Znikający stan licznika

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

jaja_cek
Nowicjusz
Nowicjusz

Znikający stan licznika

Post autor: jaja_cek » wt lis 22, 2011 11:13

Było tak jak na filmie z youtube, 299 999km bez napisu "total" a potem poziome kreski. Samochód ma 19 lat, ja zrobiłem przez 9 lat 300tys., poprzedni właściciel pewnie też, ale skoro odpala w zimie i nie ma wycieków to tylko lać i jeździć. :okej: Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
jayson
DIESEL Inside
DIESEL Inside
Kontakt:

Znikający stan licznika

Post autor: jayson » wt lis 22, 2011 12:22

ja miałem taki motyw że jak miałem 299,999km to czekałem kiedy wskoczy mi 300,000 żeby cyknać fotkę, i co sie okazało zamiast 300 wskoczyło mi 0 i od tamtego czasu total nalicza mi od zera, a teraz mam jakieś 15,000tys przebiegu, więc również tego nie rozumiem co może być przyczyną.

Obrazek
Obrazek

jaja_cek
Nowicjusz
Nowicjusz

Znikający stan licznika

Post autor: jaja_cek » czw lis 24, 2011 18:26

Konstruktor tak zaprogramował elektonikę, że po 300tys., licznik się zeruje i znika napis "total", a po 600tys. elektronika się zawiesza. Nie wiem dlaczego tak zrobił, może te samochody nigdy nie miały wytrzymać przebiegu 600 000km, a tu taka niespodzianka.

Rootsman
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Znikający stan licznika

Post autor: Rootsman » sob sty 14, 2012 15:57

grg474 pisze:rozebrać licznik, odpiąć blaszki mocujące wyświetlacz, gumki przemyć spirytusem i założyć wszystko spowrotem
Założyłem drugi licznik (z obrotomierzem) i działo się to samo.

Paweł Marek pisze:Rootsman, to typowy objaw uszkodenia zasilania licznika w stały plus. Ale w którym miejscy jest niekontakt nie mam pojęcia. Gdyby działo się to zawsze - to pierwszy podejrzany jest bezpiecznik 21. Jeśli nie zawsze - niekontakt będzie gdzie indziej - trzeba szukać zaczynając od wtyczek wiązki licznika przy liczniku i na drugim jej końcu przy skrzynce. Znajdziesz na forum rozpiskę (pinout) wyjść we wtyczce licznika tam sprawdzisz konkretny kabalek czy ma stały plus
Jednak przyczyną był słaby aku. Kilka dni temu kupiłem nówkę i od tamtej pory ani razu ta usterka się nie pojawiła;) Stan kilometrów wyświetla się cały czas, licznik dzienny oraz zegarek nie kasują się, zatem jest ok :D
Pozdrawiam.

No i du**a :/ kilka dni był spokój, ale zaczęło się to robić ponownie :/ wniknę najpierw w bezpiecznik.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”