Digifiz krzaczy podczas deszczu

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

golfieta
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: golfieta » sob gru 20, 2014 14:54

Witam. mam problem z zegarami digifiz.
wszystko działa sprawnie w normalne dni.
Kiedy jadę podczas deszczu cały digifiz zaczyna się krzaczyć a po dłuższej jezdzie po prostu się wyłącza na minute moze dwie po czym na chwilę znów zaczyna działać.
Gdzie szukać przyczyny?

Awatar użytkownika
Radzio0018
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Radzio0018 » sob gru 20, 2014 20:15

Sprawdź czy nie dostaje Ci się woda na skrzynkę bezpieczników , bo to mogłoby powodować jakieś zwarcie .

golfieta
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: golfieta » ndz gru 21, 2014 14:52

Skrzynka bezpieczników jak i cały środek są suchutkie.
Zauważyłem jeszcze inne objawy.
Kiedy pada deszcz po dłuższej jeździe obroty na wolnych zaczynają falować od 1tyś do 1.5tyś czasami do 2.
dzieje się tak tylko podczas deszczu.

Awatar użytkownika
Radzio0018
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Radzio0018 » pn gru 22, 2014 00:37

Hmm , czyli trzeba szukać problemu w okolicach komory silnika . Posprawdzaj instalacje , izolacje i może sprawdź jak wygląda czujnik temp. zewnętrznej , może przy nim robi się jakieś zwarcie a on wysyła sygnał bezpośrednio na licznik .

golfieta
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: golfieta » śr gru 24, 2014 16:25

dobrałem się do czujnika, faktycznie był w miejscu w którym ciągle był mokry. (Lewa strona przed lampą schodził w duł razem z kablami do kierunków w zderzaku).
zrobiłem około 50km i objaw krzaczenia nie wystąpił, jednak raz przy turlaniu się do świateł na sprzęgle obroty zachwiały się do 1.5tys. prawdopodobnie przyczyna obrotów leży gdzie indziej dla tego temat można uznać za rozwiązany.

Wielkie dzięki dla Radzio0018.

Awatar użytkownika
Radzio0018
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Radzio0018 » śr gru 24, 2014 17:01

Co do obrotów , to spróbuj odłączyć klemę od akumulatora tak gdzieś na 5 minut , później po podłączeniu odpal samochód i nie dotykając pedału gazu zostaw go aż włączy się wentylator chłodnicy .

golfieta
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: golfieta » śr gru 24, 2014 17:29

Czy to ma na celu reset komputera?
otóż posiadam digifiza i ostatnio wchodziłem w tryb testowy, jest tam okolo 10? pozycji na mfa1 i 9-11 na mfa2 (dokładnie nie pamiętam, mogę sprawdzić później)
znalazlem jakiś opis tych pozycji, jednak w opisie jest tylko 6 pierwszych od mfa1 i 6 od mfa2 z czego wydaje mi się ze para jest zamienionych w trybie mfa2. (patrzę na wskazania licznika). czy ktoś mógłby mi podesłać dokładny opis?
powyżej pozycji 6 jest kilka pozycji w których wartość jest 0 bądź 1. Myślę że mogą to być błędy które wystąpiły.

Jeśli się mylę proszę mnie poprawić.

Awatar użytkownika
Radzio0018
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Radzio0018 » śr gru 24, 2014 17:52

Ten reset ma na celu adaptację przepustnicy , i ogólne ustawienia komputera . Co do tego MFA , dziwne , bo zawsze jest 6 pozycji MFA 1 oraz 2 . Nawet w trybie serwisowym . Być może digifiz posiada ich więcej , ale co do tego nie mam pewności , nigdzie nie mogę znaleźć na ten temat info . Wiem natomiast , że DIGIFIZ ma możliwość wyświetlania komunikatów o konieczności wymiany oleju i okresowym przeglądzie serwisowym (tzw. oil inspection i service) .

golfieta
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: golfieta » śr gru 24, 2014 18:15

zaraz skoczę na podwórko i spiszę wszystkie pozycje. może komuś uda się rozszyfrować.
komunikaty owszem są, jednak do tych idzie inna kombinacja i w bardzo prosty sposób się je ustawia.

Wszystko to ma się tak:

To tabelka którą znalazłem:
MFA1
0 kod silnika
1 kod kraju
2 zakres prędkości(???)
3 Górny limit obrotów
4 Dolny limit obrotów
5 ciśnienie odłączania paliwa
6 test wyświetlacza

MFA2
0 suma zaprogr. bajtów
1 podciśnienie na wejściu powietrza
2 obroty silnika
3 chwilowe zużycie paliwa
4 sygnał od czujnika prędkości (???)
5 Temperatura silnika
6 Temperatura otoczenia

MFA1 -dane stałe przy zgaszonym silniku
MFA2 -Dane zmienne podczas pracy silnika

A oto dane jakie wyświetlił mój digifiz:

MFA1
1 - 123
2 - 1
3 - 3840
4 - 7418
5 - 1325
6 - 220
7 - 13
8 - 3
9 - 2

MFA2

1 - 123 po czym za ok 2sek wskakuje C10
2 - 970
3 - 0.0
4 - 4625
5 - 160
6 - 7
7 - test licznika ( od maksymalnego rozjasnienia do max przyciemnienia i spowrotem, cykl jest zapętlony)
8 - 1 badź 2 badź 0 najdluzej pozostaje na 1 a czasami tylko wskoczy inna wartość (wartości zmieniają się losowo?? ps. włączenie nawiewu powodowało zmiane na 2) później ta metoda nie zmieniała wartości. może to tylko zbieg okoliczności...
9 - 1 lecz czasami skakało na 0 i spowrotem 1.
10 - Test wskaźnika paliwa
11 - R-ka

Nie wiem skąd jest tabelka z tymi wartościami.

Byłbym wdzięczny jeśli ktoś posiada jakąkolwiek wiedzę na ten temat i zechciałby się nią podzielić.

Awatar użytkownika
Radzio0018
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Radzio0018 » czw gru 25, 2014 15:44

Teraz widzę że jest 7 funkcji w trybie serwisowym , a Tobie wyświetla 8 w MFA1 (powinieneś numerować od 0) i aż 10 w MFA2 . Tutaj nie mam pojęcia co te ostatnie mają na celu . Jednak co do funkcji 7 w MFA1 , czyli test wyświetlacza , to wyświetla Ci po prostu 13 ? Powinno podświetlić wszystkie elementy wyświetlacza (przynajmniej tak u mnie wygląda ten test) .

golfieta
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: golfieta » pt gru 26, 2014 14:54

tak, wyświetla po prostu jakąś wartość ( w tym przypadku 13). Test wyświetlacza jest pod tą samą cyfra tylko w MFA2.
piszę od jedynki gdyż właśnie tak wyświetla się u mnie w digifizie. (w miejscu zegarka cyfra).
Nie jestem w stanie rozszyfrować co oznaczają te wartości.
Btw przy lewej lampie zaraz za akumulatorem posiadam wtyczke....
Obrazek
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć do czego jest ta wtyczka?

Kupując golfietę licznik był świeżo zzerowany (stan licznika około 340 kilometrów w momencie kupna). Stan budy nie wskazuje na przelot w granicach 300 000
(W środku nie trzeszczą plastiki, buda jest sztywna). Po motorze nie jestem w stanie tego określić. wygląda na +/- 180 000 ale wygląda również na kompletny jego remont ( sprężanie 16 na każdym tłoku, wałek rozrządu od 2.0???(znaki rozrządu w ogóle się nie pokrywają, wtryski G60, ręczny regulator ciśnienia wtrysku, odłączony silniczek krokowy (aktualnie podłączony, nie pamiętam dla czego ale próba podłączenia owocowała wzrostem obrotów do około ??4k??, w jakiś sposób udało mi się to zrobić.) i milion innych...
Myślę że prawdopodobnie licznik został zzerowany dużo przed 300k.i jeśli się nie mylę mój licznik nie posiada "króliczka"? z tyłu więc z tego co wyczytałem nie bardzo da się go skasować.... ???

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”