Słabe ładowanie (regulator napięcia) ??

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

karan90
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: karan90 » sob sie 24, 2013 11:28

Witam ,
Moim problemem jest niskie ładowanie a mianowicie mój MK II ma ładowanie w granicach 13,40 na włączonym silniku bez obciążenia ,wymieniłem regulator napięcia na używany ,(szczotki były w znacznie lepszym stanie) i ładowanie wzrosło do 13,6 wiec nieznacznie ,teraz pytanie czy w regulatorze może być coś uszkodzone poza szczotkami ?? i jakie mogą być inne przyczyny słabego ładowania??

Awatar użytkownika
marcinek84
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marcinek84 » sob sie 24, 2013 20:15

Ładowanie mierzone przy alternatorze czy akumulatorze? Jak na akumulatorze to oczyść wszystkie połączenia zasilania i masy. Mogą być też wytarte pierścienie co chodzą po nich szczotki.
Może być też regulator ja chciałem wymienić na nowy oryginalny BOSCH i 2sztuki nówki już ładowały poniżej 14V. Obecnie mam Huco regulator.

Pierwsza PNka na BLOSie? :)
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;

karan90
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Słabe ładowanie (regulator napięcia) ??

Post autor: karan90 » pn sie 26, 2013 22:18

marcinek84 pisze:Ładowanie mierzone przy alternatorze czy akumulatorze? Jak na akumulatorze to oczyść wszystkie połączenia zasilania i masy. Mogą być też wytarte pierścienie co chodzą po nich szczotki.
Może być też regulator ja chciałem wymienić na nowy oryginalny BOSCH i 2sztuki nówki już ładowały poniżej 14V. Obecnie mam Huco regulator.
mierzone przy alternatorze ,wszystkie styki i masa były czyszczone ,ale się zastanawiam czy jakie ma znaczenie kupno droższego a tańszego regulatora napięcia,wydaje mi sie ze w regulatorze tylko szczotki maja znaczenie a jak sa dobre to powinno wszystko grac ,ja poprostu nie kupowalem nowego regulatora tylko wstawilem uzywany z dobrymi szczotkami ,gosc na cpn mi proponowal mi regulator febi,mowil ze jest to dosyc dobra niemiecka firma i sie zastanawiam czy go kupic,tylko czy warto wydac 36zl jak roznicy nie bedzie w napieciu widac ,a co do pierscieni tez slyszalem ze moga byc wyslizgane,teraz pytanie jak je sprawdzic czy sa dobre??

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pn sie 26, 2013 22:35

karan90 pisze:zastanawiam czy jakie ma znaczenie kupno droższego a tańszego regulatora napięcia,wydaje mi sie ze w regulatorze tylko szczotki maja znaczenie a jak sa dobre to powinno wszystko grac
tarcza hamulcowa to kawał żelastwa...dlaczego jedni kupują droższe a inni tańsze ?? Regulator to nie tylko szczotki...
karan90 pisze:co do pierscieni tez slyszalem ze moga byc wyslizgane,teraz pytanie jak je sprawdzic czy sa dobre??
zdjąć regulator, będzie widać jak wyglądają pierścienie

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt sie 27, 2013 12:32

karan90, nic nie kupuj bez diagnozy bo się nie opłaca, może być winne wiele elementów wewnątrz alternatora i możesz sam do tego nie dojść, chyba że w końcu trafisz w ciemno. Szczegóły łatwo znajdziesz szukajką ale nie wiem czy jest sens się bawić, , używane altki kosztują niewiele kupuujesz z gwarancją rozruchową zakładasz i wiesz czy jest dobry.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

karan90
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: karan90 » śr sie 28, 2013 15:37

a jak powinny wyglądać dobre pierścienie ??

XV2
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: XV2 » śr sie 28, 2013 20:19

Prawdopodobnie padły diody

MK2 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=451131

MK4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=546133

Montaż ESP http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=590914

Awatar użytkownika
xlsss
Użytkownik
Użytkownik
Auto: MK3
Silnik: AAZ
Kontakt:

Post autor: xlsss » śr sie 28, 2013 20:36

Ściągasz regulator napięcia

viewtopic.php?t=194246" onclick="window.open(this.href);return false;

Aczkolwiek jak ja wymieniałem, to obeszło się bez wyciągania alternatora. Jak ściągniesz regulator, to widać dwa pierścienie. Na logikę i oko sprawdzasz, czy są już wytarte (tak jak z klockami hamulcowymi, szczękami itp).Co do regulatora marki Febi (dobry wybór) - 36 zł to jeszcze nie taka droga inwestycja... Jeżeli to nie pomoże, to najprawdopodobniej diody wzbudzenia. Tutaj masz temat co do ich sprawdzenia http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic198538.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Aczkolwiek tak jak napisał kolega Paweł Marek, używane alternatory nie są drogie. Dokładając do "nowego" altka nowy regulator zakupiony wcześniej, masz funfel nówkę alternator :-) Decyzja należy do Ciebie :bajer:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”