[MK3] Regulacja gwintowanego zawieszenia
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
WITAM WPADLEM NA POMYSL PODCZAS REGULACJI GWINTA ZEBU ZROBIC MALA FOTORELACJE
DOTYCZY SIE TO MODELU ,,KW -20 -60 -80,, DO GOLFA III
1. ZACZYNAMY OD POLUZOWANIA SRUBA I PODLEWAROWANIA AUTA, NASTEPNIE ZDEJMUJEMY KOLO(RYS.2)
RYS.1
RYS.2
ODKRECAMY IMBUSEM SRUBE (ZAWSZE W LEWO)
RYS.3
PRZED REGULACJA NALEZY DOBRZE OCZYSCIC GWINT Z PIASKU I BRUDU!
PAMIETAJMY ZEBY ZMIERZYC DOKLADNIE SUWMIARKA WYSOKOSC JAKA CHCEMY AUTO OBNIZYC LUB PODNIESC ZEBY Z DUGIEJ STRONY BYLO TAK SAMO!
RYS.4
I ZACZYNAMY REGULACJE W PRAWO KRECIMY -W GORE A W LEWO -W DOL
RYS.5
PO WYREGULOWANIA ZAWIESZENIA SKRECAMY WSZYSTKO SPOWROTEM DO KUPY I CIESZYMY SIE EFEKTEM
RYS.6
POZDRO WEGIEL!
DOTYCZY SIE TO MODELU ,,KW -20 -60 -80,, DO GOLFA III
1. ZACZYNAMY OD POLUZOWANIA SRUBA I PODLEWAROWANIA AUTA, NASTEPNIE ZDEJMUJEMY KOLO(RYS.2)
RYS.1
RYS.2
ODKRECAMY IMBUSEM SRUBE (ZAWSZE W LEWO)
RYS.3
PRZED REGULACJA NALEZY DOBRZE OCZYSCIC GWINT Z PIASKU I BRUDU!
PAMIETAJMY ZEBY ZMIERZYC DOKLADNIE SUWMIARKA WYSOKOSC JAKA CHCEMY AUTO OBNIZYC LUB PODNIESC ZEBY Z DUGIEJ STRONY BYLO TAK SAMO!
RYS.4
I ZACZYNAMY REGULACJE W PRAWO KRECIMY -W GORE A W LEWO -W DOL
RYS.5
PO WYREGULOWANIA ZAWIESZENIA SKRECAMY WSZYSTKO SPOWROTEM DO KUPY I CIESZYMY SIE EFEKTEM
RYS.6
POZDRO WEGIEL!
Był Golf III 1.8 G-STYLE ----------- Był Passat B5 1.8T AirRide ----------- Jest Audi typ43
- PacekPlacki
- Mały gagatek
GOLF III - REGULACJA GWINTOWANEGO ZAWIESZENIE
Dziś przyszła do mnie paczka od MApeta z gwintem do Passata czy po każdej zminie wysokości trzeba ustawiac zbiezność ???
( JAK NIE KOPCI TO NIE JEDZIE ) :)
1Z +
AVF + BRD + FMIC
1Z +
AVF + BRD + FMIC
PacekPlacki, nie
jak założysz i wyregulujesz to naturalnie trzeba jechać na zbieżność... ale później przy nie wielkich zmianach tj tak do 2cm nie trzeba ponownie ustawiać
jak założysz i wyregulujesz to naturalnie trzeba jechać na zbieżność... ale później przy nie wielkich zmianach tj tak do 2cm nie trzeba ponownie ustawiać
- PacekPlacki
- Mały gagatek
Re: [MK3] Regulacja gwintowanego zawieszenia
OK Dzięki jutro zdejmuje standardowe i zakładam Nowe.
( JAK NIE KOPCI TO NIE JEDZIE ) :)
1Z +
AVF + BRD + FMIC
1Z +
AVF + BRD + FMIC
-
- Ma gadane
- Kontakt:
hi, nie znalazłem nic na forum z takim problemem wiec podepnę się pod ten temat . Mianowicie chodzi mi oto ze ustawiłem gwint jak wyżej napisano ( zgodnie z foto porada) ale mam różnicę miedzy nadkolami a ziemia i to o 2cm z tylu po stronie gdzie mam bak jest niżej a z przodu tez jest różnica około 1,5 cm ale jedno nadkole mam kupiony zamiennik bo ori zjadła rdza wiec może dlatego ale co z tyłem ?
z góry dzięki za pomoc
z góry dzięki za pomoc
ogryzek, bo gwint ustawia się metrem do ziemi (tzn regulujesz, zakładasz koła, jeździsz chwilkę i mierzysz wysokość) tak żeby stał równo. Mierzenie suwmiarką (jak kolega Wegiel) ma sens tylko wtedy, kiedy od pewnego poziomu chcesz cały samochód np. 1cm jeszcze posadzić czy podnieść.
Dzisiaj trochę się pobawię tą regulacją. Jeżeli chodzi o tył to chyba na lewarku już się nie da tego wyregulować? chodzi o MKIV
regulamin odnośnie wielkości obrazka w podpisie
MOJA CZARNULA<<<<< ZAPRASZAM!
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
temat dotyczy mk3oli26 pisze:Jeżeli chodzi o tył to chyba na lewarku już się nie da tego wyregulować? chodzi o MKIV
co do mk4, to ziomek z tyłu skręca gwint normalnie na parkingu, auto podnosi na lewarku i tyle... ma Borę to tam głębiej trzeba się wkulać pod auto
Ja do regulacji tyłu rozpinam zwykle amortyzator i wyjmuje sprężynę - zajmuje to 2 minuty więcej, a jest dużo wygodniej
Dzisiaj zrobiłem to na lewarku, trochę się narobiłem ale udało. Gwint skręcony do końca, a efekt nadal mnie nie zadowala . Chyba trzeba będzie wywalić regulacje
regulamin odnośnie wielkości obrazka w podpisie
- Maximus-83
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: [MK3] Regulacja gwintowanego zawieszenia
słuszna decyzjaoli26 pisze:Dzisiaj zrobiłem to na lewarku, trochę się narobiłem ale udało. Gwint skręcony do końca, a efekt nadal mnie nie zadowala . Chyba trzeba będzie wywalić regulacje