Problem z podświetleniem liczników i przełaczników
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- dazmian
- Nowicjusz
Witam,
Mam problem z podświetleniem liczników, nawiewów i przełącznika świateł. Otóż wymieniałem żarówkę w podświetleniu bagażnika i w światłach cofania na LED i od tego zajścia nie działa mi podświetlenie liczników, nawiewów i wszystkiego w środku oprócz światełka nad głową. Żarówki w bagażniku wymieniłem na normalne i dalej nic. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i są dobre. Zauważyłem ze z tyłu kostka dochodząca do tylnej lampy jest lekko zardzewiała, wiec przeczyściłem wszystko i dalej nic. nie wiem też czy to wgl ma cokolwiek z licznikami wspólnego no ale od zmiany tych żarówek liczniki nie świecą. Żarówka na przycisku od włączania świateł świeci na zapłonie tylko przy wyłączonych światłach.
Proszę o pomoc
Szukałem na forum i przez google i nic nie mogłem znaleź.
Mam problem z podświetleniem liczników, nawiewów i przełącznika świateł. Otóż wymieniałem żarówkę w podświetleniu bagażnika i w światłach cofania na LED i od tego zajścia nie działa mi podświetlenie liczników, nawiewów i wszystkiego w środku oprócz światełka nad głową. Żarówki w bagażniku wymieniłem na normalne i dalej nic. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i są dobre. Zauważyłem ze z tyłu kostka dochodząca do tylnej lampy jest lekko zardzewiała, wiec przeczyściłem wszystko i dalej nic. nie wiem też czy to wgl ma cokolwiek z licznikami wspólnego no ale od zmiany tych żarówek liczniki nie świecą. Żarówka na przycisku od włączania świateł świeci na zapłonie tylko przy wyłączonych światłach.
Proszę o pomoc
Szukałem na forum i przez google i nic nie mogłem znaleź.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=140&t=377876" onclick="window.open(this.href);return false;
poczytaj tutaj
poczytaj tutaj
troche materialow o VW Golf IV http://chomikuj.pl/rhodek" onclick="window.open(this.href);return false;
- dazmian
- Nowicjusz
To mi za duzo nie mowi bo u mnie podswietlenia nie ma nigdzie ani w licznikach ani nawiewach czy swiatla sa wlaczone czy nie i czy zaplon jest czy nie.
- dazmian
- Nowicjusz
Mógłby mi ktoś pomóc bo już sam nie wiem co i jak z tym można zrobic?
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam. Spróbuj podmienić od kogoś włącznik świateł, ja się spotkałem z podobnym problemem w Mk2 u teścia. Włączały się tylko światła mijania i nic po za tym, tzn. nie było podświetlenia licznika, nawiewów i nawet świateł pozycyjnych nie było (z tyłu, bo z przodu świeciły mijania i nie widziałem) podmieniłem włącznik na nowy i gra.
U Ciebie podobna sytuacja (tam też światełko nad głową świeciło), sprawdź może coś zagada.dazmian pisze:nie działa mi podświetlenie liczników, nawiewów i wszystkiego w środku oprócz światełka nad głową
Już nie mam Golfika :( , ale jest:
Renault Espace III 2.2dt G8T716 1999r.
Opel Astra F 1.6 1996r.
Renault Espace III 2.2dt G8T716 1999r.
Opel Astra F 1.6 1996r.
A taką rzecz jak bezpiecznik to kolega sprawdził ?
Numquam Desperaveris...
- dazmian
- Nowicjusz
Vagoviec, Pierwszą rzeczą jaka zrobiłem to było sprawdzenie bezpieczników.
Tommuzik, Jutro poszukam na jakimś szrocie albo gdzieś przełącznika, tak też myślałem żeby podmienić i zobaczyć czy chodzi. Bo jak przełączam na światła to tak leciutko podświetlenie na środku pokrętła mignie. Dzieki
Tommuzik, Jutro poszukam na jakimś szrocie albo gdzieś przełącznika, tak też myślałem żeby podmienić i zobaczyć czy chodzi. Bo jak przełączam na światła to tak leciutko podświetlenie na środku pokrętła mignie. Dzieki
- Paweł Marek
- V.I.P.
dazmian, rozbierałeś włącznik czy tylko wymieniałeś jego żaróweczkę w otworze od tyłu? Jeśli rozbierałeś z wyciąganiem płytki too zapewne przy składaniu coś nie udało się z potencjometrem od regulacji natężenia podświetleń, jesli rozbierzesz ponownie to zonbaczysz o co biega, no i w ogóle voltomierzem na kablu do podświetleń wychodzącym z włącznika sprawdź co jest nie tak, plus kontrola kabelka masowego do włącznika
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- dazmian
- Nowicjusz
Paweł Marek, ja miałem na myśli ze zmieniałem żarówki z tyłu w lampie na LED i w podświetleniu bagażnika. I od tego czasu mi nie działają liczniki i reszta. Ale przełącznik rozbierałem około miesiąc temu i tam zmieniałem podświetlenie na niebieskie LED wiec teraz wyciągnąłem cały przełącznik i bd rozbierał. Dzięki
- dazmian
- Nowicjusz
Rozebrałem przełącznik posprawdzałem, przeczyściłem i nic. Światła włączają się normalnie, jak są wyłączone i zapłon włączam to ta mała dioda podświetlająca pokrętło się świeci. Ale gdy już właczam światla postojowe czy drogowe to gaśnie. Także podczas przełączania ze świateł wyłączonych i postojowych dioda i żaróweczka która podświetla cały ten element migną raz ale słabo. Wiec nie wiem czy tam jakiś element jest spalony czy co?
- Paweł Marek
- V.I.P.
a ok to nie zrozumiałem, niemniej wyjmij włącznik i sprawdź na kablu do podświetleń czy napięcie jest, ma się zmieniać jak kręcisz pokrętłem gdzies od 2 do 9 V - mniej wiecej. Pewnie to jest wina włącznika i niema nic wspólnego z tym ledami
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- dazmian
- Nowicjusz
Nie do konca rozumiem. Jak mam sprawdzic na wlaczniku czy jest napiecie? Na kablach sprawdzalem i jest na poszczeglulnych kablach. Ale jak mam sprawdzac napiecie i krecic pokretlem jak mam wyciagniety wlacznik?
- dazmian
- Nowicjusz
W ten weekend zmieniłem przełącznik i dalej nie działało. Więc rozebrałem licznik i szukałem czy coś jest nie tak. Podłączyłem na lewo i się nie swiecił. Poruszałem, podmuchałem i zadziałało, okazalo się że w jednym miejscu blaszki prowadzące prąd do podświetlenia licznika lekko się stykały. wiec odsunąłem je i zaizolowałem i po problemie
Dzięki za zainteresowanie i wszelką pomoc.
Pozdrawiam
Damian
Dzięki za zainteresowanie i wszelką pomoc.
Pozdrawiam
Damian