Pompa "B" płynu chłodzącego przerwany obwód sterowania
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam po podłączeniu do komputera w moim Golfie VI 2.0 TDI wyświetla się taki błąd. Może mi ktoś pomóc czy można samemu tą usterkę naprawić.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Trzeba zlokalizować tę pompę i sprawdzić jej połączenia do sterownika, ale bez schematów ciężko będzie. Ogólnie najczęstszą przyczyną takich błędów są problemy z połączeniem - np. uszkodzona albo nieprawidłowo zapięta wtyczka, albo uszkodzony przewód. Jeżeli przy pompie wszystko jest ok, wtyczka jest dobrze zapięta, nie jest uszkodzona, zalana itp. to należy sprawdzić czy między wtyczką pompy a wtyczką sterownika jest przejście - ale to już trzeba mieć schematy. Jeżeli okaże się, że tutaj tez wszystko jest ok, to uszkodzona jest sama pompa, albo sterownik, do którego ona jest podłączona (daje nieprawidłowy sygnał o usterce).
Dokładnie nie jestem w stanie poinstruować co i jak, ponieważ nie mam schematów elektrycznych do tego auta. Jeżeli sam chcesz ich poszukać, to musisz zdobyć oznaczenie silnika, jaki masz w aucie i szukać schematów do tego konkretnie silnika, z tym oznaczeniem.
Dokładnie nie jestem w stanie poinstruować co i jak, ponieważ nie mam schematów elektrycznych do tego auta. Jeżeli sam chcesz ich poszukać, to musisz zdobyć oznaczenie silnika, jaki masz w aucie i szukać schematów do tego konkretnie silnika, z tym oznaczeniem.
Re: Pompa "B" płynu chłodzącego przerwany obwód sterowania
Widzę że mamy ten sam problem ... Chyba
Mianowice wywaliło błąd P261A, akurat mój silnik to 2.0 TDI CR
Gdybym coś odgadł co z tym fantem zrobić dam znać ...
PS Chyba się zimno zrobiło ....
Mianowice wywaliło błąd P261A, akurat mój silnik to 2.0 TDI CR
Gdybym coś odgadł co z tym fantem zrobić dam znać ...
PS Chyba się zimno zrobiło ....
...
Znalazłem...
Prawdopodobnie to ta pompa padła ....
Allegro:
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... lla-search" onclick="window.open(this.href);return false;
Nówka sztuka najtaniej:
http://allegro.pl/pompa-pompka-webasto- ... 17583.html" onclick="window.open(this.href);return false;
PS Ogólnie polecam gościa kiedyś brałem od niego czujnik ABS Cena kozacka i oczywiście org.
Prawdopodobnie to ta pompa padła ....
Allegro:
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... lla-search" onclick="window.open(this.href);return false;
Nówka sztuka najtaniej:
http://allegro.pl/pompa-pompka-webasto- ... 17583.html" onclick="window.open(this.href);return false;
PS Ogólnie polecam gościa kiedyś brałem od niego czujnik ABS Cena kozacka i oczywiście org.
...
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Najprościej odłączyć ją i zobaczyć, czy jakieś nowe błędy wyskoczą. Jeżeli nie, lub pojawią się, ale dotyczące tej samej pompki, to jesteśmy w domu. Ale nie ma sensu kupować od razu nowej pompki, póki nie sprawdzi się, czy przyczyną nie jest instalacja. Choć w tym przypadku prawdopodobieństwo uszkodzenia instalacji się zmniejsza (bo wygląda na to, że macie taką samą usterkę, a samoistne uszkodzenie instalacji w takim młodym aucie raczej mało prawdopodobne), to jednak i tak, zanim wyda się kasę na nowy element, lepiej sprawdzić, czy przyczyna nie leży gdzie indziej.
Ile pinów jest we wtyczce tej pompy? I czy jest tam tylko jedna wtyczka?
Ile pinów jest we wtyczce tej pompy? I czy jest tam tylko jedna wtyczka?
Dziewki za pomoc postaram się coś pokombinować. Pojechałbym do serwisu ale podejrzewam że to jakaś pierdoła a skasują mnie jak za zborze.
I jak coś wykombinowałeś ?
Bo u mnie to paliło się 4 dni później na 1 dzień spokój, później znowu nie gasła kontrolka silnika, a teraz znowu spokój ....
Bo u mnie to paliło się 4 dni później na 1 dzień spokój, później znowu nie gasła kontrolka silnika, a teraz znowu spokój ....
...
Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki są OK.
Wszystkie połączenia też są OK. Wiec pozostaje tylko pompa.
Wszystkie połączenia też są OK. Wiec pozostaje tylko pompa.
Hmm... u mnie teraz tydzień czasu Check się nie palił a dziś znowu zaczął ... Nie wiem czy wilgotność ma coś do tego
...