Jak zmontować elektryke RP po swapie na PB/PF porada

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
zajac
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Jak zmontować elektryke RP po swapie na PB/PF porada

Post autor: zajac » ndz mar 08, 2009 14:29

mala porada jak zgrzebac elektryke przy swapie silnika z RP na PB/PF z wiazkami po 89 roku(moze w starszych byc podobnie)

Oczywiscie wiazke na silnik i ecu musimy miec pozostaje kwestia elektryki ktora trzeba przeciagnac z przedzialu silnika do skrzynki bezpieczników. Ja ta czesc wiazki zostawiłem z RP bo pasuje tylko trzeba wykonac małe modyfikacje wiazki z RP.

W całej imprezie chodzi o zmontowanie ze soba wtyczek ktore sa na ponizszych fotkach

wiazka z RP ObrazekObrazek
kolory kabli:
1. Bialo fioletowy
2. zolto czerwony
3. bialo czarny
4. czerwony
5. czarny
6. brazowo czerwony

obok jst jeszcze jedna wtyczka 1 pinowa z kablem zotlo czarnym ktora nas nie interesuje

wiazka z PB
Obrazek

1. czerwony (moze ma brazowy lub zielony pasek)
2. zolto czarny
3. czerwono biały (gruby)
4. zółto czerwony (cienki)
5 zołto czerwony (gruby)

I teraz jak to podłaczyc??

Zacznijmy od tego co najprostsze
Cienkie kabelki zółto-czerwone łączymy ze soba jest to sygnał na pompe paliwa.

Zasilanie ECU do tego wykorzystujemy nastepujace kabelki:
Z wiązki RP: przewód czarny jest to + po zapłonie, czerwony jest to stały + z akumulatora
Z wiązki PB przewód czarno-żółty który daje + do ECU

Te przewody podłączamy do przekaźnika, który musimy dołożyć.
Przewody do przekaznika podpinamy tak:
Przewód z pinu 14 ecu czyli zółto czarny wpinamy w pin 87, przewód czerwony (stały plus)do pinu 30, czarny(po zapłonie) do pinu 86, no i do pinu 85 ciagniemy mase z aku lub karoserii
I w ten sposób mamy zasilanie ECU

Tak wiec w wiazce rp wykorzystalismy kable czerwony, czarny i czerwono-zołty i tyle jest nam potrzbnych, reszta jest zbedna.

I w wiązce z PB do podłączenia mamy jeszcze 2 przewody w przypadku PB(3 w PF)
Do tego schemat skrzynki moze byc pomocny
Obrazek

Przewód zółto czerwony gruby jest to zasilanie wtrysków ktore ma byc uruchamiane z przekaznika pompy paliwa. Ten przewód podciągamy do skrzynki bezpieczników do gniazka Z1
A przewód czerwony(czerwono zielony) jest to przewód sygnalowy z rozrusznika wychodzi z pinu 1 ecu i jego nalezy pociagnac do skrzynki bezpieczników i podłączyc do kostki F do pinu 5.

I na takim podłaćzeniu silnik PB musi zapalic

jesli chodzi o PF to pozostaje jeszcze przewód biało - czerwony do sondy lambda ale nie do konca wiem co z nim zrobic

Moje mark 4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=251704&start=0

NARZĘDZIA I SPRZĘT WARSZTATOWY - SPRZEDAŻ
Pomoc prawna - ubezpieczenia
Ubezpieczenia PZU OC, AC, NNW, Pakiety - Tanio

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » śr mar 11, 2009 17:58

szacun za poradę tylko kurcze czy jest sens? Wiązka z PF/PB kosztuje 50 zł, PnP.

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: toffic » śr mar 11, 2009 20:39

Napisze po raz kolejny: ŻADNEGO przekaźnika nie trzeba dokładać!! więc wg mnie ta porada jest lekkim druciarstwem

Awatar użytkownika
zajac
Kontakt:

Post autor: zajac » sob mar 14, 2009 02:49

ale jest, jak ja potrzebowalem takich info to nie było gdzie znalesc i nikt znajacy temat nie był chetny udzielic informacji
toffic pisze:więc wg mnie ta porada jest lekkim druciarstwem
jest to kolejna wypowiedz osoby ktora zna sie na mechanice itp rzeczach ktora krytykuje zamiast dołaczyc potrzebne innym info
nie rozumiem dlaczego nazywasz to druciarstwem skoro moj przekaznik jest sobie w skrzynce bezpieczników wszystkie kabelki sa wciagniete w wiazke i zaizolowane, tak samo mozna by nazwac pewnie instalacje w wielu swapach (twoim tez) gdzie sam kladłes kable

moze i nie trzeba przekaznika dokladac ja zrobilem to w ten sposób i działa

toffic dopisz w takim razie info odnosnie tego przekaznika ktory to jest gdzie ewentualnie dołaczyc zasilanie ecu a nie krytykuj

sas_gti pisze:szacun za poradę tylko kurcze czy jest sens? Wiązka z PF/PB kosztuje 50 zł, PnP
moze i kosztuje 50 pln ale ja nie miałem ochoty wyciagac wszystkich kabli z powodu 2 brakujacych przewodow, a jak kupilem wiazke za te 50 pln to wiekszosc wtyczek brakowalo to wolalem w te spoob to zmontowac

Moje mark 4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=251704&start=0

NARZĘDZIA I SPRZĘT WARSZTATOWY - SPRZEDAŻ
Pomoc prawna - ubezpieczenia
Ubezpieczenia PZU OC, AC, NNW, Pakiety - Tanio

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: toffic » sob mar 14, 2009 13:15

zajac pisze:dopisz w takim razie info odnosnie tego przekaznika ktory to jest gdzie ewentualnie dołaczyc zasilanie ecu a nie krytykuj
zasilanie z G1/10 i tyle :bigok: no i przekaźnik 32 jak pamiętam

[ Dodano: 14 Mar 2009 12:17 ]
zajac pisze:tak samo mozna by nazwac pewnie instalacje w wielu swapach (twoim tez) gdzie sam kladłes kable
widzisz różnica jest taka, że akurat w mojej instalacji WSZYSTKIE kabelki wychodzą i wchodzą tam gdzie fabryka przewidziała

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”