Wiatraki chłodnic
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wiatraki chłodnic
Witam,
Czy ktoś pomocy zechciał by mi wyjaśnić jak to jest z wiatrakami w moim autku?
Auto: MK4 1.8T AGU 99r.
Pytanie:
Czy wiatraki powinny chodzić oba jednocześnie na tzw. 1szym biegu?
Mam klimatronik i jesli wyłączę klime to oba stają.
Jak załączę klime oba zaczynają chodzić.
Czy przypadkiem nie powinien chodzić tylko jeden - ten od chłodzenia klimy?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Wojtek
Czy ktoś pomocy zechciał by mi wyjaśnić jak to jest z wiatrakami w moim autku?
Auto: MK4 1.8T AGU 99r.
Pytanie:
Czy wiatraki powinny chodzić oba jednocześnie na tzw. 1szym biegu?
Mam klimatronik i jesli wyłączę klime to oba stają.
Jak załączę klime oba zaczynają chodzić.
Czy przypadkiem nie powinien chodzić tylko jeden - ten od chłodzenia klimy?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Wojtek
- areczek0000000
- Gadatliwa bestia
Wiatraki chłodnic
Jest OK tak musi być,od tego jest sterownik i on to kontroluje.
Miarą inteligencji człowieka jest odpowiednie rozumowanie
https://auto-doctorek.jimdo.com/
https://auto-doctorek.jimdo.com/
Wiatraki chłodnic
swinkz, odpowiem ci pytaniem - po co by montowano drugi wiatrak jak miałby przy klimie chodzić jeden?
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Re: Wiatraki chłodnic
Może po to aby ten większy załączał się dopiero gdy silnik osiągnie jakąś temp.? U mnie chodzą oba jednocześnie przy włączonej klimie z tym, że większy zmienia bieg na 2-gi gdy temp jest wyższa. wydawało mi się, że po włączeniu klimy powinien chodzić tylko ten mniejszy (od kimatyzacji) jeśli silnik jest zimny.po co by montowano drugi wiatrak jak miałby przy klimie chodzić jeden?
Wiatraki chłodnic
Witam ponownie
W aucie został zmieniony czujnik temp. cieczy chłodzącej (ten na rurce przy wtryskiwaczach) i termostat - spowodowane to było tym, że silnik się nie dogrzewał. Z tym, że po zmianie silnik osiąga 90 stopni ale ni cholery nie jestem w stanie sprawić, że wiatraki się włączą. Auto nie przegrzewa się ale wiatraki nie chodzą. ponadto jak włączę nawiew w trybie "ECON" (mam klimatronik) to temp. silnika spada do ~80 stopni.
Z doświadczenia z tym autem wiem, że nawet w zime przy -30 stopniach szybko łapał 90 stopni i nieważne co by się nie działo tak trzymał a i wiatraki potrafiły wejść na drugi bieg.
Wie ktoś co to może być? Nie mam już siły do wymieniania części przez specjalistów samozwańczych i ponownych wizyt w warsztatach
Z góry dzięki!
Pozdrawiam.
W aucie został zmieniony czujnik temp. cieczy chłodzącej (ten na rurce przy wtryskiwaczach) i termostat - spowodowane to było tym, że silnik się nie dogrzewał. Z tym, że po zmianie silnik osiąga 90 stopni ale ni cholery nie jestem w stanie sprawić, że wiatraki się włączą. Auto nie przegrzewa się ale wiatraki nie chodzą. ponadto jak włączę nawiew w trybie "ECON" (mam klimatronik) to temp. silnika spada do ~80 stopni.
Z doświadczenia z tym autem wiem, że nawet w zime przy -30 stopniach szybko łapał 90 stopni i nieważne co by się nie działo tak trzymał a i wiatraki potrafiły wejść na drugi bieg.
Wie ktoś co to może być? Nie mam już siły do wymieniania części przez specjalistów samozwańczych i ponownych wizyt w warsztatach
Z góry dzięki!
Pozdrawiam.
Wiatraki chłodnic
za regulację temperatury odpowiada termostat i nawet przy włączonych wiatrakach powinien zamykać duży obieg, w moim samochodzie miałem podobną sytuację i to właśnie termostat był uszkodzony. Pamiętaj że nawet kupując nowy termostat nie masz pewności że jest sprawny. Ja bym to obstawiał...
Wiatraki chłodnic
yosef99 dzięki za podpowiedź, pomimo iż nowy powiem żeby jeszcze raz go sprawdzili.
Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?