[MK4] Montaż lampek ostrzegawczych w drzwiach tylnych
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- wojtek06061989
- Mały gagatek
- Kontakt:
Montaż lampek ostrzegawczych w drzwiach tylnych MK IV
jak wiemy golf iv posiada lampki o których mowa w temacie jedynie co najwyżej w drzwiach przednich w tylnych nie występowały a przynajmniej się nie spotkałem tak więc postanowiłem to zmienić
Do montażu tych lampek skłoniło mnie parę rzeczy; bezpieczeństwo pasażerów, wygoda przy wysiadaniu w ciemnym miejscu, chęć pomajsterkowania w aucie
1. Potrzebne narzędzia
a) Wkrętarka z malutkim wiertłem np 4mm
b) Zestaw pilników (płaski i okrągły preferowane)
c) Ostry nóż
d) Lutownica i trochę przewodów
2. Demontujemy boczek i idziemy z nim np. do warsztatu czy domu ogólnie ma być w miarę komfortowo i czysto aby nie uświnić tapicerki
3. Teraz najważniejszy punkt odpowiednie narysowanie miejsca wycięcia otwory na zdjęciu podałem orientacyjne odległości od charakterystycznych wytłoczeń na tapicerce dla orientacji,
4. Wiercenia wokół zaznaczonego obrysu otworów i wycięcie nożem otworu (uwaga!!! Lepiej wyciąć za mały i potem więcej poprawiać niż wyciąć zbyt duży ja po wycięciu resztę dopieszczałem sporawym pilnikiem oto efekt
5. Teraz została przyjemniejsza część zabawy a więc elektryka jeśli nie mamy ze szrotu czy serwisu oryginalnych wtyczek możemy zastosować jakiekolwiek wsuwki oba potrzebne nam sygnały to jest stałe napięcie i pojawiającą się po otwarciu drzwi masę znajdziemy we wtyczce silniczka elektrycznych szyb plus jest w czerwonym przewodzie a minus w szarym z białym paskiem niestety nie pamiętam numerów pinów ale miernikiem dla pewności łatwo to sprawdzić u siebie przed całym zabiegiem, dodam że sprawdzać należy na wpiętej wtyczce bo po jej wypiciu u mnie na tym przewodzie nie pojawiała się masa
Miłej zabawy i powodzenia w modyfikacjach Gdyby ktoś miał pytania czy trudności ze zidentyfikowaniem przewodów pod które się polutować to ewentualnie jak będę miał chwile to zdejmę boczek i sprawdzę pozdrawiam
jak wiemy golf iv posiada lampki o których mowa w temacie jedynie co najwyżej w drzwiach przednich w tylnych nie występowały a przynajmniej się nie spotkałem tak więc postanowiłem to zmienić
Do montażu tych lampek skłoniło mnie parę rzeczy; bezpieczeństwo pasażerów, wygoda przy wysiadaniu w ciemnym miejscu, chęć pomajsterkowania w aucie
1. Potrzebne narzędzia
a) Wkrętarka z malutkim wiertłem np 4mm
b) Zestaw pilników (płaski i okrągły preferowane)
c) Ostry nóż
d) Lutownica i trochę przewodów
2. Demontujemy boczek i idziemy z nim np. do warsztatu czy domu ogólnie ma być w miarę komfortowo i czysto aby nie uświnić tapicerki
3. Teraz najważniejszy punkt odpowiednie narysowanie miejsca wycięcia otwory na zdjęciu podałem orientacyjne odległości od charakterystycznych wytłoczeń na tapicerce dla orientacji,
4. Wiercenia wokół zaznaczonego obrysu otworów i wycięcie nożem otworu (uwaga!!! Lepiej wyciąć za mały i potem więcej poprawiać niż wyciąć zbyt duży ja po wycięciu resztę dopieszczałem sporawym pilnikiem oto efekt
5. Teraz została przyjemniejsza część zabawy a więc elektryka jeśli nie mamy ze szrotu czy serwisu oryginalnych wtyczek możemy zastosować jakiekolwiek wsuwki oba potrzebne nam sygnały to jest stałe napięcie i pojawiającą się po otwarciu drzwi masę znajdziemy we wtyczce silniczka elektrycznych szyb plus jest w czerwonym przewodzie a minus w szarym z białym paskiem niestety nie pamiętam numerów pinów ale miernikiem dla pewności łatwo to sprawdzić u siebie przed całym zabiegiem, dodam że sprawdzać należy na wpiętej wtyczce bo po jej wypiciu u mnie na tym przewodzie nie pojawiała się masa
Miłej zabawy i powodzenia w modyfikacjach Gdyby ktoś miał pytania czy trudności ze zidentyfikowaniem przewodów pod które się polutować to ewentualnie jak będę miał chwile to zdejmę boczek i sprawdzę pozdrawiam
Czy ma znaczenie polaryzacja w kostce lampki?
Tam jest dioda i tak mnie to zastanawia.
Tam jest dioda i tak mnie to zastanawia.
- Krzychu_14
- PASSAT B5 FL
- Auto: Passat BB5 FL
- Silnik: AVB
Re: [MK4] Montaż lampek ostrzegawczych w drzwiach tylnych
tak, jeśli tam jest dioda, to tak polaryzacja ma znaczeniejhosef pisze:Czy ma znaczenie polaryzacja w kostce lampki?
wojtek06061989, mógłbyś jeszcze dodać fotki jak się to prezentuje na aucie po zmontowaniu. Według mnie to trochę za wysoko ta lampka jest, ale to już rzecz gustu
- wojtek06061989
- Mały gagatek
- Kontakt:
Powiem szczerze ze już nie pamiętam czy tam jest dioda w lampce ale jeśli jest to na pewno polaryzacja ma znaczenie
-
- Forum Master
- Auto: Bora
- Silnik: ARL
Celem uściślenia plus-przewód czerwono/żółty- pin 18;masa-przewód brązowy z białym paskiem - pin 5.wojtek06061989 pisze:oba potrzebne nam sygnały to jest stałe napięcie i pojawiającą się po otwarciu drzwi masę znajdziemy we wtyczce silniczka elektrycznych szyb plus jest w czerwonym przewodzie a minus w szarym z białym paskiem niestety nie pamiętam numerów pinów
-
- Forum Master
Jeśli jeszcze nie zrobiłeś,to + na styk bliżej lampki;minus na zewnętrzny.Może komuś kiedyś się przyda,
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
wojtek06061989, daj foto jak to wygląda na aucie najlepiej otwarte drzwi przód i tył, aby były widoczne obydwie lampki
Robiłem takiego "moda" na starych boczkach które miałem do wyrzucenia i wyglądało słabo - brakowało tego pogłębienia/przetłoczenia które mają przednie boczki
W razie czego wystarczy obrócić żarówkęwojtek06061989 pisze:na pewno polaryzacja ma znaczenie
-
- Forum Master
?????? A od kiedy,to żarówka rozróżnia gdzie jest plus,a gdzie minus?Shmatan pisze:Robiłem takiego "moda" na starych boczkach które miałem do wyrzucenia i wyglądało słabo - brakowało tego pogłębienia/przetłoczenia które mają przednie boczki
W razie czego wystarczy obrócić żarówkęwojtek06061989 pisze:na pewno polaryzacja ma znaczenie
Już u siebie zamontowałem. Co prawda musiałem trochę poszukać prądu ale działa.
W polo nie ma przetłoczenia mimo, że mam otwory fabryczne. Faktycznie wygląda tak sobie. U siebie miałem tylko odblaski, odblaski pasują z grubsza na lampki więc się zastanowię i może je założę...
Zobaczymy. Na razie jest jak jest.
W polo nie ma przetłoczenia mimo, że mam otwory fabryczne. Faktycznie wygląda tak sobie. U siebie miałem tylko odblaski, odblaski pasują z grubsza na lampki więc się zastanowię i może je założę...
Zobaczymy. Na razie jest jak jest.
Niestety nie wystarczy Żarówka jako element oporowy ma wywalone na to gdzie plusa podłączysz. Co innego z LED.Shmatan pisze:W razie czego wystarczy obrócić żarówkę
Tak jak koledzy wyżej piszą masa ma być tam gdzie dioda ma pasek.
Gran Turismo Iniezione