brak dźwięku zapalonych świateł ...
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, znalazłem podobne tematy,lecz nie znalazłem tam konkretnej odpowiedzi.
Problem mam taki, działał mi dotychczas dźwięk zapalonych świateł po wyjęciu kluczyka, czy też po otwarciu drzwi kierowcy.
Od jakiegoś czasu tego dźwięku nie ma, ponadto, brak podświetlenia po lewej stronie kierownicy, na centralce odpowiedzialnej za moc podświetlenia licznika. Wcześniej świecił sie taki zółty pasek. Teraz podświetlenie licznika działa,da się ściemniać i rozjaśniac, natomiast nie świeci się ten pasek na pokrętle do tego służącym. Żaróweczkę sprawdziłem, działa, również działa ustawianie wysokosci swiateł, intensywnosć podświetlenia liczników, kontrolki świateł p.mgłowych również dzialają. Sprawdziłem bezpieczniki,wszystkie działają.
Problem mam taki, działał mi dotychczas dźwięk zapalonych świateł po wyjęciu kluczyka, czy też po otwarciu drzwi kierowcy.
Od jakiegoś czasu tego dźwięku nie ma, ponadto, brak podświetlenia po lewej stronie kierownicy, na centralce odpowiedzialnej za moc podświetlenia licznika. Wcześniej świecił sie taki zółty pasek. Teraz podświetlenie licznika działa,da się ściemniać i rozjaśniac, natomiast nie świeci się ten pasek na pokrętle do tego służącym. Żaróweczkę sprawdziłem, działa, również działa ustawianie wysokosci swiateł, intensywnosć podświetlenia liczników, kontrolki świateł p.mgłowych również dzialają. Sprawdziłem bezpieczniki,wszystkie działają.
- pucek007
- Użytkownik
- Auto: Audi a6 c7
A przekaźniki bo jak się nie mylę to dźwięk od świateł wychodzi z przekaźnika?
Co najśmieszniejsze, przeczytałem , że za brzęczenie odpowiedzialny jest przekaźnik nr. 36 umieszczony w gnieździe nr.9 (nad bezpiecznikami)... Dzisiaj otwieram klapkę,a tam psikus, brak takowego przekaźnika A jeszcze ze 2 tyg temu normalnie brzęczało i miałem podświetlone te pokrętło o którym mowa wcześniej... Przekaźnik nie mógł po prostu wypadować, ani wypaść itp . Nie mam pojęcia jak ugryźć temat...
Wg mnie to masz jakiś dokładany byczek. Pewnie tam za tym plastikiem po lewej stronie koło nóg kierowcy. No chyba że poprzedni właściciel zamontował go przy włączniku świateł gdzieś i albo robi zwarcie i przez to nie działa również podświetlenie, lub po prostu spalił się. A jeszcze co do tego podświetlenia sprawdź te blaszki przy żarówce. Czasami jest tak że nie stykają z płytką i nie świeci
VW GOLF II 1.6 GTD
OPEL VECTRA A 2.0 115KM
VW GOLF III 1.6 PB+LPG
OPEL VECTRA A 2.0 115KM
VW GOLF III 1.6 PB+LPG
hmm, rozebrałem przełączniki od świateł i intensywności podświetlenia licznika. Pooglądałem, żaróweczka jest okej, blaszki stykają, nie widzę żadnych złych objawów, przepalenia, zużycia, czy też braku jakiejś części... Nadal nie mam pomysłu co jest tym "bzyczkiem" dlaczego wraz z ustaniem bzyczenia, przestało działać podświetlenie regulacji mocy podświetlania liczników....
dodano:
zapoznałem się z tym tematem :
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=228185" onclick="window.open(this.href);return false;
zoaczę, czy zastosowanie bzyczka i mostka prostowniczego, zadziała
Ale nadal nie mam pomysłu na owe podświetlenie..
dodano:
zapoznałem się z tym tematem :
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=228185" onclick="window.open(this.href);return false;
zoaczę, czy zastosowanie bzyczka i mostka prostowniczego, zadziała
Ale nadal nie mam pomysłu na owe podświetlenie..
Za oświetlenie odpowiada żarówka w takiej długiej czarnej oprawce. Ona oświetla ci cały przełącznik i również tą regulacje intensywności podświetlenia.
VW GOLF II 1.6 GTD
OPEL VECTRA A 2.0 115KM
VW GOLF III 1.6 PB+LPG
OPEL VECTRA A 2.0 115KM
VW GOLF III 1.6 PB+LPG
wiem.... sprawdziłem ją w pierwszej kolejności. Działa.
ps, układ przypominając o wł/wył świateł, działa ! koszt 6 zetków
ps, układ przypominając o wł/wył świateł, działa ! koszt 6 zetków
No a podświetlenie???
VW GOLF II 1.6 GTD
OPEL VECTRA A 2.0 115KM
VW GOLF III 1.6 PB+LPG
OPEL VECTRA A 2.0 115KM
VW GOLF III 1.6 PB+LPG
Podśwetlenia brak, nie mam pojęcia dlaczego. Podświetlenie zniknęło raczej w tym samym czasie, co fabryczny brzęczyk. Nie mam pojęcia skąd to jest zasilane, wszystkie bezpieczniki, okej, krańcówka drzwi również.
To napisz jeszcze raz co dokładniej ci nie świeci.
VW GOLF II 1.6 GTD
OPEL VECTRA A 2.0 115KM
VW GOLF III 1.6 PB+LPG
OPEL VECTRA A 2.0 115KM
VW GOLF III 1.6 PB+LPG
po lewejs tronie kiewornicy jest panel sterowania światłami.
pokrętło świateł, potem pokrętło regulacji intensywnosci podświetlenia liczników , oraz dalej powinno być pokrętło wysokości swiateł
zamieszczam znalezione w seci foto podobnych pokręteł do moich :
jak widać pokrętło regulacji ma taki przeźroczysty pasek plastiku. Ten pasek się dotychczas świecił. Podświetlała go żaróweczka, lecz mimo, że jest sprawna, jednak nie świeci...
pokrętło świateł, potem pokrętło regulacji intensywnosci podświetlenia liczników , oraz dalej powinno być pokrętło wysokości swiateł
zamieszczam znalezione w seci foto podobnych pokręteł do moich :
jak widać pokrętło regulacji ma taki przeźroczysty pasek plastiku. Ten pasek się dotychczas świecił. Podświetlała go żaróweczka, lecz mimo, że jest sprawna, jednak nie świeci...
A podświetla ci te ikony? tzn te znaczki świateł nad przełącznikiem i nad pokrętłem?
VW GOLF II 1.6 GTD
OPEL VECTRA A 2.0 115KM
VW GOLF III 1.6 PB+LPG
OPEL VECTRA A 2.0 115KM
VW GOLF III 1.6 PB+LPG
tak, są one podświetlone diodami, i mają napięcie od razu po przekręceniu kluczyka w stacyjce.
W tym przełączniku są takie światłowody sprawdź je cze nie został on gdzieś uszkodzony bo to on przesyła ci światło z tej żarówki z czarnym cokołem do tego właśnie paska.
VW GOLF II 1.6 GTD
OPEL VECTRA A 2.0 115KM
VW GOLF III 1.6 PB+LPG
OPEL VECTRA A 2.0 115KM
VW GOLF III 1.6 PB+LPG