Witam, golf 2 , 91r, silnik 1,3 wtrysk.
Sprawa wygląda tak : raz na jakis czas mialem problem z odpaleniem - problem pojawial sie nagle. Mianowicie wszystko gasło , auto wyglądało tak jakby nie miało akumulatora (zegarek na desce rozdz. tez gasl), przy próbie odpalenia. Czasami pojawialo sie to przy przekreceniu kluczyka o 1 pozycje, a czasami przy probie zaplonu (w drugim przypadku bylo slychac ze pompa przy baku zaskakuje prawidlowo). Myslalem ze to moze cos z aku (aku jest nowy jak na to auto - ma niecaly rok, wiec to raczej nie jego wina , chociaz niczego wykluczyc nie mozna). Odpialem jedną kleme - poczekałem kilka sekund - zalozylem z powrotem - auto odpalalo jak gdyby nigdy nic. Sytuacja taka powtarzala sie raz na jakis czas - w momencie gdy w aucie nic nie dziala, nawet zegarek na desce rozdz - pomagalo chwilowe odpiecie aku. Dzisiaj natomiast sytuacja ta powtorzyla sie, no i jednrazowe odpiecie nie pomoglo , nie pomoglo nawet 5krotne odpiecie aku. Dopiero za ktoryms razem auto zaskoczylo.
Jakies podejrzenia co to moze byc ? Kostka, aku, przewody , wszystko naraz?
Wszystko gasnie przy probie uruchomienia
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- sokol26
- Użytkownik
- Kontakt:
Miałem taki sam problem, okazało się że klemy dobrze nie łączą, kupiłem nowe, wszystko ładnie przeczyściłem i po podłączałem, nasmarowałem i od tamtej pory wszystko jest ok Sugerowałbym kupno nowych klem i solidniej podpiąć pod nie kable, koszt kilkanaście zł, a mogą tylko pomóc.
Zanim wymienisz klemy ( co często jest niepotrzebne) wystarczy jednie sprawdzić piny akumulatora, same klemy i podłączenie. Piny akumulatora oczyścić papierem, odtłuścić z tego co się nazbierało, to samo z klemami, potem przesmarować wazeliną techniczną i sprawdzać.
może być też kostka stacyjki
Kto SmarujeTen Jedzie
AUS LIEBE ZU DEN AUTOS DER GRUPPE "VAG"
Volkswagenwerk AktienGesellschaft
AUS LIEBE ZU DEN AUTOS DER GRUPPE "VAG"
Volkswagenwerk AktienGesellschaft
sprawdz grubą mase od aku na silnik, stawiam ze masa na silnik jest słaba pozdrawiam
[url]http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=452299[/url]