[mkIV] Uszkodzony mikrostyk, alarm, oświetlenie wnętrza
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Re: [mkIV] Uszkodzony mikrostyk, alarm, oświetlenie wnętrza
Trzeba wyciągnąć całą lampkę i posprawdzać styki i zasilanie dochodzące z modułu komfortu.
-
- Ma gadane
- Auto: Volkswagen Golf
Witam mam golfa 4 1.4 16v 3 drzwiowy 2003r przy otwieraniu drzwi od pasazera nie zapala sie lampka ? Co moze byc przyczyna mikrostyk ? Czy cos innego ?
-
- Użytkownik
- Auto: Golf mk4
- Silnik: ALH
- Kontakt:
Tak można to też naprawić bezdotykowo bo rozbierania zamka i drzwi to ogrom pracy. Trzeba trzasnąć drzwiami 16 razy i otworzyć wtedy zakoduje się mikrostyk i oświetlenie wnętrza Tylko trzaskać drzwiami trzeba by rama okna dotykała lusterka wewnętrznego...
Postów na ten temat jest dużo to nie przypadek z kosmosu używać opcji szukaj jak byk wyskoczy zamek mikrostyk i zimne luty w skrajnych przypadkach przewody w przelotce czy komfort.
Postów na ten temat jest dużo to nie przypadek z kosmosu używać opcji szukaj jak byk wyskoczy zamek mikrostyk i zimne luty w skrajnych przypadkach przewody w przelotce czy komfort.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
@Ebola - przeczytałem z grubsza Twoje posty
- czy oświetlenie w podsufitce można włączyć ręcznie?
- Ile auto ma drzwi? - jeśli więcej niż 3, to czy tylne działają poprawnie?
- Jaki jest numer komfortu? ...albo czy są elektryczne szyby i lusterka oraz fabryczny pilot?
- rok auta?
- Jaki masz licznik? - nie każdy licznik wyświetla otwarte drzwi...w zależności od licznika zależne jest to także od rocznika
- czy sygnalizacja zostawionych włączonych świateł działa poprawnie?
- czy oświetlenie w podsufitce można włączyć ręcznie?
- Ile auto ma drzwi? - jeśli więcej niż 3, to czy tylne działają poprawnie?
- Jaki jest numer komfortu? ...albo czy są elektryczne szyby i lusterka oraz fabryczny pilot?
- rok auta?
- Jaki masz licznik? - nie każdy licznik wyświetla otwarte drzwi...w zależności od licznika zależne jest to także od rocznika
- czy sygnalizacja zostawionych włączonych świateł działa poprawnie?
WOW !
- tak ( troszkę się zacina ale można ręcznie i z przodu i z tyłu nad drzwiami)
- w zasadzie 5 (kombi) - poprzedni właściciel ingerował w instalację i nie ma podświetlenia (fizycznie) klapy. Tylne działają poprawnie (na desce wyswietla się ikona otwartych drzwi i zapala się światełko w kabine)
- nie mam pojęcia :/ - wszystkie szyby w elektryce i lusterka podgrzewane ( przynajmniej w założeniu) i ustawianie elektryczne, pilot fabryczny.
- 2003 1,9 TDI AXR 74kW
- zwyklak (bez 1/2 fis nawet) ale ikonka otwartych drzwi jest, bo jak pisałem wyżej odpala się jak otworzę drzwi tylne)
- nie, nie działa ( domyślam się że chodzi o "brzęczyk")
- tak ( troszkę się zacina ale można ręcznie i z przodu i z tyłu nad drzwiami)
- w zasadzie 5 (kombi) - poprzedni właściciel ingerował w instalację i nie ma podświetlenia (fizycznie) klapy. Tylne działają poprawnie (na desce wyswietla się ikona otwartych drzwi i zapala się światełko w kabine)
- nie mam pojęcia :/ - wszystkie szyby w elektryce i lusterka podgrzewane ( przynajmniej w założeniu) i ustawianie elektryczne, pilot fabryczny.
- 2003 1,9 TDI AXR 74kW
- zwyklak (bez 1/2 fis nawet) ale ikonka otwartych drzwi jest, bo jak pisałem wyżej odpala się jak otworzę drzwi tylne)
- nie, nie działa ( domyślam się że chodzi o "brzęczyk")
Ostatnio zmieniony pn lip 08, 2019 18:59 przez Ebola, łącznie zmieniany 1 raz.
- Qto
- _
- Kontakt:
Skoro kopertówki w drzwiach przednich działają tzn że sygnał otwarcia drzwi do nich dociera...Nie dociera za to do komfortu. Informacja ta z drzwi idzie po CAN więc jeśli wszystko pozostałe w drzwiach działa poprawnie to właściwie można wykluczyć przerwane kable. Jednak sprawdzić nie zaszkodzi...A drzwi i tak będziesz musiał rozebrać bo to z nich nie wychodzi sygnał do komfortu.
Trzeba sprawdzić czy nie ma tam jakiejś rzeźby w postaci np dodatkowej krańcówki...albo może ktoś podłączał dodatkowy alarm i szukając sygnałów otwarcia drzwi coś namieszał. Rozbierz drzwi i obadaj dokładnie wiązki.
Trzeba sprawdzić czy nie ma tam jakiejś rzeźby w postaci np dodatkowej krańcówki...albo może ktoś podłączał dodatkowy alarm i szukając sygnałów otwarcia drzwi coś namieszał. Rozbierz drzwi i obadaj dokładnie wiązki.
jutro zrobię fotke w ramie drzwi jest jakaś krańcówka.
Ostatnio zmieniony pn lip 08, 2019 18:57 przez Ebola, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
A jak ma licznik 1/2 FIS 1J0920925A Motronic i Golfa z 2000 roku, to, czy po założeniu pełnego FIS'a będę widzieć otwarcie poszczególnych drzwi ? Czy konieczna jest też wtedy zmiana komfortu ?
- Qto
- _
- Kontakt:
Ebola to jest rzeźba...musisz rozebrać drzwi i i trochę plastików w środku i sprawdzić gdzie idą kable od tej krańcówki, gdzie są przecięte oryginalne kable i zrobić z tym porządek
locarno trzeba zmienić komfort na nowszy - 1C0
locarno trzeba zmienić komfort na nowszy - 1C0
Mam ten dupowóz od 2016 i się przyzwyczaiłem - nic nie będę już zmieniał
dziś przyjadą nowe opony ale zastanawiam się czy je zakładać czy nie wystawić "auta" do sprzedania lub je wyzłomować.
Właśnie zaczynają się problemy z odcinaniem turbo (czasem jest a czasem (zwłaszcza jak silnik rozgrzany) nie ma doładowania) - coś mi mówi że najwyższy czas wrócić do jakiegoś Japończyka.
Dzięki za poświęcony czas
dziś przyjadą nowe opony ale zastanawiam się czy je zakładać czy nie wystawić "auta" do sprzedania lub je wyzłomować.
Właśnie zaczynają się problemy z odcinaniem turbo (czasem jest a czasem (zwłaszcza jak silnik rozgrzany) nie ma doładowania) - coś mi mówi że najwyższy czas wrócić do jakiegoś Japończyka.
Dzięki za poświęcony czas
-
- Użytkownik
Aktualnie mam 1J0 959 799 AH
A na jakiej zasadzie jest rozpoznawane otwarcie drzwi kierowcy ? Tylko po ich otwarciu uruchamia się pompa, więc jakoś to musi być rozpoznawane.