Znikający stan licznika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Znikający stan licznika
Było tak jak na filmie z youtube, 299 999km bez napisu "total" a potem poziome kreski. Samochód ma 19 lat, ja zrobiłem przez 9 lat 300tys., poprzedni właściciel pewnie też, ale skoro odpala w zimie i nie ma wycieków to tylko lać i jeździć. Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.
- jayson
- DIESEL Inside
- Kontakt:
Znikający stan licznika
ja miałem taki motyw że jak miałem 299,999km to czekałem kiedy wskoczy mi 300,000 żeby cyknać fotkę, i co sie okazało zamiast 300 wskoczyło mi 0 i od tamtego czasu total nalicza mi od zera, a teraz mam jakieś 15,000tys przebiegu, więc również tego nie rozumiem co może być przyczyną.
Znikający stan licznika
Konstruktor tak zaprogramował elektonikę, że po 300tys., licznik się zeruje i znika napis "total", a po 600tys. elektronika się zawiesza. Nie wiem dlaczego tak zrobił, może te samochody nigdy nie miały wytrzymać przebiegu 600 000km, a tu taka niespodzianka.
Re: Znikający stan licznika
Założyłem drugi licznik (z obrotomierzem) i działo się to samo.grg474 pisze:rozebrać licznik, odpiąć blaszki mocujące wyświetlacz, gumki przemyć spirytusem i założyć wszystko spowrotem
Jednak przyczyną był słaby aku. Kilka dni temu kupiłem nówkę i od tamtej pory ani razu ta usterka się nie pojawiła;) Stan kilometrów wyświetla się cały czas, licznik dzienny oraz zegarek nie kasują się, zatem jest okPaweł Marek pisze:Rootsman, to typowy objaw uszkodenia zasilania licznika w stały plus. Ale w którym miejscy jest niekontakt nie mam pojęcia. Gdyby działo się to zawsze - to pierwszy podejrzany jest bezpiecznik 21. Jeśli nie zawsze - niekontakt będzie gdzie indziej - trzeba szukać zaczynając od wtyczek wiązki licznika przy liczniku i na drugim jej końcu przy skrzynce. Znajdziesz na forum rozpiskę (pinout) wyjść we wtyczce licznika tam sprawdzisz konkretny kabalek czy ma stały plus
Pozdrawiam.
No i du**a :/ kilka dni był spokój, ale zaczęło się to robić ponownie :/ wniknę najpierw w bezpiecznik.