Witam!!
Może się komuś taki pomysł spodoba -> U mnie działa pięknie.
Po drugiej kradzieży mojego radyjka, stwierdziłem, że kupno nowego nie mam sensu, wiec wymyśliłem zastępstwo.
Zamontowałem sobie wzmacniacz ( taki tańszy - Soling 4x35W - 69 zł Norauto ), i zrobiłem mu jako wejście wtyczkę mini-jack. Jako źródło sygnału wykorzystuję odtwarzacz mp3, wyposażony w radio i odpowiednio dużo pamięci. Aby wzmacniacz nie był ciagle na chodzie, na szrocie kupiłem przełącznik od podgrzewania tylnej szyby i podłączyłem pod niego wzmacniacz tak, że poprostu sie go włącza kiedy chce. W praktyce wygląda to tak, że wsiadam, podłączam mp3 do niewidocznej wtyczki i ciesze się muzyką bez obaw o kolejne szyby....
Montaż wzmacniacza:
Wyjmujemy środkowy tunel. Przeciągamy kable od głośników w miejsce za nim. Przeciągamy kabel od radia, na którym zawsze jest napięcie i masę. Wzmacniacz mocujemy do środkowego tunelu w miejscu za zapalniczką, śróbkami dołączonymi do niego. Następnie wiertłem 10 mm wiercimy dziórkę w dół, tak, aby nasza wtyczka minijack przeszła na samym koncu schowka na dole tunelu. Kabel do podłączenie mp3 do wzmaka dostaniemy w każdym hipermarkecie za 10 zł. Układamy wszystkie kable, a w tablicy rozdzielczej podłączamy nasz nowy przełącznik. Sprawdzamy czy działa --> Jak tak to montujemy spowrotem tunel środkowy i cieszymy się muzyką i nie martwimy się więcej o radio.
Dał bym fotki, ale nie miałem aparatu w trakcie przerabiania tego.
Potrzebny czas - ok. 1 h.
[MK2] Zamiast Radia -> 100% antywłamaniowe
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
[MK2] Zamiast Radia -> 100% antywłamaniowe
Ostatnio zmieniony ndz mar 04, 2007 13:13 przez Bordos, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Moj znajomek zrobil podobnie. Na targu staroci znalazl wiekowy wzmak samochodowy (ale jakosc ma) do tego podlaczyl cdrom LG 48x i bardzo stare radio ledwo trzymajace sie kupy. Jukebox spelnia forme nosnika mp3. Caly uklad slychac w 4 glosnikach (tez targ) i subie (sub z telewizora). Zewnetrznie jest to poukrywane (poza tym starym radiem safari) i niejeden umca umca pozazdroscilby jakosci dzwieku.. calosc z kablami wyszla go 90zl.
Pozdro
Gitner
Pozdro
Gitner
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
- k0nr4d
- _
- Auto: GSXR/A8
- Silnik: R4V8
- Kontakt:
akwarysta, przecież mp3kę musisz podłączyć przez jacka, a każdy kabel wychodzący z gniazda 3,5 mm w odtwarzaczu służy jako antena Ale zapewne odbiór byłby w takim wypadku marny. Można też zrobić pewien myk: podłączasz TĄ PRZEJŚCÓWKĘ do playera, a z drugiej strony masz gotowe jedno wyjście na wzmachola, a do drugiego podłączasz antenę. Teraz zostaje sprawa zasilania odtwarzacza, bo takie cuś zżeraz duuuużo prądu. Najlepiej kupić mp3kę zasilaną poprzez USB. Wtedy podłączysz sobie to przez odpowednią przejściówkę do gniazda zapalniczki.
Ostatnio zmieniony ndz lip 04, 2010 14:40 przez k0nr4d, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
No właśnie to chciałem usłyszećk0nr4d pisze:a każdy kabel wychodzący z gniazda 3,5 mm w odtwarzaczu służy jako antena
Zasilanie już przerabiałem kiedyś. Zrobiłem imitację baterii i podłączyłem przez ładowarkę samochodową zasilaną z zapalniczki. Działa spoko.k0nr4d pisze:Teraz zostaje sprawa zasilania odtwarzacza, bo takie cuś zżeraz duuuużo prądu
Sprawa tej przejściówki. Robił ktoś tak może ? Jak jest z jakością odbioru radia ??
No i teraz sprawa wzmacniacz. Ten temat dotyczy MK2 generalnie, ja mam MK3. Czy tu też się zmieści wzmacniacz w opisywanym miejscu ? No jaki ten wzmacniacz wybrać . Nie chce robić jeżdżącego BoomBoxa, ma to po porostu grać. Mam 6 głośników (2 przednia szyba, 2 przednie drzwi, 2 tylne drzwi).
Czy może ten post przenieść to działu CarAudio ?
Bardzo dawno temu wpadłem na ten sam pomysł mając malucha...
Tak to wyglądało :
http://pedro.elsat.net.pl/cc/w1.JPG
Potem przeniosłem pomysł do CC:
http://pedro.elsat.net.pl/cc/w2.JPG
Sprzęt grał całkiem dobrze. Nawet i radio. Oczywiście z lepszą mp3 grałoby czyściej. Jedyną wadą takiego rozwiązania jest to że wtyczka po czasie się wyrobi. Można temu zaradzić inwestując w lepsze wtyczki. Gniazdo w mp3 też się wyrobi - wtedy to już raczej kupno nowej mp3 albo wlutowanie nowego gniazda/poprawienie spoiny starego. Do golfa już bym tego nie przeniósł ze względów estetycznych. Auto musi mieć radio samochodowe... To tak jakby nam odebrano telefony komórkowe.
Lepiej kupić prawdziwe radio i zamocować je zgodnie z zaleceniami tj ramkę zablokować tak by samemu już nie dało się jej wyjąć a samo radio wkręcić na kilka śrub w karoserię demontując deskę. Złodziej by je ukraść będzie musiał rozebrać pół auta a tyle czasu to oni nie mają. Do tego zdejmowany panel i możesz spać spokojnie
Podsumowując rozwiązanie może i fajne ale pod warunkiem że kupisz ipoda i będziesz miał dok który można wmontować na desce auta. Ja jednak uważam że prawdziwe radio jest niezastąpione w prawdziwym aucie.
Tak to wyglądało :
http://pedro.elsat.net.pl/cc/w1.JPG
Potem przeniosłem pomysł do CC:
http://pedro.elsat.net.pl/cc/w2.JPG
Sprzęt grał całkiem dobrze. Nawet i radio. Oczywiście z lepszą mp3 grałoby czyściej. Jedyną wadą takiego rozwiązania jest to że wtyczka po czasie się wyrobi. Można temu zaradzić inwestując w lepsze wtyczki. Gniazdo w mp3 też się wyrobi - wtedy to już raczej kupno nowej mp3 albo wlutowanie nowego gniazda/poprawienie spoiny starego. Do golfa już bym tego nie przeniósł ze względów estetycznych. Auto musi mieć radio samochodowe... To tak jakby nam odebrano telefony komórkowe.
Lepiej kupić prawdziwe radio i zamocować je zgodnie z zaleceniami tj ramkę zablokować tak by samemu już nie dało się jej wyjąć a samo radio wkręcić na kilka śrub w karoserię demontując deskę. Złodziej by je ukraść będzie musiał rozebrać pół auta a tyle czasu to oni nie mają. Do tego zdejmowany panel i możesz spać spokojnie
Podsumowując rozwiązanie może i fajne ale pod warunkiem że kupisz ipoda i będziesz miał dok który można wmontować na desce auta. Ja jednak uważam że prawdziwe radio jest niezastąpione w prawdziwym aucie.