Naprawa zacisku hamulcowego tylnego w MKIV,TOLEDO,LEON.OCTAV
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
hehe, dla tego właśnie się powstrzymałem od zaciskania i wolalem najpierw zapytać
a co to są za zaślepki, jakieś specjalne bo próbowałem zaślepić tą śrubkę, ale i tak leciało z tego "kwadratu" ?
a co to są za zaślepki, jakieś specjalne bo próbowałem zaślepić tą śrubkę, ale i tak leciało z tego "kwadratu" ?
wron, bo trzeba dac 2 podkałdki miedziane i skrecic śrubę
no tak tylko podpowiedz czym skręcić tą śrube bo tam jest chyba nietypowy gwint. zwykla nakretka nie będzie pasować.
wron, zwykla sruba 8 i nakretka ori nie uzywasz
no tak, tylko że nie zamienie śruby na zwykłą bo na oryginalnej zaprasowana jest podkładka i nie da się tej śruby wyjąć
uzywasz 2 podkałdek miedzianych + sruba +nakretka zwykła na czas naprawy zacisku
tłumaczę przecież że nie mogę wstawić zwykłej, typowej sruby bo nie mogę wyjąć z przewodu tej oryginalnej. Sprasowana podkładka uniemożliwia wyjęcie oryginalnej śruby. Musiałbym ciąć. Jak mam więc zastosować zwykłą śrubę i nakrętkę??
Fahoo, kolego zapytam tylko o to zaciskanie - bo nie widziałem jeszcze by w ASO zaślepiali przewód --- zawsze są zaciskane i nic im się nie dzieje ... więc ?? skąd taka porada
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
Haki, stąd ponieważ w mk4 przewod hamulca tylnego jest w oplocie stalowym...jedyny gietki odcinek jest przy mocowaniu belki do karoseri...przy systemach hamulcowych z abs i esp lepiej nie dopuszczac do zapowietrzenia układu ponieważ są problemy z odpowietrzeniem.Bardzo czesto trzeba robić to ciśnieniowo systemem ATE, bo metoda tradycyjna zawodzi i pedał hamulca wpada w podłoge pomimo odpowietrzenia ham. pedałem...
- VWaldini81
- LDZ
Na zdjęciu 4 i 5 jest odcinek gumowego przewodu idącego od zacisku.Fahoo pisze:jedyny gietki odcinek jest przy mocowaniu belki do karoseri.
Czy tam się nie da zacisnąć przewodu??
Ja na dniach będę regenerował cały zacisk razem z trzpieniem bo u mnie zacina się dźwignia.
Jak przeprowadzę tę operacje to może zrobię z tego foto poradę.
- VWaldini81
- LDZ
Tego odcinka nie można ścisnąć, ponieważ odcinek jest wzmacniany.VWaldini81 pisze:Na zdjęciu 4 i 5 jest odcinek gumowego przewodu idącego od zacisku
Zacisków nie będę regenerował ponieważ wymieniam zaciski, linki, przewody i nowy płyn hamulcowy.
Re: Naprawa zacisku hamulcowego tylnego w MKIV,TOLEDO,LEON.O
Koledzy a czy mi może ktoś odpowiedzieć jaka jest ta śrubka od zacisku co trzyma przewód hamulcowy ?? dokładnie mi chodzi mi o skok gwintu i rozmiar m??
fuck new car im driving oldschool
nowy projekt A8 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=590837
Projekt coupe było http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=442747
Nowe Coupe Quattro V6 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=564080
nowy projekt A8 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=590837
Projekt coupe było http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=442747
Nowe Coupe Quattro V6 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=564080
jeszcze taka mała uwaga, czasami w tych zaciskach pojawia się problem ze podczas kręcenia tłoczkiem nie chowa się on, a jedynie kreci, w takiej sytuacji rozebrać tłoczek i w nim tez jest uszczelniacz, na tym trzpiniu z gwintem, który należy wymieceni.. u mnie pomoglo
btw: z sruby rowniez musi dac sie sciagnac podkladke (ja mam jedna, nie mialem od stony zacisku) i wyjac ja z przewodu, a pozniej mozna ta metalowa czesc, przez ktora przechodzi śruba scisnac malym francuzem przez gume i plyn tez sie nie bedzie wylewal,,
btw: z sruby rowniez musi dac sie sciagnac podkladke (ja mam jedna, nie mialem od stony zacisku) i wyjac ja z przewodu, a pozniej mozna ta metalowa czesc, przez ktora przechodzi śruba scisnac malym francuzem przez gume i plyn tez sie nie bedzie wylewal,,
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Re: Naprawa zacisku hamulcowego tylnego w MKIV,TOLEDO,LEON.O
Witam
Ja mam pytanko odnośnie tego klucza, którym się wykręca tłoczek a mianowicie gdzie go można kupić ,czy wogóle można. Nie długo będę wymieniał tylne tarcze i klocki ( Leon asv 110km, mk1) przy hamowania z dużych prędkości ściąga mi tył na prawo także myślę,że coś chyba z lewą stroną nie chalo jest i wydaje mi się,że czeka mnie rozbiórka tłoczka-ów i chcę być na to przygotowany.Zaciekawiło mnie też ściskanie przewodów żeby układu nie zapowietrzyc i mam prośbę czy ktoś może na pw mi przesłać link gdzie można kupić taki klucz zestawy naprawcze tloczkow i ten zacisk do przewodów. Szukałem i chyba kiepsko na aukcjach no chyba że teraz akurat nie ma. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Ja mam pytanko odnośnie tego klucza, którym się wykręca tłoczek a mianowicie gdzie go można kupić ,czy wogóle można. Nie długo będę wymieniał tylne tarcze i klocki ( Leon asv 110km, mk1) przy hamowania z dużych prędkości ściąga mi tył na prawo także myślę,że coś chyba z lewą stroną nie chalo jest i wydaje mi się,że czeka mnie rozbiórka tłoczka-ów i chcę być na to przygotowany.Zaciekawiło mnie też ściskanie przewodów żeby układu nie zapowietrzyc i mam prośbę czy ktoś może na pw mi przesłać link gdzie można kupić taki klucz zestawy naprawcze tloczkow i ten zacisk do przewodów. Szukałem i chyba kiepsko na aukcjach no chyba że teraz akurat nie ma. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.