[mk2]Problem z odpalaniem. Reset zegarka oraz radia.

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

cysiuu
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: cysiuu » śr lut 26, 2014 19:16

Witam, jeśli takowy temat już był to z góry przepraszam, lecz szukam rozwiązania problemu od 2 dni i nie natrafiłem jeszcze na rozwiązanie.

Mam golfa z 1989r., silnik 1.8 90KM benzyna + lpg. Od mniej więcej tygodnia mam problemy z odpalaniem, a mianowicie wygląda to tak jakbym miał rozładowany akumulator, lecz jest on prawie nowy (ma około półtora miesiąca, oraz dla pewności stał około 14-16h pod prostownikiem), gdy przekręcam kluczyk i próbuje odpalić, rozrusznik zakręca raz normalnie, a następnie słychać takie "pyknięcie" i przekręca drugi raz ale tak słabo jakby był padnięty akumulator i wgl nie miał już siły zakręcić. Każdej takiej próbie towarzyszy chwilowe zgaśnięcie wszystkich kontrolek oraz wyłączenie zegarka i jego reset, jak również reset radia. Gdy próbuje tak ze 2-3 razy odpalić to zza panelu z bezpiecznikami zaczyna wydobywać się dym, lecz wszystkie bezpieczniki wyglądają na sprawne. Co najdzwiniejsze (przez to wykluczam rozładowany akumulator czy problem z nim) czasem po tak nieudanym odpaleniu i pojawieniu się już dymu, po przysłowiowej "chwili na papieroska" próbuje odpalić jeszcze raz i ku mojemu zdziwieniu odpala bez najmniejszych oporów, można rzec, że na dotyk (lecz jest to okazja "jedna na milion") Spotkał się ktoś kiedyś z takim problemem lub wie jak temu zaradzić?

Rozrusznik był wymieniany około 2 tygodni temu, a niestety aktualnym możliwym sposobem odpalenia jest tzw. "na popych"...

Pozdrawiam!

Hubi14
Forum Master
Forum Master

Post autor: Hubi14 » śr lut 26, 2014 19:21

nie bagatelizuj dymu w aucie, sprawdź czy przewody nie są potopione za skrzynką z bezpiecznikami, coś Ci robi prawdopodobnie zwarcie

cysiuu
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: cysiuu » czw lut 27, 2014 20:08

jutro może dostane się do kabli i postaram się zlokalizować miejsce z którego się dymi. Zastanawiam się czy to może czasem nie wina stacyjki...?

Jeszcze dzisiaj zauważyłem, że przy każdej próbie odpalania zapalają się światła pozycyjne, nawet jeśli odłączę ich włącznik..

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt lut 28, 2014 23:47

Jest jakieś niebezpieczne zwarcie, prześledź kabel od stacyjki czerwono czarny aż do skrzynki bezpieczników, może doszło do jakiegoś zwęglenia już przy skrzynce i jest zwarcie do kabli świateł, nie jeździj tak bez wyjasnienia bo coś się sfajczy i naprawę podroży. Oby się nie zapaliło .

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”