Witam, potrzebuje pomocy.
Posiadam golfa 1988r wyposażonego w licznik "digifiz". Ponieważ manetka od wycieraczek była ułamana i awaryjne były na desce postanowilem to naprawic i jednocześnie zmienic.
Przełożenie stacyjki oraz manetek (kupno nowej od wycieraczek ze sterowaniem) z modelu z awaryjkami nad kierownicą (1990r) przebiegło dość płynnie jednak trzeba było przerabiac wszystkie wtyczki. Problem pojawił się przy światłach drogowych. Z "Nowej" kostki wystaje 5 kabli a w starej były tylko cztery. ten piąty kabel jest żółto-biały i nie mogłem dojść od czego jest. objawem nie podłączenia tego kabla jest brak długich??, jednak mrygnięcie jak najbardziej działa. poradzcie co powinienem sprawdzic i gdzie szukac?? może ktoś ma jakieś schematy i pomoże je rozszyfrowac? ;d jeśli ktoś mógłby pomoc to z ciekawośći chciałbym też wiedzieć od czego moze być kabel czarno-niebieski ktory również jest wolny ale od wtyczki ze strony manetki wycieraczek. w manetkach nie ma na niego bolca... po prostu jest w kostce i biegł aż do skrzynki bezpieczników.
-bezpieczniki są sprawne
-manetka kierunków pochodzi z mojego poprzedniego golfa w którym nie było problemów więc możemy przyjąć że jest sprawna
-włącznik świateł jest nowy (2 msc od zakupu) jednak pamiętam że były dwa rodzaje i ten ze starego golfa nie pasował we wtyk w GTi
Z obserwacji.
kiedy podpiąłem kostkę obróconą o 180st światła dlugie paliły się ciągle a krotkimi mozna bylo mrygnąc, jednak również nie dalo się ich zapalić jednocześnie.
stykając wolny kabel zółto biały z kablem 2 od prawej (nie pamiętam koloru) światłą drogowe paliły się jednocześnie z mijania (na stałe), ale nie mogłem ich wyłączyć manetką.
jestem samoukiem więc prosił bym o tłumaczenie, jak to się mówi "jak krowie na miedzy" ;d
Brak długich po przekładce nowszych manetek
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- marcinek84
- Forum Master
- Kontakt:
Takie oznaczenia pinów i kolory są w nowej i starej instalacji.
30 - czerwono/żółty -stały plus dla mrugnięcia
56 - biało/czarny -plus z włącznika świateł
56a - biały -długie
56b - żółty -mijania
tego dodatkowego kabla nie mogę znaleźć, jedynie odwrotnie biało/żółty z włącznika awaryjnych.
30 - czerwono/żółty -stały plus dla mrugnięcia
56 - biało/czarny -plus z włącznika świateł
56a - biały -długie
56b - żółty -mijania
tego dodatkowego kabla nie mogę znaleźć, jedynie odwrotnie biało/żółty z włącznika awaryjnych.
Pierwsza PNka na BLOSie?
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
zrobiłem zdjęcia. mój błąd. wolny kabel jest biało-żółty. według schematu, wszystko jest podłączone a mimo to brak długich. dla pewności załatwię inną manetkę i dam znać.
Problem rozwiązany. jednak manetka od długich nie jest sprawna.
Problem rozwiązany. jednak manetka od długich nie jest sprawna.