Cewka do oceny

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

golfmkiv
Mały gagatek
Mały gagatek

Cewka do oceny

Post autor: golfmkiv » ndz lip 07, 2013 14:15

Witam, ostatnio mierzyłem cewkę w swoim polo 1.4AEX
wg sam naprawiam rezystancja ma wynosić:
uzwojenie pierwotne - 0,5-0,7Ω
uzwojenie wtórne - 3-4kΩ

Moje pomiary
- pierwotne trochę dziwne wyniki mi wyszły zakres miernika 2000Ω - 003, zakres 200Ω - 01,1

- wtórne 3,2kΩ

Co sądzicie o tej cewce jest jeszcze sprawna czy już ją wymienić? Cewka ma też delikatnie pękniętą obudowę do góry.
Jakie mogą być objawy uszkodzonego uzwojenia pierwotnego?
Czy warto kupić cewkę np MaxGEAR lub GETZE?
tu niby ori temic http://allegro.pl/promocja-cewka-zaplon ... 57193.html" onclick="window.open(this.href);return false; jeśli tak to chyba warto ją kupić?

jameess
Użytkownik
Użytkownik

Cewka do oceny

Post autor: jameess » pn lip 08, 2013 11:46

Każde pękniecie dyskwalifikuje cewkę. jak to masz to zdechnie niechybnie i pewnie będzie tak że stanie się to daleko od domu.

Nie kupuj zamienników kup oryginał na szrocie, cena 40-50 zł. A tę starą woziłbym w bagażniku w razie W ;). Miałem kiedyś podobny silnik tyle Ze ABD i powiem ci że zawsze miałem w bagażniku na podmiankę aparat zapłonowy ( siada czujnik halla) , kopułkę + palec i właśnie cewkę zapłonową. Szczególnie jak wybierałem się gdzieś dalej zabierałem to bezwzględnie. Koszt na szrocie niewielki.

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Cewka do oceny

Post autor: -=ren=- » wt lip 09, 2013 14:23

twój miernik na pewno ma "wysoką dokładność" i zapewne same kable pomiarowe dają Ci już wynik w okolicy 2 omów, jak sam napisałeś twoje pomiary mieszczą się w granicy podanej w książce... więc w czym problem? Co do uszkodzonej obudowy to i owszem może to przyspieszyć jej zużycie lub wystąpienie awarii, która może minąć po np zmniejszeniu wilgotności lub wyschnięciu danej cewki. A to co napisał kolega jameess to coś w stylu jak kupisz nowe to i tak się popsuje - niechybnie - w końcu wszystkie podzespoły się zużywają. A wożenie ze sobą "drugiego silnika w częściach" przypominało mi opowieści o starych trabantach :P Nie ma problemu z dostępnością cewek, więc i wybór producentów jest szeroki. Cena zwykle przemawia za jakością, ale nie ma co przesadzać. Jeśli o mnie chodzi celowałbym w droższą i miałbym chociaż spokój 85 złotych to nie duży wydatek - a koszty naprawy "na wyjeździe" jak wyżej wspomniano będą znacznie wyższe...

vwlifestyle.pl
Obrazek

golfmkiv
Mały gagatek
Mały gagatek

Cewka do oceny

Post autor: golfmkiv » pn lip 15, 2013 16:05

no i cewka wymieniona, autko nie do poznania bardzo fajnie przyspiesza, przedtem był mułowaty do 2,5k obr/min
mierzyłem nową cewkę i wyszło:
- pierwotne 01,1
- wtórne 4kΩ czyli trochę wyższe niż na starej

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”