kanapa z mk IV w mk II

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

kanapa z mk IV w mk II

Post autor: guti » czw kwie 02, 2009 00:32

witajcie dzisiaj przy ogromnej pomocy kolegi ( TYMPY MECHANIK , niech Ci Pan Bóg w dzieciach wynagrodzi) ,udalo sie wkomponowac kanape z mk IV do mojego parcha :) nawiasem mowiac zebym wiedzial ze to bedzie takie proste zabralibysmy sie wczesniej ( przyzwyczailem sie do niej na szafie i teraz tak pusto jest bez niej :) ) no ale do rzeczy ,
siedzisko i oparcie pasuja na szerokosc wprost idealnie , jest wprawdzie miminalna roznica rzedu 2-3 cm, ale to jest niezauwazalne :)
aby przymocowac oparcie kanapy , nalezy wykombinowac cos co trzyma te bolce od oparcia na dole :) z pomoca przyszły elementy ze starego stelazu mk II

Obrazek

ten element po dopasowaniu czyli przycieciu pod kątem pasowało do nadkola , przyspawany został TIGiem, wczesniej trzeba miejsce wspawania oczyscic.

widac mniej wiecej w ktorym miejscu zostało zdarte do blachy, tam sa dwie takie wypustki do ktorych sie przykreca kapsle trzymajace plastiki na bokach , ten dolny został zeszlifowany i zamias niego przymocowany bedzie uchwyt do oparcia.

Obrazek Obrazek Obrazek

po przyspawaniu docietego uchwytu wyglada mniej wiecej tak
na poczatku nalezy sobie delikatnie zalapac tylko zeby mniej wiecej dopasowac wysokosc oparcia, przesuniecie prawo lewo itd ( ja wysokosc dopasowywalem do półki ,przesuniecie na palce :P po kazdej stronie palec luzu :) ( tam wszedl plastik ten boczny iluz znikł :) )

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

po przyspawaniu juz na gotowo mozna psiknac jakas farba zeby to jakis wygladało , mnie wpadła w reke akurat puszka czarnego matowego spraya :)

Obrazek Obrazek

po przypasowaniu samego oparcia to wygladało mniej wiecej tak :

Obrazek

skoro mamy juz mocowanie dolne oparcia nalezy sie zajac gornym mocowaniem, jako ze w mk II oparcie jest mocowane gora za pomoca takich zatrzasków haczyków ( zostały one pokazane na pierwszym zdjeciu ,w mk IV jest to inaczej rozwiazane, w oparciu jest wyciecie, w tym wyciaciu jest blokujacy jezyczek w ktory wchodzi zapewne jakis pręt zaokraglony , tak tez zostało to wykonane w naszym przypadku. po wymierzeniu gdzie powinien byc przyspawany drut wyszło ze bedzie sie on znajdował dokladnie na kielichu , wiec znowu trzeba było to oczyscic do blachy , zeby móc przyspawac oczko :)

Obrazek

po przyspawaniu oczka i wycieciu dziurki w dywanie oczko wyglada nastepujaco ( niestety nie zrobiłem zdjecia bez dywanów :) ale mam nadzieje ze wiecie jak to ma mniej wiecej wygladac :) ( drut na oczko zostal pozyczony ze stelazu staerej kanapy :P )
Obrazek

skoro mamy juz gotowe dwa mocowanie , czyli dolne i górne , mozna zajac sie siedziskiem ,

siedzisko w mk IV ma taka funkcie jak m.im siedzisko w mk III , czyli aby rozlozyc siedzenia nalezy podniesc siedzisko i wysunac do przodu, na cale szczesie projektanci mk II wiedzieli co robia :P , szerokosc zawiasów z siedziska mk IV , pokrywaja sie szerokoscia tych z mk II , wystarczyło dopracowac mocowanie siedziska( kawalek płaskownika z przyspawana do niego nakretka :) :

Obrazek Obrazek

po podpieciu siedziska dzialało ono jak potrzeba :) czyli najpierw w góre, a poznniej do przodu :)

tak wyglada wyciagniete ( widac mocowania ) na srodku wcisnalem troszke gabki ze starych siedzen, bo siedzisko z mk IV ma wyciecie inne i sie zapada na srodku , po dolozeniu tej dodatkwoej warstwy jest juz ok :) :

Obrazek

całosc prezentuje sie tak :)

Obrazek Obrazek

jeszcze raz pragne podziekowac koledze TYMPEMU MECHANIKOWI , bez niego nie udało by sie tego tak ladnie zrobic :)
Jakby ktos mial jakies pytanie , chetnie odpowiemy , istnieje tez mozliwosc montazu takowej kanapy ( foteli rowniez , ale nie ma porady , bo to bylo daaawno juz i wiele rzeczy nei pamietam ) niemniej jednak nie ma rzeczy niemozliwych :)
Pozdrawiam.

[ Dodano: Czw Kwi 02, 2009 12:39 am ]
aha ,z eby nie było to oparcie tez sie kładzie :) tyko z racji tego ze sa zagłowki , to nie sklada sie do konca , ale po wyciagnieciu ich ( sa dziury nawet na nei w siedzisku ) jest wszsytko ok : tutaj fotka udowadniajaca , ze sie jednak składa :) ( sorka za bałagan w bagazniku :) )

Obrazek

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

raven104

Post autor: raven104 » sob kwie 11, 2009 09:50

witam ja mam takie pytanko czy z dzielona kanapa jest tak samo czy musze porobic wzmocnienia lub skrecic to do kupy np przykrecajac po dlugosci plaskownik ??

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » sob kwie 11, 2009 19:55

musisz dorobic zawias na srodku , cos takiego jak mniej wiecej w trójce

Obrazek Obrazek Obrazek

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”