Czujnik G2 a climatronik
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Czujnik G2 a climatronik
Witam,
posiadam Bora 1.9TDI 90 km, 1999'
czy ma coś wspólnego czujnik G2 z cklimatronikiem ?
Vag pokazuje komunikat: 1039 - Czujnik wskaźnika temp. cieczy chłodz.-G2 przerwa lub zwarcie plusa - Błąd sporadyczny.
Pewnie styki zaśniedziały albo sam czujnik do wymiany. Natomiast moje pytanie brzmi: czy ten czujnik ma jakiś wpływ na climę? Czy przy włączonej/wyłączonej klimie wentylatory na chłodnicy nie chodzą (a jak jest u was? ) Co sprawdzić? A może nie powinny działać tylko na przykład po osiągnięciu odpowiedniej temperatury ?
posiadam Bora 1.9TDI 90 km, 1999'
czy ma coś wspólnego czujnik G2 z cklimatronikiem ?
Vag pokazuje komunikat: 1039 - Czujnik wskaźnika temp. cieczy chłodz.-G2 przerwa lub zwarcie plusa - Błąd sporadyczny.
Pewnie styki zaśniedziały albo sam czujnik do wymiany. Natomiast moje pytanie brzmi: czy ten czujnik ma jakiś wpływ na climę? Czy przy włączonej/wyłączonej klimie wentylatory na chłodnicy nie chodzą (a jak jest u was? ) Co sprawdzić? A może nie powinny działać tylko na przykład po osiągnięciu odpowiedniej temperatury ?
Czujnik G2 a climatronik
Z tego co mi wiadomo to czujnik G2 odpowiada tylko za wskazania temperatury na liczniku
-
- Nowicjusz
Re: Czujnik G2 a climatronik
A co z wentylatorem? Kiedy powinien działać ? tylko podczas osiągnięcia odp. temperatury ? czy podczas chodzenia klimy tez powinien działać ? Ten czujnik G2 to jest chyba razem z G62...
Czujnik G2 a climatronik
Tak ten czujnik jest razem z czujnikiem G62 ale to jest czujnik 4pinowy dwuobwodowy. Wentylatory powinny chodzić podczas chodzenia klimy. A jeżeli klima nie chodzi to wentylator powinien wystartować na 1 biegu gdy płyn chłodzący osiągnie temp. bodajże 97st C czyli jeżeli wszystko działa tak jak powinno to w największe upały może Ci się uda do tego doprowadzić
-
- Nowicjusz
Czujnik G2 a climatronik
Czyli skoro nie chodzą jak klima załączona to może sterownik od wentylatorów jest rąbnięty lub zatarte wentyle....... idzie go jakoś sprawdzić ten sterownik?
Climatronik chyba działa bo jakis czas temu sprawdzałem i coś tam chłodził ...
Climatronik chyba działa bo jakis czas temu sprawdzałem i coś tam chłodził ...
Czujnik G2 a climatronik
Sterownik pewnie da się jakoś sprawdzić ale jak to ja nie wiem więc Ci w tym nie pomogę. Łatwiej sprawdzić wentylatory na krótko pod 12V podłączyć i będzie wszystko jasne
Czujnik G2 a climatronik
Zacznijmy od tego że klimatyzacja działa dopiero od 5 stopni powyżej zera a teraz temperatury są niższe więc klimy nie włączysz i wentylatory nie ruszą. Wentylatory pracują przy włączeniu się klimy (oba) i przy zbyt wysokiej temperaturze. Na pierwszym biegu działa jeden na drugim oba.
Czujnik G2 jest połączony z G62. Polecam kupić w ASO (koszt około 150zł), zamienniki i ,,ori" z allegro szybko padają.
Czujnik G2 jest połączony z G62. Polecam kupić w ASO (koszt około 150zł), zamienniki i ,,ori" z allegro szybko padają.
Re: Czujnik G2 a climatronik
No dobra, są w jednej obudowie ALE podobno, G2 odpowiada tylko i wyłącznie za komunikat na desce rozdzielczej,Dam pisze: Czujnik G2 jest połączony z G62. Polecam kupić w ASO (koszt około 150zł), zamienniki i ,,ori" z allegro szybko padają.
a nie ma wpływu na spalanie/odpalanie/dynamikę i w ogóle na silnik .
Jak wyżej - PODOBNO, a czy ktoś może to w 100% potwierdzić lub zaprzeczyć ?
Bo u mnie jest ten sam błąd...
Mianowicie: 1039 coolant temperature sensor
64-10 not currently testable - intermittent .
Auto nagrzewa się, ciepłe z nawiewów leci, ale wskaźnik temp. cieczy w ogóle się nie rusza ku górze,
Dodatkowo po analizie vagiem, pokazuje w bloku:
003 temp: 31 stopni, natomiast, w bloku 007 62 stopnie(G62 obok jest napisane),
dodam, że podczas tego pomiaru przejechane tylko ok 4km, auto ani zimne, ani nie rozgrzane do 90;p
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
Czujnik G2 a climatronik
Wymiana czujnika to jednak było to Tylko uwaga! Dobrze trzeba zaczepić tą opaskę z plastiku. U mnie niestety źle zaczepiłem i strzeliła i ponownie musiałem zaczepić ją odpowiednio i zalać płynem. 40 zł. poszło w ziemie, ale działa teraz jak należy i po 3 km już się podnosi wskazuweczka i trzyma jak powinna. Dzięki za pomoc....
Czujnik G2 a climatronik
piotrborusz, No to super, że to tylko to !
Ps, mam pytanie - miałeś jeszcze jakieś problemy z autem przed zmianą czujnika tego ?
Np. więcej palił, miał mniej mocy ?
Ps, mam pytanie - miałeś jeszcze jakieś problemy z autem przed zmianą czujnika tego ?
Np. więcej palił, miał mniej mocy ?
-
- Nowicjusz
Czujnik G2 a climatronik
Szczerze powiem, że nie specjalnie jakoś to odczułem . Tylko zastanawia mnie czasami jak stoję np. na światełkach to komp pokazuje raz spalanie 2,4 a raz 7.8 lub w ogóle coś innego , może całkowity reset raz na jakiś czas będzie powodował, że zacznie pokazywać jakąś stałą. A u Ciebie Maggot jak z tym jest ?
Żona i tak niedługo mnie z domu wyrzuci, bo więcej czasu spędzam w aucie cos tam sobie dłubiąc i zakładając a to rygla nie miałem, a to brakowało światełka w bagażniku, a to radio nie działało i tak zawsze coś .......
Żona i tak niedługo mnie z domu wyrzuci, bo więcej czasu spędzam w aucie cos tam sobie dłubiąc i zakładając a to rygla nie miałem, a to brakowało światełka w bagażniku, a to radio nie działało i tak zawsze coś .......
Czujnik G2 a climatronik
piotrborusz, w aucie zawsze jest coś do roboty
Czy to mini lub większa naprawa, czy tuning
Co do spalania - nigdy na to nie zwracałem uwagi powiem Ci,
patrzę jedynie na spalanie średnie po trasie - to mnie interesuje i ono jest jak najbardziej ok
Pozdro
Czy to mini lub większa naprawa, czy tuning
Co do spalania - nigdy na to nie zwracałem uwagi powiem Ci,
patrzę jedynie na spalanie średnie po trasie - to mnie interesuje i ono jest jak najbardziej ok
Pozdro