Schemat modułu komfortu Golf Mk4 2002
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Dedi_S
- Użytkownik
- Kontakt:
W wczoraj zakładałem alarm do mojego nowego nabytku i podpiąłem się pod moduł komfortu (dwie wtyczki) wg znalezionej tu na forum rozpisce pinów i coś mi to wszystko nie chce działać. Domykanie i centralny podpiąłem pod odpowiednie kable w drzwiach od kierowcy. Golf posiada centralkę na pilota, domykanie szyb z kluczyka i wszystkie 4 elektryczne szyby. Mam prośbę czy ma ktoś schemat takiego modułu (najlepiej po polsku, bo po rusku mam ale nic z niego nie czaję)? Alarm mi się nie chce zazbroić, działa tylko funkcja panic i wtedy mrugają kierunkowskazy, czyli przynajmniej częściowo dobrze się wpiąłem. Syrenka i dioda też nie reagują, zamki się nie zamykają itd. Może kurcze coś jest nie tak z alarmem?
Zanim coś napiszesz i doradzisz to pomyśl bo możesz innych narazić na koszty.
schemat modułu po angielsku http://volkswagen.msk.ru/electro/g4/g4_wd27.pdf
[b]148KM/326Nm[/b]
- Dedi_S
- Użytkownik
- Kontakt:
thx, po angielsku powinienem sobie poradzić (z językiem u mnie lepiej niż z elektryką ). Te schematy są z 1998, dotyczą też mojego modułu z 2002 na dwie wtyczki? Właśnie biorę się za studiowanie go i nie chciałbym tracić czasu.
Edit:
Z tego co udało mi się odczytać to tak:
Wtyczka T15:
T15/1 - czujnik maski
T15/13 i 14 - kierunki
Wtyczka T23:
T23/16 - drzwi/oświetlenie
Nie znalazłem: czujnik klapy i + stacyjka
Mógłby ktoś mi to skontrolować. Za pomoc polecą punkciki jak już zamknę temat.
Edit 2:
Jak nie takie to proszę o podanie właściwych: swiche drzwi,klapy,pokrywy silnika, kierunki i + po stacyjce.
Edit:
Z tego co udało mi się odczytać to tak:
Wtyczka T15:
T15/1 - czujnik maski
T15/13 i 14 - kierunki
Wtyczka T23:
T23/16 - drzwi/oświetlenie
Nie znalazłem: czujnik klapy i + stacyjka
Mógłby ktoś mi to skontrolować. Za pomoc polecą punkciki jak już zamknę temat.
Edit 2:
Jak nie takie to proszę o podanie właściwych: swiche drzwi,klapy,pokrywy silnika, kierunki i + po stacyjce.
- Dedi_S
- Użytkownik
- Kontakt:
UP
Ktoś może mi pomóc??
Ktoś może mi pomóc??
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Plus z zapłonu: D/15, punkt łączeniowy A2, pin 23/5 (strona 17 dokumentu);
F124 wyłącznik klapy ("trunk" - kufer ), pin 23/4, (str 13);
F 120 Klapa silnika - nie zawsze występuje (str 16);
Migacze piny 15/13 i 15/14 (str 16);
Drzwi: F 220 kierowca (str 3);
F 221 pasażer(str 7);
F 222 tylny/lewy(str9);
F 223 tylny/prawy (str 10);
Jak sąsiadowi nie pomóc?
F124 wyłącznik klapy ("trunk" - kufer ), pin 23/4, (str 13);
F 120 Klapa silnika - nie zawsze występuje (str 16);
Migacze piny 15/13 i 15/14 (str 16);
Drzwi: F 220 kierowca (str 3);
F 221 pasażer(str 7);
F 222 tylny/lewy(str9);
F 223 tylny/prawy (str 10);
Jak sąsiadowi nie pomóc?
- Dedi_S
- Użytkownik
- Kontakt:
No i właśnie o to chodziło
Zgłoś się do mnie po browca jak będziesz mnie gdzieś widział
Zgłoś się do mnie po browca jak będziesz mnie gdzieś widział
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Dzięki wielkie! Wstaw Kolego jeszcze malutki obrazek, bym wiedział jakiej "Czwóreczki" szukać wzrokiem
Mojego już widać po lewej Oj przepraszam, nie byłem na stronie Kolegi, właśnie idę obejrzeć...
Mojego już widać po lewej Oj przepraszam, nie byłem na stronie Kolegi, właśnie idę obejrzeć...
- Dedi_S
- Użytkownik
- Kontakt:
Na mojej stronie jest jeszcze mój stary golf, którego dopiero przygotowuję do sprzedaży. Nowej Mk4 jeszcze zdjęć nie mam, muszę się za niedługo spiąć i porobić fotki.
Co do tematu to: Gdzie szukać tych wszystkich modułów centralnego? Nie ma sposobu aby się wpiąć do modułu komfortu z czujnikiem krańcówkowym? np do oświetlenia kabiny lub podobnie? Wydaje mi się że coś takiego powinno być.
Co do tematu to: Gdzie szukać tych wszystkich modułów centralnego? Nie ma sposobu aby się wpiąć do modułu komfortu z czujnikiem krańcówkowym? np do oświetlenia kabiny lub podobnie? Wydaje mi się że coś takiego powinno być.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
O ile dobrze podaje Autodata jest on w desce rozdzielczej, jak gdyby pod radiem, natomiast ETK-ka podaje lokalizację za włącznikiem świateł, nad skrzynką bezpieczników, co wydaje mi się bardziej prawdopodobne; Koledzy może potwierdzą.
To zależy jak się wpiąć do modułu, jeśli zwykłe wpięcie w przewód - prościej znaleźć urządzenie peryferyjne nas interesujące czy np. w tym wypadku krańcówkę czy określony przewód w lampce ośw. wnętrza.
Jeśli jednak ma to być zrobione za pomocą diody separującej z przecięciem przewodu - lepiej dostać się do modułu i tam zrobić to według potrzeb. Tym bardziej warto dotrzeć do modułu, jeśli wpięć ma być kilka.
To zależy jak się wpiąć do modułu, jeśli zwykłe wpięcie w przewód - prościej znaleźć urządzenie peryferyjne nas interesujące czy np. w tym wypadku krańcówkę czy określony przewód w lampce ośw. wnętrza.
Jeśli jednak ma to być zrobione za pomocą diody separującej z przecięciem przewodu - lepiej dostać się do modułu i tam zrobić to według potrzeb. Tym bardziej warto dotrzeć do modułu, jeśli wpięć ma być kilka.
- Dedi_S
- Użytkownik
- Kontakt:
Wyczytałem, że ja powinienem mieć moduł w drzwiach kierowcy, ale rozbierałem te drzwi i nic takiego tam nie widziałem. Tam podobno trzeba się podpiąć pod kabel oświetlenia (brązowo -jakiś tam - to mogę sprawdzić) na którym jest normalnie + a w momencie otwarcia któryś drzwi robi się "-", ma to być na diodzie prostowniczej, żeby + nie spalił alarmu. Wiem, że do komfortu i w drzwiach kierowcy na kablach od centralnego mają być skierowane paskiem do kabli w które się wpinam, w/w przypadku też tak ma być?
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Ale z pierwszego postu wynika, że Kolega się wpiął...
To już tak nie odpowiem, musiałbym zanalizować całość zagadnienia: co ma być wpinane np. czyli to ma być podawany plus czy minus. Schemat alarmu, jego wymagania itd. W dodatku, Golf 4 nie jest najbardziej znanym mi pojazdem, mam "Trójkę", więc trudność dodatkowa. Bardziej wiedza moja wynika tu ze schematów.
To już tak nie odpowiem, musiałbym zanalizować całość zagadnienia: co ma być wpinane np. czyli to ma być podawany plus czy minus. Schemat alarmu, jego wymagania itd. W dodatku, Golf 4 nie jest najbardziej znanym mi pojazdem, mam "Trójkę", więc trudność dodatkowa. Bardziej wiedza moja wynika tu ze schematów.
- Dedi_S
- Użytkownik
- Kontakt:
Tak wpiąłem się w kable w drzwiach od kabli od zamka bo znalazłem tam w wiązce kable o odpowiednich kolorach, ale żadnego modułu nie znalazłem (nie wiem jak wygląda). Na szczęście niczego w aucie nie spaliłem, jedynie co to mógł sterownika alarmu siąść. Mk2 podłączenie alarmu to była pestka, wystarczyło mieć jeden schemat i po sprawie, a w Mk4 wydawało mi się że będzie podobnie - niestety przeliczyłem się i to mocno.
- Dedi_S
- Użytkownik
- Kontakt:
No i d.pa. To nie jest schemat od mojego modułu. Prawie żadne piny i kolory nie pasują . Spisałem sobie nr tego modułu:
1C0 959 799 B na dwie wtyczki. Ma ktoś może pinout tego modułu????
1C0 959 799 B na dwie wtyczki. Ma ktoś może pinout tego modułu????
- Dedi_S
- Użytkownik
- Kontakt:
Podłączyłem musiałem wszystko sprawdzać miernikiem. Najbliższy prawdy był schemat który znalazłem zatytułowany Golf IV 2002, ale nie wszystko i tak się zgadzało. Mam tylko problem z przeprowadzeniem kabla od syrenki do komory silnika, gdzie szukać otworu technologicznego?
Nie chcę rozpruwać pół przodu w poszukiwaniu go, ma ktoś może zdjęcie jego lokalizacji?
Nie chcę rozpruwać pół przodu w poszukiwaniu go, ma ktoś może zdjęcie jego lokalizacji?