Witam.
Prawdopodobnie wysiadł mi w golfiaczu przycisk drzwi kierowcy - nie zawsze włącza mi się alarm o pozostawionych włączonych światłach - brzęczyk.
Proszę, powiedzcie mi, czy ten przycisk to zwykła krańcówka ? Steruje on plusem, czy może masą ? Z tego co wyczytałem ma on 3 wyjścia, który za co jest odpowiedzialny ? Które przewody w progu idą do krańcówki i jak się do niej najlepiej dostać ?
Oświetlenie wnętrza auta - wysiadła krańcówka ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wyłacznik jest sterowany masa. Brazowy - masa, brazowo -biały -lampka oświetlenia kabiny, brazowo żółty - sygnał do brzęczyka. Podmień z innych drzwi.
Czyli rozumiem że działa to tak - drzwi otwarte - masa z brązowego jest połączona z masą auta. Drzwi zamykam,masa z brązowego jest odcinana tak ? Bo też bym to sprawdził.
Dokładnie tak jak piszesz. to znaczy na brazowym jest cały czas masa.Otwierasz drzwi i masa jest podawana na pozostałe dwa, które wysterowują lampkę i brzęczyk.
Spox, rozumiem. Pytam dlatego że chciałem tą krańcówkę wykorzystać też alarmu. Czyli rozumiem, że jeśli np. mam sterowanie krańcówką (masą) to wystarczy że się podepnę pod oświetlenie / brzęczyk i w momencie otwarcia drzwi, będzie na dany przewód podawana masa jak to wymaga alarm tak ?
Czy takie oryginalne krańcówki można gdzieś zdobyć ? Właśnie obdzwoniłem szroty i nie mają nigdzie mk3 na szrocie. Jedyne co znalazłem to allegro. Zastanawiam się czy może pasują z innego auta.
A i jeszcze jedno, golfy mk3, rocznik 94, miały montowane krańcówki tylko po stronie kierowcy, czy po stronie kierowcy i pasażera ? MK3 ma 3 drzwi. Pytam dlatego że golf nie jest mój, zobaczę go dopiero w sobotę w dniu kiedy mam go robić a jak na złość motoryzacyjne tego dnia u mnie nie pracują.
Czy takie oryginalne krańcówki można gdzieś zdobyć ? Właśnie obdzwoniłem szroty i nie mają nigdzie mk3 na szrocie. Jedyne co znalazłem to allegro. Zastanawiam się czy może pasują z innego auta.
A i jeszcze jedno, golfy mk3, rocznik 94, miały montowane krańcówki tylko po stronie kierowcy, czy po stronie kierowcy i pasażera ? MK3 ma 3 drzwi. Pytam dlatego że golf nie jest mój, zobaczę go dopiero w sobotę w dniu kiedy mam go robić a jak na złość motoryzacyjne tego dnia u mnie nie pracują.
- Paweł Marek
- V.I.P.
nie nie tak.skaktus pisze:Czyli rozumiem że działa to tak - drzwi otwarte - masa z brązowego jest połączona z masą auta. Drzwi zamykam,masa z brązowego jest odcinana tak ? Bo też bym to sprawdził.
Masa jest w brązowym kabelku na stałe, po otwarciu drzwi włącznik puszcza ją na kabelki brązowo biały i brązowo żółty.
Brązowo biały włącza lampkę w suficie, i jego też wykorzystuje się do alarmu. Z tym że kabelki brązowobiałe wszystkich drzwi są ze sobą zwarte, gdybyś miał więc alarm rozbudowany z sygnalizacją otwarcia poszczególnych drzwi to nie możesz go wykorzystać.
Brązowo żółty jest powiedzmy odseparowany od reszty, jest podłączony do modułu szyb elektrycznych, do lampki w drzwiach jeśli ktoś ma, i chyba do tego brzęczka
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.