obijanie paneli bocznych

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
viciorex
Mały gagatek
Mały gagatek

obijanie paneli bocznych

Post autor: viciorex » pt gru 10, 2010 19:15

Czesc. :lol:

Ostatnio miałem okazje obijac boszki w moim lupo i przy okazji postanowiłem stworzyc ten poradnik. :roll:

Potrzebujemy
-materiał
-klej budapren lub boterm gta (moze tez byc jakis klej w sprayu ale one sa duzo drozsze i mniej wydajne)
-rozpuszczalnik
-pędzel
-nożyczki
-i oczywiście boczki :!:
Obrazek
Obrazek

1.przykładamy nasz boczek do materiału i odmierzamy tak aby materiał bo naciagnieci we wszystkiezakamarki wystawał jeszcze bare cm za obrys panelu
Obrazek

2. smarujemy panel klejem. (niepolecam smarowania materiału poniewaz klej moze przesiąknąc i całanasza praca na marne )
Obrazek

3. po ok 15-20 minutach gdy klej troche podeschnie kładziemy na panelu materiał i zaczynamy go naciagac (ja zawsze zaczynam od srodka , różnych zakamarków i ide na zewnąterz)
Obrazek

4. gdy juz wszystkie fałdki są wygładzone nalezy posmarowac tylna czesc panelu klejem odczekac kolejne 15 min i krawedz materiału która nam zostałazawijamy na tylną czesc panelu
Obrazek

gotowe panele wygladaja tak
Obrazek

gdy wszytko wyschnie montujemy klamki przyciski i zakładamy do autka.

to juz moje trzecie obijanie boczkow i mam jeszcze pare rad.
1. wybierajcie materiały elastyczne takie ktorych nie trzeba szyc pod kształt panelu
2. kupujcie materiały typowo tapicerskie poniewaz sa trwałe i sie nie kosmacą
3. nie smarujcie klejem materiału
4. nie wąchajcie kleju :roll:

:shock:

przepraszam za jakosc zdiec ale wszystkie robione telefonem.

miłej zabawy
pozdrawiam VICIOREX

mój golf ------> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 1&start=15" onclick="window.open(this.href);return false;

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”