Oznaczenia na szybach reflektorów i lamp samochodowych
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- kurczepieczone
- Ma gadane
Odświeżę trochę ten temat Mam nieoryginalne lampy, które na obudowie mają homologację E4. Nie ma jej wytłoczonej na plastikowym kloszu. Jest tylko masa cyferek, które właściwie nijak się mają do dwóch tabeli zamieszczonych w pierwszym poście przez autora. Żeby odczytać symbol homologacji trzeba odkręcić lampę. Czy w związku z tym mogę mieć jakieś problemy związane z użytkowaniem takich reflektorów na terenie europy? Chodzi mi o lampy Depo do Audi A4 po lifcie, wyglądające jak oryginał.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Odpowiedź "oficjalna" musi brzmieć: NIE, jakkolwiek wiele lamp bez homologacji ma lepszy rozsył światła jak renomowane i homologowane lampy fabryczne. Przykładem niech będą tylne lampy Fiata Siena, fabryczne - praktycznie niewidzialne w gorszych warunkach i "tuningowe - niektóre całkiem, całkiem.
Lecz cóż z tego, przepisy są jednoznaczne +
Lecz cóż z tego, przepisy są jednoznaczne +
OZNACZENIA NA SZYBACH REFLEKTORÓW I LAMP SAMOCHODOWYCH
Panowie, a co mówią przepisy o miejscu homologacji ?
Czy musi być koniecznie tłoczona, czy może być np nalepka ? Relektory FK nie mają tłoczonych na szkle homo tylko na obudowie.
Chcę w starym reflektorze, który mam, wymienić zbity klosz z wybitą homologacją na szklany, niestety nie posiadający homologacji, a na lampę nakleić nalepkę z przepisanymi danymi z lampy.
Jak myślicie, przejdzie ?
Czy musi być koniecznie tłoczona, czy może być np nalepka ? Relektory FK nie mają tłoczonych na szkle homo tylko na obudowie.
Chcę w starym reflektorze, który mam, wymienić zbity klosz z wybitą homologacją na szklany, niestety nie posiadający homologacji, a na lampę nakleić nalepkę z przepisanymi danymi z lampy.
Jak myślicie, przejdzie ?
Re:
Strzałki oznaczają że lampy dla samochodów w krajach w których ruch drogowy jest lewostronny np. AngliaStachu_76 pisze:Fx pisze:No dobrze dobrze wszystko fajnie pieknie a ja na lampie przedniej nie dosc ze mam E11 to jeszcze "PL" moze ktos mi to rozszyfrowac ?
ps. dodatkowo mam strzalke ---> czy moge ich uzywac ?
na prawej mam ---> a na lewej <---- to one są do.....
panowie takie pytanie bo się nie mogę w żaden sposób wyznać z tech tabeli...
proszę o rozszyfrowanie homologacji z lampek i czy są dopuszczane w Polsce.
lampa lewa:
lampa prawa:
czekam na odpowiedzi
proszę o rozszyfrowanie homologacji z lampek i czy są dopuszczane w Polsce.
lampa lewa:
lampa prawa:
czekam na odpowiedzi
mk4 by bamber137
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=469358" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=469358" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- ->|<-
E9 - Hiszpania. (te 20 obok może oznaczać też PL)
-> - ruch prawostronny.
-> - ruch prawostronny.
Kupię:
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
- kratki nawiewów z Bory.
" What does the World, mean to You ? "
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
- kratki nawiewów z Bory.
" What does the World, mean to You ? "
Re: Oznaczenia na szybach reflektorów i lamp samochodowych
Tak pytam bo kupiłem je jako angliki od użytkownika z tego forum kompletne za 100zł. Z halogenami silniczkami i żarówkami. A tu proszę jaka niespodzianka nie muszę zmieniać odbłyśników na europejskie tylko od razu rozklejam bądź tłukę szkła i robię smokediigAlisArr pisze:E9 - Hiszpania. (te 20 obok może oznaczać też PL)
-> - ruch prawostronny.
mk4 by bamber137
Witam, dzisiaj byłem na stacji kontroli pojazdów i diagnosta stwierdził, że dodatkowe światła w atrapie mk2 na 4 lampy (te mniejsze wewnętrzne) są przeciwmgielne. Wywnioskował to z oznaczenia na kloszu HL oraz z kształtu światła padającego na ścianę. Nie podbił mi przeglądu i zalecił zrobić nową instalację, żeby świeciły niezależnie, pod osobnym włącznikiem (a ja mam je podłączone pod światła drogowe). Są to lampy AUTOPAL typu clear. Spotkaliście się z czymś takim? Czy faktycznie oznaczenie HL ma coś wspólnego z przeciwmgłowymi?
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
HL to raczej oznaczenie jednej z wersji Fiata Siena niż reflektora - poszperałem trochę w necie i nie znalazłem takowego.
Dla przeciwmgielnych przednich jest to zawsze B lub HB jeśli żarówka jest halogenowa, dla tylnych zawsze F.
Może to źle odczytane dzienne: RL?
Dla przeciwmgielnych przednich jest to zawsze B lub HB jeśli żarówka jest halogenowa, dla tylnych zawsze F.
Może to źle odczytane dzienne: RL?
- piotreldiablo
- Ma gadane
Szukałem prawej lampy do swojej bory i znalazłem u jednego sprzedawcy na złomie, niestety auto było angielskie ale homologacje lamp ma E4 czyli Holandia dobrze rozszyfrowałem ?
PIOTR
Re: Oznaczenia na szybach reflektorów i lamp samochodowych
Witam również szukam prawej lampy do bory bo mam anglika, znalazłem na allegro oferte z zapewnieniem ze europa ale oznaczenie na lampie jest takie same jak moje czy ktoś z kolegów mogłby podać oznaczenie z dobrej prawej lampy na europe.
Oznaczenie na mojej prawej lampy
01 1b 02 A 02 B 02 HC/R 02 HC/R 9481 E4 PL
<--- <--- ---> 9483 12,5
Z góry wielkie dzięki
Oznaczenie na mojej prawej lampy
01 1b 02 A 02 B 02 HC/R 02 HC/R 9481 E4 PL
<--- <--- ---> 9483 12,5
Z góry wielkie dzięki