych parametrach jest głupotą bo oleje tej samej klasy moga sie znacznie róznić parametrami.
Jaki olej?
takjameess pisze:99% ludków nie czyta instrukcji obsługi swojego auta
tak!jameess pisze:oraz kompletnie nie rozumie co pisze w karcie charakterystyki olejów
tak, dokładnie!jameess pisze:dla większosci olej 5W to juz full syntetyk
dokładnie!jameess pisze:także mówienie że motul to jest ok czy valvoline ok czy tez inne bez odniesienia się do konkretnego oleju o konkretnych parametrach jest głupotą bo oleje tej samej klasy moga sie znacznie róznić parametrami.
Dobra, podsumowując, ja bym polecał:
do mk1/mk2/mk3 benzyna:
1. do butowania (ostrego) i na lpg i na codzień do każdego stylu jazdy (dla kochającyh swoje mk1/mk2/mk3): Agip 5W50 Eurosports - 100% syntetyk na bazie IV (PAO + estry), o kosmicznych paramatrach - VI=210 !!!! Ale pamiętamy, że bazę IV wymieniamy częściej.
bardzo dobry i sprawdzony jest też Mobil 1 5W50 Peak Life (dawniej Rally + supersyn) - parametry jednak gorsze od Agipa i cena wyższa znacznie
2. Jazda na codzień i bez ostrego buta:
Agip 5W40/Mobil X3000 5W40/Texaco 5W40
3. Jazda na krótkich dystansach, lub często w zimie (bez pałowania of cors!!!) - Mobil 1 New Life 0W40 lub, co niektórych zdziwi, Mobil 0W30 Fel Economy (bardzo niska lepkość na zimno - zaledwie 55 cSt)
4. Dla tych, co wierzą w bzdety olejowe typu "najbezpieczniejszy olej to 10W40"
Agip 10W40/Mobil X2000 10W40/Texaco 10W40
5. Dla dziadów/dusigroszów/głupoli/naiwniaków czytających bzdety na onetmoto/lepiarzy/papraków:
DOWOLNY 15W40 byle firmowy (Mobil/Agip/Shell/Texaco)
6. Dla mega dziadyg/total papraków traktujących swoje mk1/mk2/mk3 jak kibel:
Najtańszy 20W50 z Lotosa (Lotos City chyba - 8,5 zł/litr!!!)
Ewentualnie Selektol Special 20W30 (energooszczędny o niskich oporach przepływu ) lub najtańszy 15W40 z Lidla/Tesco
Ostatnio zmieniony czw kwie 02, 2015 20:33 przez ozzy1979, łącznie zmieniany 1 raz.
Jaki olej?
A ja mam takie pytanie techniczne dotyczące oleju, mam nadzieję, że to nie problem, że zadaję je tu.
Po zakupie auta zmieniłem olej. zalałem Motula 5w40 i po 10.000 km (co tyle robię zmiany) olej był ledwie przybrudzony, prawie żółty.
Przy zmianie zalałem Castrola Edge 5w30 (raczej oryginał - miał hologram, otwór był zaklejony jakimś sreberkiem i pochodził od autoryzowanego dostawcy) i ten po 10.000 km jest dość mocno brudny.
I teraz czy to jak bardzo jest brudny olej w jakiś sposób o nim świadczy (dobry, zły)?
Bo z jednej strony słyszałem, że jeśli olej jest brudny to znaczy, że kiepsko sobie radzi ze spełnianiem swojej funckji, a z drugiej, że jeśli jest brudny to jest dobry, bo dobrze wypłukuje syf z silnika.
Przede mną kolejna zmiana i nie wiem, który powienienem zalać, czy wrócić do Motula, czy zostać przy Castrolu.
Po zakupie auta zmieniłem olej. zalałem Motula 5w40 i po 10.000 km (co tyle robię zmiany) olej był ledwie przybrudzony, prawie żółty.
Przy zmianie zalałem Castrola Edge 5w30 (raczej oryginał - miał hologram, otwór był zaklejony jakimś sreberkiem i pochodził od autoryzowanego dostawcy) i ten po 10.000 km jest dość mocno brudny.
I teraz czy to jak bardzo jest brudny olej w jakiś sposób o nim świadczy (dobry, zły)?
Bo z jednej strony słyszałem, że jeśli olej jest brudny to znaczy, że kiepsko sobie radzi ze spełnianiem swojej funckji, a z drugiej, że jeśli jest brudny to jest dobry, bo dobrze wypłukuje syf z silnika.
Przede mną kolejna zmiana i nie wiem, który powienienem zalać, czy wrócić do Motula, czy zostać przy Castrolu.
Jaki olej?
Jest dokładnie na odwrót...#Pedro pisze:Bo z jednej strony słyszałem, że jeśli olej jest brudny to znaczy, że kiepsko sobie radzi ze spełnianiem swojej funckji
Dokładnie! U mnie w amerykanie (5,2 l V8) zmieniam olej co 5 tys km (Mobil 1 5W50 obecnie) - przy 5 tyś km jest koloru długo zaparzanej herbaty. W mk2 miałem w/w Mobila 1, obecnie Agip 5W50 (bo lepszy) - zmiana co 7,5 tyś km - olej jest koloru ciemnej herbaty - jaśniejszy niż w amerykanie (oba silniki mają prawie tyle samo oleju - amerykan o niecały litr więcej), ale weź pod uwage, że amerykan spala dokładnie 2 x tyle co mój mk2, więc przy podobnej ilości oleju odkłada się w nim co najmniej 2 x tyle syfu co w mk2, stąd olej w amerykanie ciemniejszy mimo krótszego przebiegu. Teraz tak - wracamy do meritum sprawy, czyli "Bo z jednej strony słyszałem, że jeśli olej jest brudny to znaczy, że kiepsko sobie radzi ze spełnianiem swojej funckji" - BZDURA TOTALNA - spełnia ją idealnie - wklejałem chyba gdzieś zdjęcia swojego silnika z mk2 przy zdjętej pokrywie zaworów - wnetrze wygląda jakbyś je kupił nowe w sklepie i oblał nowym olejem... Podobnie miska olejowa - zmieniałem u siebie uszczelkę pod nią, na dnie miski po mocnym przejechaniu palcem miedzy liniami papilarnymi było trochę osadu/szlamu/gówna, powtarzam - między liniami papilarnymi... Cały syf/szlam/nagar/osad zostaje w oleju zamiast w silniku - oto wielka tajemnica smarowideł.#Pedro pisze:że jeśli jest brudny to jest dobry, bo dobrze wypłukuje syf z silnika.
Zalać mu Mobila 1 5W50 lub najlepiej Agipa Eurosports 5W50. Wtedy masz cacy w każdej sytuacji - lekko dla silnika w mrozy, zajebiście przy butowaniu. A jak nie butujesz, a często jeździsz zimnym to Mobil 1 0W40.#Pedro pisze:Przede mną kolejna zmiana i nie wiem, który powienienem zalać, czy wrócić do Motula, czy zostać przy Castrolu.
Ostatnio zmieniony czw kwie 02, 2015 20:37 przez ozzy1979, łącznie zmieniany 1 raz.
Jaki olej?
ozzy1979, dzięki za wyjaśnienie, w końcu mam jasność
Co do jazdy, to jeżdżę na codzień do pracy 7-8 km w jedną stronę i z dwa, trzy razy w miesiącu trasę 50 km w jedną stronę, po mieście i powrót 50 km. Nie butuję zimnego silnika, ciepły jak muszę (szybkie wyprzedzanie itp.), bez sensu raczej nie lubię mocno cisnąć, zwłaszcza, że przy 105 KM i tak tyłka nie urywa. Co do mobila 5w50, to znasz może źródło pewnego oleju? Albo wiesz jak rozpoznać oryginał? Bo czytałem w necie, że to bardzo często podrabiany olej, podobnie jak castrole.
I czy 0w40 to nie za rzadki jednak olej na nasze warunki? I czy mogę przejść z 5w na 0w? Bo na przykład w ten sam sposób z 10w na 5w się nie zaleca z tego co wiem.
A jeszcze co do brudnego oleju, czy to źle nie wpływa na silnik, że jest smarowany jeszcze przez kilka tysięcy km brudnym olejem? Bo filtr pewnie 100% zebranego syfu nie zatrzyma i potem ten brudny olej tak pływa po silniku.
PS wybacz chaotyczność mojego postu, ale co chwilę mi się przypomina coś o co chciałem zapytać i żeby nie zapomnieć piszę na bieżąco
Co do jazdy, to jeżdżę na codzień do pracy 7-8 km w jedną stronę i z dwa, trzy razy w miesiącu trasę 50 km w jedną stronę, po mieście i powrót 50 km. Nie butuję zimnego silnika, ciepły jak muszę (szybkie wyprzedzanie itp.), bez sensu raczej nie lubię mocno cisnąć, zwłaszcza, że przy 105 KM i tak tyłka nie urywa. Co do mobila 5w50, to znasz może źródło pewnego oleju? Albo wiesz jak rozpoznać oryginał? Bo czytałem w necie, że to bardzo często podrabiany olej, podobnie jak castrole.
I czy 0w40 to nie za rzadki jednak olej na nasze warunki? I czy mogę przejść z 5w na 0w? Bo na przykład w ten sam sposób z 10w na 5w się nie zaleca z tego co wiem.
A jeszcze co do brudnego oleju, czy to źle nie wpływa na silnik, że jest smarowany jeszcze przez kilka tysięcy km brudnym olejem? Bo filtr pewnie 100% zebranego syfu nie zatrzyma i potem ten brudny olej tak pływa po silniku.
PS wybacz chaotyczność mojego postu, ale co chwilę mi się przypomina coś o co chciałem zapytać i żeby nie zapomnieć piszę na bieżąco
Jaki olej?
Nie - uwierz mi na słowo, za dużo wyjaśniania. Ja na ostre zimy zalewam do mk2 1,8 mającego 27 lat właśnie Mobila 0W40.#Pedro pisze:I czy 0w40 to nie za rzadki jednak olej na nasze warunki?
oczywiście!#Pedro pisze: I czy mogę przejść z 5w na 0w?
To totalne bzdury. Jeśli ktoś nie jeździł 100 lat na Selektolu Special/Superolu/oleju z Tesco/Lidla za 39,99/4 litry to mozna przechodzić DOWOLNIE (o ile sie tylko mieścisz w zakresach lepkości podanych w instrukcji).#Pedro pisze:Bo na przykład w ten sam sposób z 10w na 5w się nie zaleca z tego co wiem.
Nie - syf/szlam/nagar jest rozpuszczany częściowo w oleju jak np. cukier w wodzie a częściowo jak mleko w wodzie (koloid - zawiesina koloidalna). Selektol Special jest czyst jak łza przy wymianie, ale w silniku możesz nagary szpachelką zbierać.#Pedro pisze:A jeszcze co do brudnego oleju, czy to źle nie wpływa na silnik, że jest smarowany jeszcze przez kilka tysięcy km brudnym olejem?
W Legnicy znam#Pedro pisze:Co do mobila 5w50, to znasz może źródło pewnego oleju?
Ale Agipa 5W50 mam od mega pewnego dostawcy...
Jaki olej?
Dzięki wielkie, jestem bardzo wdzięczny za informacje
Ten Mobil 5w50 jest taki tani, że na allegro kosztuje 110 zł + wysyłka za 4L, czy to raczej podróbka? W intercarsie 154 zł.
Ten Mobil 5w50 jest taki tani, że na allegro kosztuje 110 zł + wysyłka za 4L, czy to raczej podróbka? W intercarsie 154 zł.
Jaki olej?
NIGDY olejów/płynów z Allegro!!!#Pedro pisze:Ten Mobil 5w50 jest taki tani, że na allegro kosztuje 110 zł + wysyłka za 4L
Nie wiem - ja nie ryzykuje dla 50 zł/na 10 tyś km...#Pedro pisze:czy to raczej podróbka?
Bierz.#Pedro pisze:W intercarsie 154 zł.