Nie działają podgrzewane fotele - dziwny problem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Odkąd mam auto nie działały w nim podgrzewane siedzenia. Przeczytałem parę tematów związanych z matami (jak zamontować, jak sprawdzić napięcie we wtyczkach,ale takich cudów jak u siebie nie znalazłem)
Pogrzebałem troche w aucie i przyjrzałem się problemowi z bliska. Wyjąłem przełączniki podgrzewania i pomierzyłem wtyczke
I tak dla fotela kierowcy i pasażera:
Pin z czerwonymi kablami - stałe 12V
Pin z czarnoniebieskimi kablami - 12V po włączeniu zapłonu.
Kabel czarno-biały:
fotel kierowcy - około 4-5V (nie pamiętam dokładnie)
fotel pasażera - około 1V
Kabel czarno-żółty:
fotel kierowcy - brak zasilania po przekręceniu włącznikiem
fotel pasażera - 12V - po przekręceniu włącznika od 2 (dwójki) - na jedynce brak zasilania
Po zamianie przełączników trochę zgłupiałem bo problem pomimo zamiany przełączników nadal pozostał na swojej stronie, tzn przełącznik od kierowcy na miejscu pasażera działa od dwójki a pasażera od strony kierowcy nie działa wcale.
Oba fotele nie grzeją, nawet pasażera, we wtyczce pod siedzeniem pasażęra jest 12V po przekręceniu włącznika.
Wytłumaczy mi ktoś o co chodzi? I jak to ugryźć?
Pogrzebałem troche w aucie i przyjrzałem się problemowi z bliska. Wyjąłem przełączniki podgrzewania i pomierzyłem wtyczke
I tak dla fotela kierowcy i pasażera:
Pin z czerwonymi kablami - stałe 12V
Pin z czarnoniebieskimi kablami - 12V po włączeniu zapłonu.
Kabel czarno-biały:
fotel kierowcy - około 4-5V (nie pamiętam dokładnie)
fotel pasażera - około 1V
Kabel czarno-żółty:
fotel kierowcy - brak zasilania po przekręceniu włącznikiem
fotel pasażera - 12V - po przekręceniu włącznika od 2 (dwójki) - na jedynce brak zasilania
Po zamianie przełączników trochę zgłupiałem bo problem pomimo zamiany przełączników nadal pozostał na swojej stronie, tzn przełącznik od kierowcy na miejscu pasażera działa od dwójki a pasażera od strony kierowcy nie działa wcale.
Oba fotele nie grzeją, nawet pasażera, we wtyczce pod siedzeniem pasażęra jest 12V po przekręceniu włącznika.
Wytłumaczy mi ktoś o co chodzi? I jak to ugryźć?
Nie wiem czy są sprawne. Ja kto sprawdzić? Podłączałem na logikę na krótko czarno-żółty z czerwonym, czekałem ale nic nie czułem, może coś delikatnie po boku siedziska, ale tak marnie ze nawet nie jestem pewien czy to grzało czy to nadzieja mnie rozgrzewała
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Trzeba zmierzyc rezystancje mat...na forum byl gdzies temat z wartosciami jakie powinny byc.
Witam, mam podobny problem, u mnie też od początku nie działały grzane .
Nie chce wyjść na głupka, spod fotela nie wiele widac, ale z tego co widziałem byla żółta i zielona kostka i jedno wejście puste.. Jest możliwe, że ktoś przede mną po prostu wetknął wtyczke nie tam gdzie miał?
Nie chce wyjść na głupka, spod fotela nie wiele widac, ale z tego co widziałem byla żółta i zielona kostka i jedno wejście puste.. Jest możliwe, że ktoś przede mną po prostu wetknął wtyczke nie tam gdzie miał?
SPRZEDAM silnik 1.9 TDI ALH z przeznaczeniem na części.
- barthez1989
- Ma gadane
ryba stg, zielonej wtyczki nie podłączysz źle bo jest tak skonstruowana po za tym zielone do zielonego białe do białego itp.
Zieloną wtyczką troszkę ruszasz i wychodzi męska cześć jeżeli chcesz jeszcze wypiąć żeńską z tego białego plastiku to musisz ją pchać do tyłu(w kierunku kabli) i podważyć czymś cienkim 2 zapadki znajdujące się w uchwycie(białym plastiku) po obu stronach wtyczki, dla ułatwienia możesz odkręcić z przodu fotela osłonę nad dźwignią przesuwania fotela, mi potrzeba było za pierwszym razem 20min teraz robię to w 15s ale potrzeba dużo cierpliwości
A teraz ja mam pytanie, czy mogę podpiąć maty centralnie pod akumulator w celu sprawdzenia czy grzeją??
Zieloną wtyczką troszkę ruszasz i wychodzi męska cześć jeżeli chcesz jeszcze wypiąć żeńską z tego białego plastiku to musisz ją pchać do tyłu(w kierunku kabli) i podważyć czymś cienkim 2 zapadki znajdujące się w uchwycie(białym plastiku) po obu stronach wtyczki, dla ułatwienia możesz odkręcić z przodu fotela osłonę nad dźwignią przesuwania fotela, mi potrzeba było za pierwszym razem 20min teraz robię to w 15s ale potrzeba dużo cierpliwości
A teraz ja mam pytanie, czy mogę podpiąć maty centralnie pod akumulator w celu sprawdzenia czy grzeją??
Sprzedam auto
http://allegro.pl/vw-golf-iv-v6-4-motio ... 82697.html
Raczej jest to nierealne, ewentualnie wtyczka może być za słabo wciśnięta w kostkę . Zielona jest od grzanych, żółta od poduszek a to puste miejsce od elektrycznie sterowanych foteli . Co do przyczyny usterki poczytaj i postępuj wg wskazówek grega w tym temacie http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=2&t=129683" onclick="window.open(this.href);return false;ryba stg pisze:Jest możliwe, że ktoś przede mną po prostu wetknął wtyczke nie tam gdzie miał?
Tak, ale na chwile bo pójdą z dymembarthez1989 pisze:A teraz ja mam pytanie, czy mogę podpiąć maty centralnie pod akumulator w celu sprawdzenia czy grzeją??
- barthez1989
- Ma gadane
czy jest różnica gdzie plus gdzie minus?
nie chciał bym popsuć mat jak były by dobre a do tego zjarać auto
nie chciał bym popsuć mat jak były by dobre a do tego zjarać auto
Sprzedam auto
Brązowy to masa. Jest jeszcze szybszy sposób na sprawdzenie mat... w przełączniku trzeba zmostkować pin z przewodem czarno-żółty i czarno-niebieski przy włączonym zapłonie i wyjętym przełączniku . Jeśli mata zacznie grzać to znaczy że masz przerwe w termistorze lub popsuty przełącznik.barthez1989 pisze:czy jest różnica gdzie plus gdzie minus?
borek, a nie lepiej zamiast
to czarnożółty i czerwono-szary - bo grubość przewodów czarno-niebieskich to 0,35mm a bezpiecznik to 7,5A?borek pisze:czarno-żółty i czarno-niebieski
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5