To moja pierwsza porada wiec proszę i wyrozumiałość i ocenę Przeszukując forum nie znalazłem dokładnego opisu jak wykonać tą operację więc postanowiłem pomóc.
Mój alternator to Valeo (90 A) i użyłem następujących łożysk :
- 6303
- 6202
(w alternatorze Valeo 120 A są inne bodajże 6303 i 6201, ale nie mam pewności)
1. Wymontowujemy alternator z auta, to chyba nie powinno stanowić problemu (zdejmujemy pasek podciągając napinacz do góry ja użyłem "francuza", potem 2 śruby na 13 klucz mocujące alternator, odkręcamy przewód ładowania też 13 i odpinamy wtyczkę )
2. Odkręcamy koło pasowe, ja męczyłem się różnymi kluczami i skończyło się na kluczu pneumatycznym. Na focie poniżej zdjęcie jak sie za to zabrac bez klucza :
3. Odkręcamy obudowe alternatora 3 srobki
4. Odkręcamy i wyjmujemy regulator napięcia (żółte)
5. Musimy teraz odłączyć mostek gdyż w tym modelu inaczej nie damy rady go rozpołowić !! Ja odciąłem kombinerkami końcówki 6 szt. (na zdjęciu wyżej, białe kółka) , potem odchyliłem śrubokrętem zęby mieć pewność że są odłączone.
6. Rozkręcamy obudowę 4 długie śruby, podważając śrubokrętami rozchylamy obudowę, potem możemy lekko puknąć on strony regulatora w stojan i zejdzie góra.
7. Teraz możemy wybić stojan z drugiej części obudowy, nie jest to łatwe (ja użyłem prasy, i dla pewności można wykręcić to co pozostało w 2 części alternatora 4 białe śruby na zdjęciu niżej) !! Odkręcić pokrywę łożyska (żółte na zdjęciu niżej), wybić i nowe nabić !! Tak jest z jednym łożyskiem, drugie w moim wypadku zostało na stojanie, wiec w imadle je skręciłem i rozleciała się jedna cześć (ściągaczem nie mogłem dojść), potem to co zostało z łożyska na stojanie wkręciłem w imadło i kręcąc w koło z oporami powoli zeszło !! Do drugiej części obudowy włożyłem drugie łożysko i łożyska mamy wymienione !!
8. Składamy wszystko w odwrotnej kolejności i musimy pamiętać żeby porządnie przylutować ucięte wcześniej wtyczki listwy z diodami !! Montujemy sprawdzamy ładowanie i cieszymy się ciszą
CZAS PRACY: ok 2 godz. na spokojnie
KOSZT : (2 łożyska) 21 zł
Wymiana lożysk alternatora Valeo 90A
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
-
- Ma gadane
- Kontakt:
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images42.fotosik.pl/95/2e33260ea927a968.jpg[/img][/url]
Witam.
Może kolega wie czy da się bez problemu (czyli jak śrubokrętem czy ściągaczem), zdjąć pierścień alternatora ten miedziany do którego dochodzą później szczotki.
Sam sobie odpowiem, a więc tak:
- łożyska ściągaczem idzie bez problemu ściągnąć (najlepiej w sklepie z częściami rolniczymi wyjdzie o połowę taniej niż w motoryzacyjnym),
- ślizgi trzeba rozbić bo są wklejone, zakup powinien być bez problemu w granicach 25-30zł w sklepie z regenerowanymi altkami lub w motoryzacyjnym, wyjdzie taniej ale pewno na zamówienie, wklejamy na lakier bezbarwny luk klej epoksydowy.
Ot i cała filozofia.
Ostatnio robiłem kumplowi altka w Golfie 2. Zapiekło się łożysko przy kole pasowym ale tak spaliło że ruszyć nie szło. Było nie odpowiednie bo typu Z a nie C3.Łożyska dwie sztuki całe 21,51zł. Roboty na 30min jak wszystko pod ręką.
Może kolega wie czy da się bez problemu (czyli jak śrubokrętem czy ściągaczem), zdjąć pierścień alternatora ten miedziany do którego dochodzą później szczotki.
Sam sobie odpowiem, a więc tak:
- łożyska ściągaczem idzie bez problemu ściągnąć (najlepiej w sklepie z częściami rolniczymi wyjdzie o połowę taniej niż w motoryzacyjnym),
- ślizgi trzeba rozbić bo są wklejone, zakup powinien być bez problemu w granicach 25-30zł w sklepie z regenerowanymi altkami lub w motoryzacyjnym, wyjdzie taniej ale pewno na zamówienie, wklejamy na lakier bezbarwny luk klej epoksydowy.
Ot i cała filozofia.
Ostatnio robiłem kumplowi altka w Golfie 2. Zapiekło się łożysko przy kole pasowym ale tak spaliło że ruszyć nie szło. Było nie odpowiednie bo typu Z a nie C3.Łożyska dwie sztuki całe 21,51zł. Roboty na 30min jak wszystko pod ręką.