silniczki lamp,lampy swiecą 3metry przed autem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
jestem posiadaczem mk3 ale moje dziewcze ma straszny problem z reflektorami w ibizie 99-02 z lampami h1+h1, a poniewaz to pokrewne auto vag dlatego pisze tu:))
manualne ustawianie wogle nie dziala, krece i krece imbusem ale ani w jedna ani w druga strone krecac odblysnik nie idzie w gore, nic a nic.
ktos wczesniej musial zdejmowac szklo przednie bo lampy sa pomalowane w srodku na czarno a'la cupra , prawdopodobnie nie dobrze zlozyl, czy ktos wie jak to tam w srodku wyglada ta manualna regulacja? czy da rade to jakos naprawic?
po drugie silniczki wogle nie reagują na przekrecanie pokretla,kupilem nowe-uzywane 100% sprawne bo myslalem ze te co mam nie dzialaja poprostu, ale podlaczylem i te , i rowniez zero reakcji:(((
rozebralem pokretlo, ale w srodku wszystko w porzadku, potencjometr nie zabrudzony, wszystko wyglada ok.
czy moze mi ktos pomoc w dochodzeniu do tego czemu nie dzialaja silniczki???
albo moze wie ktos jakie powinny byc napiecia na kostce przy pokretle w srodku auta a jakie na tej malutkiej wtyczce silniczka przy reflektorze.... i na czym polega sterowanie tym silniczkiem skoro sa tylko 3 kabelki brazowy , czaerwony i chyba niebieski....
manualne ustawianie wogle nie dziala, krece i krece imbusem ale ani w jedna ani w druga strone krecac odblysnik nie idzie w gore, nic a nic.
ktos wczesniej musial zdejmowac szklo przednie bo lampy sa pomalowane w srodku na czarno a'la cupra , prawdopodobnie nie dobrze zlozyl, czy ktos wie jak to tam w srodku wyglada ta manualna regulacja? czy da rade to jakos naprawic?
po drugie silniczki wogle nie reagują na przekrecanie pokretla,kupilem nowe-uzywane 100% sprawne bo myslalem ze te co mam nie dzialaja poprostu, ale podlaczylem i te , i rowniez zero reakcji:(((
rozebralem pokretlo, ale w srodku wszystko w porzadku, potencjometr nie zabrudzony, wszystko wyglada ok.
czy moze mi ktos pomoc w dochodzeniu do tego czemu nie dzialaja silniczki???
albo moze wie ktos jakie powinny byc napiecia na kostce przy pokretle w srodku auta a jakie na tej malutkiej wtyczce silniczka przy reflektorze.... i na czym polega sterowanie tym silniczkiem skoro sa tylko 3 kabelki brazowy , czaerwony i chyba niebieski....
- pawelek1z2
- Użytkownik
po pierwsze, to jeśli brakuje Ci umiejętności, podskocz do kogoś kto się zna lub na stację diagnostyczną, niech Ci ustawią te światła. Ja Miałem tak samo - starałem się manualnie ustawić te światła ale za cholere nie dałem rady, cały czas z 10 stopni wyżej niż drugie świeciło. Wg mnie, żeby źle złożyc lampy to trzeba się postarać, więc to bym wykluczył. co do silniczków - nie reagują w sensie , że nie pracują czy nie przestawiają lamp?
no jak jutro nie dam rady sam nic zdzialac to podjade do jakiegos elektryka / na stacje,
silniczki nie reagują w sensie nie slychac nawet tego dzwieku charakterystycznego dla dzialajacych silniczkow- nie wysuwa sie/nie rusza ten trzpien silniczka ...
silniczki nie reagują w sensie nie slychac nawet tego dzwieku charakterystycznego dla dzialajacych silniczkow- nie wysuwa sie/nie rusza ten trzpien silniczka ...
- pawelek1z2
- Użytkownik
a silniczki kiedykolwiek dzialaly? moze jakis heniek uproscil instalacje elektryczna, badz regulacje elektryczna masz ale tylko w pokrętle:)
- Paweł Marek
- V.I.P.
Silniczek dostaje masę, plus razem z lampami idący od włącznika, oraz środkowy to kabel sygnałowy od potencjometru - również od włącznika na nim napięcie jest zmienne zależy od ustawienia potencjometru. A brak reakcji na regulację manualną to albo brak ci cierpliwości bo tam śruby mają gwint drobny i długo trzeba kręcić, albo zniszczone zostały śruby regulacyjne lub częściej ich gniazda w lustrze reflektora, trzeba obejrzeć z bliska, to na pewno posta sprawa jest do zdiagnozowania, ale do naprawy może już nie być taka prosta.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł Marek, dzieki Ci bardzo - poratowales mnie tym opisem sterowania silniczka, przynajmniej mam co sprawdzic na wtyczce przy lampie....
i uwierz na slowo krecilem bardzo zawziecie i bardzo dlugo, objaw wiadomy - zero reakcji, tak jak by wlasnie gwint byl zjechany...
wychodzi na to ze albo cos w instalacji - kablach albo sprawdze jeszcze caly wlacznik/potencjometr w innym aucie...
a co do manualnej reg. - poprobuje reka przyblizyc odblysnik i wtedy pokrece pokretlem od manuala - mozezostaly jakos przekrecone- ze sruba regulacyjna wykrecona zostala z odblysnika......
i uwierz na slowo krecilem bardzo zawziecie i bardzo dlugo, objaw wiadomy - zero reakcji, tak jak by wlasnie gwint byl zjechany...
wychodzi na to ze albo cos w instalacji - kablach albo sprawdze jeszcze caly wlacznik/potencjometr w innym aucie...
a co do manualnej reg. - poprobuje reka przyblizyc odblysnik i wtedy pokrece pokretlem od manuala - mozezostaly jakos przekrecone- ze sruba regulacyjna wykrecona zostala z odblysnika......
- Paweł Marek
- V.I.P.
spróbuj zajrzeć przez dziury z tyłu jak żarówki wyjmiesz, powinieneś dostrzec co się z tą regulacją manualną stało, pomóż sobie lusterkiem nie wiem jaki tam dostęp jest w seacie
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł Marek, patrzylem na regulacje przy pomocy lusterka... sruba plastikowa nic sie nie kreci, chyba poprostu jest cos przekrecone albo rozwalone, wydaje mi sie ze trzeba by zdjac lampe i pokombinowac ale za duzo papraniny....
dlatego wole sie zajac silniczkami....
sprawdzalem miernikiem na wtyczce przy lampie, po przelaczeniu na zaplon- bez wlaczania swiatel:
brazowy kabelek: -12v, czarny: -12v , niebieski : 0v
po wlaczeniu swiatel mijania na wszystkich kabelkach ku mojemu zaskoczeniu pokazuje sie masa....
posprawdzalem jeszcze piny przy sam przelaczniku regulacji swiatel i tak na wszystkich jest napiecie + albo masa i na zadnym pinie przy przekrecaniu potencjometru na 1,2 czy 3 napiecie nie spada ani nie wzrasta,
jest jeden pin na ktorym jest napiecie 0,3v i po przekreceniu regulacji wzrasta stopniowo do 0,4 i 0,55 ,
czy to wskazuje na walniety potencjometr czy rozpoznaje ktos jakas inna przyczyne???
dlatego wole sie zajac silniczkami....
sprawdzalem miernikiem na wtyczce przy lampie, po przelaczeniu na zaplon- bez wlaczania swiatel:
brazowy kabelek: -12v, czarny: -12v , niebieski : 0v
po wlaczeniu swiatel mijania na wszystkich kabelkach ku mojemu zaskoczeniu pokazuje sie masa....
posprawdzalem jeszcze piny przy sam przelaczniku regulacji swiatel i tak na wszystkich jest napiecie + albo masa i na zadnym pinie przy przekrecaniu potencjometru na 1,2 czy 3 napiecie nie spada ani nie wzrasta,
jest jeden pin na ktorym jest napiecie 0,3v i po przekreceniu regulacji wzrasta stopniowo do 0,4 i 0,55 ,
czy to wskazuje na walniety potencjometr czy rozpoznaje ktos jakas inna przyczyne???
- Paweł Marek
- V.I.P.
seboljeiv pisze:posprawdzalem jeszcze piny przy sam przelaczniku regulacji swiatel i tak na wszystkich jest napiecie + albo masa i na zadnym pinie przy przekrecaniu potencjometru na 1,2 czy 3 napiecie nie spada ani nie wzrasta,
seboljeiv pisze:jest jeden pin na ktorym jest napiecie 0,3v i po przekreceniu regulacji wzrasta stopniowo do 0,4 i 0,55 ,
Jak bym mógł zrozumieć te dwa fragmenty może bym pomógł, ale nie rozumiem bo przeczą sobie wzajemnie. Zawsze sygnałowy jest środkowy - i we wtyczce regulatora i we wtyczce silniczka i na nim ma zmieniać się napięcie
to napisze jeszcze raz po "troszke" pogmatwałem sprawe:))))))))
z przelacznika - regulatora swiatel odchodzi 8 pinow ( bo regulator swiatel jest zespolony ze sciemniaczem wszystkich swiatelek w kabinie) ,
jeden pin jest masa, na 4 pinach jest +12, 1pin to +12v i zmniejsza sie wraz z przekrecaniem sciemniacza czyli ok, jeszcze jeden pin to stałe 0v i pozostały jeden pin - jest na nim po przekreceniu zaplonu 0,3v , gdy regulator swiatel przekrece na cyfre "1" to na tym pinie zwieksza sie nieznacznie napiecie do 0,4, a gdy przekrece regulator swiatel na pozycje "3" to napiecie wzrasta do 0,55v
czy to oznacza ze wlacznik jest zepsuty...??
z przelacznika - regulatora swiatel odchodzi 8 pinow ( bo regulator swiatel jest zespolony ze sciemniaczem wszystkich swiatelek w kabinie) ,
jeden pin jest masa, na 4 pinach jest +12, 1pin to +12v i zmniejsza sie wraz z przekrecaniem sciemniacza czyli ok, jeszcze jeden pin to stałe 0v i pozostały jeden pin - jest na nim po przekreceniu zaplonu 0,3v , gdy regulator swiatel przekrece na cyfre "1" to na tym pinie zwieksza sie nieznacznie napiecie do 0,4, a gdy przekrece regulator swiatel na pozycje "3" to napiecie wzrasta do 0,55v
czy to oznacza ze wlacznik jest zepsuty...??