Podepne sie pod temat po pierwsze jezeli chcecie malowac zaciski to pierw przed demontarzem sprawdzcie czy pójdzie odpowietrznik jak pójdzie to mozna demontować zacisk kompletnie wystarczy tylko zacisnąc rzewód hamulcowy i nie bedzie kapał płyn ale oczywiście później dochodzi odpowietrzanie układu hamulcowego ;p a przy odpowietrzaniu nie zapomnijcie o dolaniu płynu hamulcowego przeważnie DOT4 a znowu przy bębnach jest ten typ rzeczy ze trzeba ściągnać koło zbić kapturek wyciągnąć zawleczke ściągnąc podkładke nakrętkowa ;] i odkręcić nakrętke jak już odkręcimy nakrętke to trzeba przyłożyć ręke do łożyska i puknac młotkiem jeżeli nie przyłożymy ręki to łożysko poprostu poleci na ziemie dalej ściągamy szczęki wystarczy jak ściągniemy pierw dolną spręzynke wbijamy śrubokręt od góry albo od dołu i szarpiemy aż wyskoczy ;] kolejną rzeczą jest ściągnięcie blokadek szczękowych one sa na przelot i zakańczane sprężynką albo takim śmiesznym klipsem jezeli jest spręzynka to od tyłu tarczy kotwicznej (to na czym sa zamontowane szczęki) przytrzymujemy trzpień a kombinerkami łapiemy spręzynke i obkręcamy w lewo albo w prawo i zabezpieczenie schodzi później ściągmy szczęki w całości bez demontarzu górnych spręzynek chwile musimy sie pomęczyć z odczepeniem linki i juz szczęki wyciągnięte i w odwrotnej kolejności składamy przy okazji można wyciągnąc stary smar z bębna i nałożyć nowy to przedłuży żywotnośc łożyska Narzędzia potrzebne do użycia :
Kombinerki
Płaski śrubokręt
klucz 24
smar ŁT 43
papier ścierny 60 ( do przeczyszczenia bębna od strony ciernej )
i chyba to wszystko miłej pracy POZDRAVWIAM ;]
Malowanie tylnych bębnów
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Malowanie tylnych bębnów
Dzisiaj swoje pomalowałem zaciski, mam pytanie bo też odrazu przejechałem klocki tą jedna stronę a dopiero teraz przeczytałem że się nie maluje co może się stać?
Karol
Malowanie tylnych bębnów
Wyczytałem gdzieś na forum takie coś:"Polecam nie malować klocków, ani prowadnic klocka w zacisku ponieważ mogłoby to utrudnić poruszanie się klocków podczas hamowania, ewentualnie ich wracanie po odpuszczeniu pedału hamulca. Nie malujcie także elementów ruchomych w zacisku oraz odpowietrznika" co o tym sądzicie?
Karol