Rozrusznik słabo kręci, zimny ciezko pali
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, auto to golf 2 1,3 91r. Problem polega na tym że jak jest zimny (nie jezdzony 1-2dni) to strasznie ciezko odpala, rozrusznik tak jakby chciał a nie mógł kręcić. Kręci raz, przerwa ze 2 sekundy, znowu kręci, i znowu przerwa. W końcu zapala po kilku (kilkunastu?) kreceniach rozrusznika. Aku wymieniany niedawno. Kilka dni temu ładowany całą noc dla pewności. Nic nie pomoglo, wiec to chyba nie aku.
Chce to wyeliminowac przed zimą, bo wtedy zacznie sie rzeźnia - szkoda aku.
Wina rozrusznika,świec czy czegos innego?
Chce to wyeliminowac przed zimą, bo wtedy zacznie sie rzeźnia - szkoda aku.
Wina rozrusznika,świec czy czegos innego?
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Świece to będą pracować jak "załapie", na razie wyremontować obwód rozruchu: wyczyścić klemy, masy, śrubę mocującą zasilanie na rozruszniku; dalej kontrola rozrusznika - tulejki na przykład, czy nie zużyte?
Ale zacząłbym od PODMIANY na moment na inny akumulator, bo czasem się szuka i kombinuje a najprostsze rozwiązania pomija. Nic to, że "nowy" jak może być wadliwy
Ale zacząłbym od PODMIANY na moment na inny akumulator, bo czasem się szuka i kombinuje a najprostsze rozwiązania pomija. Nic to, że "nowy" jak może być wadliwy
TAK jak powiedział kolega. moim zdaniem tulejki...... objawy na to wskazują. ale zanim wyjmiesz rozrusznik sprawdź wszystkie przewody.....
a koledzy może sie orientują czy dużo będzie z tym roboty? (wyjęcie rozrusznika i wymiana tulejek)
I czy w ogóle zabierać sie za to na parkingu pod blokiem? (innej możliwości nie mam :/ )
I czy w ogóle zabierać sie za to na parkingu pod blokiem? (innej możliwości nie mam :/ )
Wiadomo trochę roboty jest. jak już go wyjmiesz to możesz go w domu lub piwnicy rozebrać.
jeszcze jedno - gdzie można kupić te miedziane tulejki ?
i drugie pytanie: czy da sie wyciagnac rozrusznik bez kanału (na parkingu przed blokiem)? Slyszalem ze trzeba podstawic coś pod silnik-miske olejową, bo mocowanie rozrusznika to jednoczesnie mocowanie lapy poduszki trzymajacej silnik. Prawda to?
i drugie pytanie: czy da sie wyciagnac rozrusznik bez kanału (na parkingu przed blokiem)? Slyszalem ze trzeba podstawic coś pod silnik-miske olejową, bo mocowanie rozrusznika to jednoczesnie mocowanie lapy poduszki trzymajacej silnik. Prawda to?
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
*Tulejki można kupić w sklepach prowadzących części do VW.
*Jest to zależne od typu silnika: w Polo 86C 2F 1,3 udało mi się to do góry, bez podstawek.
Jednak zasadniczo nie jest to robota polecana na parking Wolałbym zgadać się ze znajomym i jechać do niego nawet ze 20 km a robić to w garażu, gdzie i spokój i na głowę nie leje (a lać będzie jeszcze tydzień), nakrętek z asfaltu żaden bajtel nie podbierze a i narzędzia zawsze jakieś ma ten ktoś w garażu.
*Jest to zależne od typu silnika: w Polo 86C 2F 1,3 udało mi się to do góry, bez podstawek.
Jednak zasadniczo nie jest to robota polecana na parking Wolałbym zgadać się ze znajomym i jechać do niego nawet ze 20 km a robić to w garażu, gdzie i spokój i na głowę nie leje (a lać będzie jeszcze tydzień), nakrętek z asfaltu żaden bajtel nie podbierze a i narzędzia zawsze jakieś ma ten ktoś w garażu.
sprawa sie wyjasnila, przyczyną był nie padnięty rozrusznik, tylko akumulator...
po wymianie na nowy, problem zniknal (tylko ten, bo reszta problemów z rzęchem została:P)
po wymianie na nowy, problem zniknal (tylko ten, bo reszta problemów z rzęchem została:P)
Sprawa jednak nie wyjasnila sie do konca . Po wymianie akumulatora , mimo że ładowanie jest wystarczające (14,3v), jak silnik jest zimny to rozrusznik musi zakrecic ze 3-4 razy zanim odpali.
Jak juz raz zakreci, to pozniej pali od pierwszego. Problem jest tylko na zimnym silniku, np. rano.
Nie jest to raczej normalne?
Wie ktos co to moze byc?
Jak juz raz zakreci, to pozniej pali od pierwszego. Problem jest tylko na zimnym silniku, np. rano.
Nie jest to raczej normalne?
Wie ktos co to moze byc?
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Sprawdz czy ten twój golfiarz daje paliwo w gary że nie poli, Mój były MH po 12 godzinach stania, mi tak benzyna schodziła że palił za 6 razem, rozrusznik wszystko ładnie pięknie, krecił aż słabł słabł przez te lata, bo ile można kurcze kręcić rozrusznikiem... Zimą zrobił sie horror, gęsty olej, mróz... przełożyło sie że odpalenie było sztuką, podstarzały akumulator i nie sprawny gaźnik zrobił swoje
http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój jest na wtrysku.
U mnie jest problem bardziej natury elektrycznej (tak mi sie wydaje).
Siadam rano do auta, chce odpalić - rozrusznik tak jakby nie miał siły zakręcić, odpuszczam, za 3sekundy próbuje znowu - pali odrazu. (akumulator napewno sprawny, jest nowy, i trzyma napięcie)
U mnie jest problem bardziej natury elektrycznej (tak mi sie wydaje).
Siadam rano do auta, chce odpalić - rozrusznik tak jakby nie miał siły zakręcić, odpuszczam, za 3sekundy próbuje znowu - pali odrazu. (akumulator napewno sprawny, jest nowy, i trzyma napięcie)
- Tomasz Bis
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Moim zdaniem jest dwie przyczyny , pierwsza to słaby styk na przewodach zasilających rozrusznik /na elektrowłączniku / druga kostka stacyjki. Aby zdjagnozować kostkę wystarczy przewód z wsuwką . Z rozrusznika ściągasz prz... czerwony z czarnym paskiem /na osłonce jest ' plasticzek ' który trzeba wcisnąć aby ściągnąć /i na to miejsce wsunąć przewód z wsuwką , następnie przekręcasz na zapłon ,idziesz pod maskę i dotykasz nim do plusa na aku... Przy takiej operacji trzeba się upewnić że jest na luzie i stoi się obok auta . Jeżeli odpali normalnie , to wiadomo o co chodzi . Jeżeli nie to czyszczenie przewodów na elektrowłączniku , jak nie dają się odkręcić to przetnij nakrętkę /można ukręcić śruby /obydwu . Jak nadal lipa to http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=149224" onclick="window.open(this.href);return false; . Powodzenia .krycha00 pisze:rozrusznik tak jakby nie miał siły zakręcić, odpuszczam, za 3sekundy próbuje znowu - pali odrazu.
Jak się mylę proszę poprawić , nie obrażać .
http://www.youtube.com/watch?v=iatezFC1aFk&NR=1" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=iatezFC1aFk&NR=1" onclick="window.open(this.href);return false;