Reflektory na przód: Valeo i Hella

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

wojman
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wojman » wt lis 13, 2012 23:49

Witajcie,
miałem parę dni temu przygodę z dzikiem :banghead:
W jej wyniku ucierpiał prawy reflektor. I muszę go wymienić :-x Jest to jeszcze oryginał z pierwszego montażu, HELLA, H1+H7.
Z lewej strony też mam reflektor HELLA, tyle że nowszy - bo wymieniony na nowy 3 lata temu po małej stłuczce.
Wiem, że najlepiej byłoby po prawej stronie zamontować także Hellę. Tylko że choć ciągle szukam, to ciągle się okazuje, że albo ten model jest niedostępny, albo kosztuje najbiedniej 500 zł :rozpacz:
To dziwne i wkurzające, bo potrzebuję wersję najbardziej podstawową: bez światła przeciwmgielnego, standard montowany w największej liczbie egzemplarzy... :-x Numer z katalogu Helli: 1ej 007 700-081.
Za to taki sam reflektor VALEO, który też przecież szedł na pierwszy montaż, jest dużo łatwiej osiągalny, no i mógłbym go kupić już za poniżej 350 zł.
Więc nie bardzo chce mi się przepłacać.
Tylko się zastanawiam, że jeśli kupię i zmontuję Valeo, to:
- czy oba reflektory będą wyglądać i świecić identycznie?
- czy nowy reflektor Valeo będzie współpracował ze starym silniczkiem od Helli ?
Nie muszę mówić, że nie chcę montować zamienników typu TYC, DEPO czy inny szajs i rozważam tylko te rzeczy które szły na pierwszy montaż.
Może ktoś z Was miał doświadczenia współpracy zestawu Hella-Valeo?
Pozdrawiam,

-----Wojman------

Shmatan
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Shmatan » śr lis 14, 2012 10:32

Nie bedzie zadnego problemu, chyba ze bedziesz chcial lampy rozkleic i pomalowac, bo wtedy w valeo trzeba tluc szklo

wojman
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wojman » śr lis 14, 2012 22:29

Dzięki za podpowiedź. Nie planuję malowania. W końcu po to chcę zainwestować w część stosowaną do pierwszego montażu, żeby za 2-3 lata nie musieć ratować się podobnymi operacjami. Oryginalny reflektor, mimo że już 12-letni, wyglądał i świecił bardzo dobrze :bigok: Więc mam nadzieję, że odnowienie świateł będzie problemem już dla któregoś kolejnego właściciela :grin:
Pozdrawiam,

-----Wojman------

Awatar użytkownika
Pablo Corrado
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pablo Corrado » śr lis 14, 2012 23:08

Tutaj koledze raczej chodziło o malowanie na "smoked" chyba ;-)

Scirocco II 1,6 / Scirocco II 1,8 / Corrado G60 / Corrado 2,0 16V / Golf IV 2,0 / Golf IV GTI / Passat B5FL 1,8T / Golf V 1,4 i 1,6
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.

wojman
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wojman » śr lis 14, 2012 23:32

A jeśli tak, to zwracam honor. Ale malować ani tuningować i tak nie zamierzam :jezor:
Pozdrawiam

-----Wojman------

wojman
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wojman » pn gru 03, 2012 09:58

Już jestem po wymianie. Kupiłem i zamontowałem Valeo, po lewej stronie została Hella. Wszystkie części pasowały, nie tylko silniczek, ale nawet żarówki :grin: I świeci bardzo dobrze. Jednak jak się przyjrzeć z bliska przy dobrym świetle dziennym, to reflektory bardzo leciutko się między sobą różnią odcieniem. Valeo o ton ciemniejsze i wydaje się bardziej przezroczyste (choć może to wynik nowości...), Hella z odrobiną żółcienia. Ale może z czasem się upodobnią...
Pozdrawiam

-----Wojman------

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”