alarm załącza sie bez powodu

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

hektor1
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: hektor1 » wt sty 25, 2011 14:12

Witam
Jeżdzę vw jetta 2006 TDi wersja USA ale rok temu miałem problem z alarmem który sam sie załączał bez powodu. Udało mi sie usatlić ze było to luzne połaczenie w drzwiach pasażera (przy ruchu kostką zapalały się lampki wewnatrz sygnalizujące otwarcie drzwi). Sterownik silnika został wymieniony i wszystko było ok az do teraz bo znów laram zaczął włączać się bez przyczyny. Tym razem ustaliłem że jest luzne połaczenie w drzwiach kierowcy bo po lekkim ruchu kostki zapalały sie światła wewnątrz. Sprawdziłem jednak równiez moduł komfortu i po ponownym jego wpięciu przy ruszaniu kostką w drzwiach kierowcy nic sie nie dzieje jednak alarm nadal sie zalącza raz na kilka godzin. Dodam tylko ze skanowanie u dealera nic nie wykazało bo wtedy akurat alarm sie nie załączał. dadam tylko ze alarm wlącza się raz na kilku lub kilknaście godzin szczególnie w zimnie i wilgotne wieczory. Prosze o radę każda uwaga będzie cenna

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » wt sty 25, 2011 15:15

Jeżeli zamki konstrukcyjnie są podobne to tych z mk4 to szukaj winy w zimnych lutach...mikrostykach. To elektronika zamka podaje info do modułu komfortu że drzwi są otwarte...wtedy alarm się załącza. Rónie dobrze przyczyną może być zamek maski lub bagażnika...jest na forum trochę podobnych tematów tyle pewnie większość dotyczy mk4...ale możesz poczytać o przyczynach.

bubude
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: bubude » wt sty 25, 2011 18:48

Jesli masz kiepski lub padajacy akumulator, to spadki, wahniecia napiecia moga wplywac na wzbudzanie sie alarmu.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » wt sty 25, 2011 20:25

bubude pisze:Jesli masz kiepski lub padajacy akumulator, to spadki, wahniecia napiecia moga wplywac na wzbudzanie sie alarmu.
może być jeżeli alarm z własnym zasilaniem...ale aku musi być praktycznie wyzerowany żeby się alarm załączył

hektor1
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: hektor1 » wt sty 25, 2011 21:31

Akumulator jest nowiutki bo stary juz podupadał na mrozach wiec to na pewno nie bateria.

hektor1
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: hektor1 » śr sty 26, 2011 15:47

ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co to może być??

Awatar użytkownika
VWaldini81
LDZ
LDZ

Post autor: VWaldini81 » czw lut 03, 2011 23:24

No właśnie! U mnie też migało światełko jak jeździłem, a w nocy włączał się alarm. Dowiedziałem się, że wina jest po stronie zamka drzwi jakiegoś mikro styku. A dziś zamek kierowcy działa na przemian z innymi gdy zamykam z pilota! Kiedyś rygli w drzwiach nie dało się wcisnąć palcem ,a od kierowcy teraz wciskam bez problemu. Coś się pochrzaniło! :banghead:

Obrazek

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » pt lut 04, 2011 02:11

hektor1 pisze:ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co to może być??
taaa...podpiąć kompa i sprawdzić który czujnik wzbudza alarm :bigok:

Awatar użytkownika
koczyk
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: koczyk » pt lut 04, 2011 19:15

niektore auta maja funkcje ze sprawdzaja krancowki przy dolozony alarmie wyzwala to alarm co jakis czas jezeli instalator nie odseparuje tego odpowiednio

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”