[MK2] Kłopoty z zamykaniem klapy bagażnika.

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
BENITO
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

[MK2] Kłopoty z zamykaniem klapy bagażnika.

Post autor: BENITO » sob wrz 05, 2009 10:18

Od momentu zakupu mojego golfa miałem cały czas kłopoty z domykaniem się klapy tylnej, rygiel znajdujący się na klapie nie chciał zaskoczyć, a jak już zaskoczył, to naciśniecie na zamek nawet w pozycji zamkniętej powodowało otwieranie bagażnika.

Na początku myślałem ze to wina samego rygla, lecz po podmianie na inny było to samo. Okazało się , że problem tkwił gdzie indziej.

Opis rozwiązania:

1. Otworzyć klapę bagażnika maksymalnie do góry :helm:
2. Odkręcić plastikową osłonę znajdującą się od wewnętrznej strony klapy, wtedy uzyskamy dostęp do mechanizmu zamka oraz silnika wycieraczki tylnej.
3. Mechanizmem otwierania rygla steruje drut, który jest przeciągnięty do zamka i zaczepiony do ruchomej dźwigni, ten element lubi się nieco zatrzeć na osiach, a wtedy po naciśnięciu rygla nie wraca do położenia pierwotnego i rygiel pozostaje półotwarty.
4. Przeczyścić osie dźwigienki jakimś penetrusem lub naftą, następnie nasmarować smarem.
5. Rozruszać dźwignię do momentu, aż mamy pewność że zawsze wraca na położenie pierwotne.
6. Przykręcić plastikową osłonę.

GOTOWE

Może ameryki nie odkryłem ,ale może się przydać.
Ostatnio zmieniony sob wrz 05, 2009 12:39 przez BENITO, łącznie zmieniany 1 raz.

Powrót do korzeni, GTD to jest to.

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”