Centralny zamek - padnięty akumulator
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich i od razu przechodzę do opisania problemu. Mam golfa "trójkę" z alarmem i centralnym zamkiem na pilota (oraz możliwością zamknięcia/otwarcia wszystkich drzwi z kluczyka w zamku od strony kierowcy). W piątek poszedłem do auta, wcisnąłem (jak zazwyczaj) guzik otwierania i zamki otworzyły się (oraz rozbroił się alarm). Wszystko ok ale przy próbie zamknięcia drugim guzikiem uzbroił się tylko alarm (charakterystyczne pipczenie) ale drzwi nie zamknęły się. Spróbowałem sprawdzić kluczykiem w zamku i wszystkie drzwi otwierają się a po ponownym przekręceniu zamykają z charakterystycznym dźwiękiem centralnego. I teraz do sedna. Auto stało nie ruszane od piątku ok godziny 20 do dzisiaj do ok. 12. Przychodzę do auta otwieram z kluczyka w zamku, patrzę a tu akumulator flak, prawdopodobnie rozładowany do zera. Ładowałem go z kabli chyba z dobre 20 minut zanim odpalił. Nie znam się szczególnie na elektryce ale rozumiem że padł jakiś siłownik/przekaźnik (tylko w którym miejscu) i czy dodatkowo było to źródłem całkowitego rozładowania akumulatora w ciągu półtora dnia? Na pewno nic w aucie nie było załączone przez ten czas bo jak wychodziłem w piątek to sprawdzałem. Akumulator ma 2 lata. Aha przy zamknięciu kluczykiem zamka w drzwiach nie uzbraja się alarm (dopiero gdy wcisnę przycisk na pilocie, który jednocześnie powinien zamknąć drzwi). Ale specjalnie nie załączałem alarmu w piątek. Na gorąco sprawdziłem bezpiecznik nr 21 pod kierownicą (jest cały) oraz puszkę w bagażniku przy lampie (chyba też ok bo otwiera/zamyka zamki z kluczyka, oraz otwiera ale nie zamyka z pilota). Piloty mam 2 i na obydwóch ta sama reakcja więc ich awaria również odpada. Trochę się rozpisałem ale mam nadzieje że w miarę zrozumiale. Prosiłbym o wskazówki gdzie szukać usterki i czy może to być przyczyna całkowitego rozładowania aku. Auto kupiłem już z tymi "bajerami" i jedyne co znalazłem w dokumentach to stara karta gwarancyjna na cytuję: "montaż czujnika ultradźwiękowego, czujnika holowania do alarmu SEO Concerto. Bardzo proszę o pomoc.
- Paweł Marek
- V.I.P.
NIestety tu jest sporo możliwości wszystkie dość błache ale mogą być trudne do odszukania. Na początek postój przy aucie trochę i posłuchaj czy pompa centralnego zamka nie załącza się co chwilę bez końca. Jeśli tak - przyblokował się zamek którychś drzwi przednich tak że cały czas załączony jest włącznik centrala, albo padła pompka centrala zwykle wskutek zalania wodą.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Re: Centralny zamek - padnięty akumulator
Pompka tzn. ta puszka w osłonce co jest przymocowana pod tylną lampą? Jest opcja że ona mogła doszczętnie rozładować aku? Bo chodzi mi też o to żebym rano auto odpalił a tam jest wtyczka i mogę ją wyjąć a auto zamykać ręcznie, wciskając każdą blokadę drzwi z osobna a od kierowcy zamykając kluczem. Bo boję się że rano z aku znów będzie dętka a na 7 do roboty...Paweł Marek pisze:NIestety tu jest sporo możliwości wszystkie dość błache ale mogą być trudne do odszukania. Na początek postój przy aucie trochę i posłuchaj czy pompa centralnego zamka nie załącza się co chwilę bez końca. Jeśli tak - przyblokował się zamek którychś drzwi przednich tak że cały czas załączony jest włącznik centrala, albo padła pompka centrala zwykle wskutek zalania wodą.
- Paweł Marek
- V.I.P.
jesli pompka zżera to pomoże, odłącz ją na próbę i z tego powodu że włączając się co chwilę spali sie za kilka dni.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Re: Centralny zamek - padnięty akumulator
Zrobiłem test. Odpiąłem wężyk na podłączonej pompce. I tak:
- otwieram drzwi z pilota - pompka dmucha powietrze
- zamykam z pilota - zero reakcji pompki... ale
- zamykam z kluczyka w zamku - pompka zasysa powietrze
- otwieram z kluczyka w zamku - pompka dmucha powietrze
czyli na chłopski rozum wychodziłoby że pompka i wężyki doprowadzające powinny być ok ponieważ pompka dobrze pracuje przy zamykaniu auta z kluczyka w zamku. Więc pytanie czy i ew. w którym miejscu padł jakiś przekaźnik?
- otwieram drzwi z pilota - pompka dmucha powietrze
- zamykam z pilota - zero reakcji pompki... ale
- zamykam z kluczyka w zamku - pompka zasysa powietrze
- otwieram z kluczyka w zamku - pompka dmucha powietrze
czyli na chłopski rozum wychodziłoby że pompka i wężyki doprowadzające powinny być ok ponieważ pompka dobrze pracuje przy zamykaniu auta z kluczyka w zamku. Więc pytanie czy i ew. w którym miejscu padł jakiś przekaźnik?
- Paweł Marek
- V.I.P.
no to wychodzi na to że sterownik alarmu nie podaje impulsu na zamykanie. Jest ono realizowane kablem z alarmu dołączonym do kabla szarego, który leci od pompki centrala w okolice skrzynki bezpieczników i stamtąd do włączników w zamkach przednich drzwi. Trzeba dotrzeć do tego kabla, sprawdzić połączenie a jeśli jest dobre to alarm padł. Z tym że nie wiadomo czy wiąże się się to jakpś z rozładowywaniem aku. Trzeba sprawdzić amperomierzem ile prądu ucieka z aku z odpiętą a ile z podpiętą wtyczką do sterownika alarmu
Po podłączeniu amperomierzem pobór prądu ok. 0,35; po odłączeniu bezpiecznika 22 (radio) pobór ok. 0,16; po odłączeniu bezpiecznika 21 (centralny, oświetlenie wnętrza itd) pobór 0,01. Czyli centralny na spółkę z radiem i chyba alarmem rozładowały aku. Radio już wyrwałem z korzeniami ale teraz pozostaje pytanie czy można jakoś uratować centralny z pilota a wywalić alarm? Czy trzeba będzie wywalić całość? Zależy mi na centralnym z pilota bo mam sprawny tylko jeden zamek w drzwiach z 3 możliwych