Centralny zamek - klapa
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Centralny zamek - klapa
Witam.
Wie ktoś z Was może, gdzie mam szukać przyczyny nieotwierającej się tylnej klapy w samochodzie?
Posiadam trzydrzwiową wersję Golfa 4, samochód ma centralny zamek z kluczyka (pilota nie posiadam).
Otwierając zamek od strony kierowcy otwierają się również drzwi pasażera, ale tylna klapa już niestety nie.
Klapę otworzyłem kluczykiem poprzez zamek w niej zamontowany. Po zamknięciu samochodu od drzwi kierowcy wszystkie zamki się zamknęły (drzwi kierowcy, pasażera i tylna klapa).
Usterka pojawiła się dzisiaj.
Wie ktoś z Was może, gdzie mam szukać przyczyny nieotwierającej się tylnej klapy w samochodzie?
Posiadam trzydrzwiową wersję Golfa 4, samochód ma centralny zamek z kluczyka (pilota nie posiadam).
Otwierając zamek od strony kierowcy otwierają się również drzwi pasażera, ale tylna klapa już niestety nie.
Klapę otworzyłem kluczykiem poprzez zamek w niej zamontowany. Po zamknięciu samochodu od drzwi kierowcy wszystkie zamki się zamknęły (drzwi kierowcy, pasażera i tylna klapa).
Usterka pojawiła się dzisiaj.
-
- VWGolf.pl Killer
Centralny zamek - klapa
warto sprawdzić czy dochodzi prąd do zamka jak zamykasz kluczykiem i sprawdzić profilaktycznie kable w przegubie gumowym z klapy do kasty
Re: Centralny zamek - klapa
brak sygnału otwarcia samej klapy,jak zamykasz to jest ok.Biciak pisze:Otwierając zamek od strony kierowcy otwierają się również drzwi pasażera, ale tylna klapa już niestety nie.
konieczniemuszkatobiasz pisze: sprawdzić profilaktycznie kable w przegubie gumowym z klapy do kasty
Centralny zamek - klapa
Panowie, dziwna sprawa bo wczoraj otwieram drzwi a klapa również się otworzyła... Nic nie robiłem
Zapytam tak, czy wyjmowany akumulator mógłby mieć na to wpływ? Bo zanim tak się działo był wypięty.
Zapytam tak, czy wyjmowany akumulator mógłby mieć na to wpływ? Bo zanim tak się działo był wypięty.
Centralny zamek - klapa
Zdejmij "tapicerkę" tylnej klapy i zobacz czy z siłownikiem jest wszystko ok.
Wyczyść go nasmaruj i powinno działać - u mnie pomogło : )
Wyczyść go nasmaruj i powinno działać - u mnie pomogło : )
-
- Nowicjusz
Centralny zamek - klapa
skoro pojawia sie i znika to gdzieś się robi zwarcie tak jak koledzy mówią ja bym zaczął jednak od kabli a nie od samego siłownika. Od zamka są w prawym przegubie.
U mnie przy zamykaniu klapy spadało to cięgno czy jakoś tak przez co nie mogłem w ogóle otworzyć bagażnika. jak już sie dostałem to przy okazji sprawdziłem kable i okazało się że jeden był urwany
Życzę powodzenia w dłubaniu
U mnie przy zamykaniu klapy spadało to cięgno czy jakoś tak przez co nie mogłem w ogóle otworzyć bagażnika. jak już sie dostałem to przy okazji sprawdziłem kable i okazało się że jeden był urwany
Skoro pojawia się i znika może też się zacinać siłownik - tak było w moim przypadku.das_bienio pisze:skoro pojawia sie i znika to gdzieś się robi zwarcie tak jak koledzy mówią ja bym zaczął jednak od kabli a nie od samego siłownika. Od zamka są w prawym przegubie.
-
- Nowicjusz
Centralny zamek - klapa
ok słabo sprecyzowane ale łatwiej będzie koledze sprawdzić kabelki w pierwszej kolejności
- darkmen21
- Oberschesien
- Auto: GOLF 3,5 Cabriolet 2.0 AGG, Passat b8, Skoda Superb II,
- Silnik: 2.0
- Kontakt:
Centralny zamek - klapa
podepnę się pod temat, żeby nie robić syfu, zakupiłem golfa z elektrycznymi problemami, które mnie irytują
Mam centralny z pilota i zamek klapy nie reaguje wogole- ani nie zamyka ani nie otwiera, problem z tym, że wkładka jest trochę zapuszczona i nie mogę nawet włożyć tam klucza. po otwarciu klapy świeci się lampka bagażnika i pojawia się ikona na zegarach. Sprawdzałem te gumy przy zawiasach klapy- z lewej strony wszystkie kable są w stanie raczej dobrym.Ma ktoś jakiś pomysł ,, bo mam non stop otwarty bagażnik:/
Mam centralny z pilota i zamek klapy nie reaguje wogole- ani nie zamyka ani nie otwiera, problem z tym, że wkładka jest trochę zapuszczona i nie mogę nawet włożyć tam klucza. po otwarciu klapy świeci się lampka bagażnika i pojawia się ikona na zegarach. Sprawdzałem te gumy przy zawiasach klapy- z lewej strony wszystkie kable są w stanie raczej dobrym.Ma ktoś jakiś pomysł ,, bo mam non stop otwarty bagażnik:/
Z VAGami przez życie, było już ich z około 30.. Obecnie posiadam 3 :)
Na forum 15 lat.. :okej:
Witam,bez demontażu tapicerki klapy się nie obejdzie,jak i samej wkładki zamka.Psiknij WD 40 do wkładki,może chociaż zamkniesz klapę.
Na początek,trzeba sprawdzić czy prąd dochodzi do siłownika,czy przewód się nie odpiął,wkładkę wyciągnąć,przeczyścić .
Przed zimą, zawsze należy smarować zamki,czasem trzeba też kluczykiem otwierać,tak dla sprawności wkładek.
viewtopic.php?f=143&t=362483" onclick="window.open(this.href);return false;
Na początek,trzeba sprawdzić czy prąd dochodzi do siłownika,czy przewód się nie odpiął,wkładkę wyciągnąć,przeczyścić .
Przed zimą, zawsze należy smarować zamki,czasem trzeba też kluczykiem otwierać,tak dla sprawności wkładek.
viewtopic.php?f=143&t=362483" onclick="window.open(this.href);return false;
- darkmen21
- Oberschesien
- Auto: GOLF 3,5 Cabriolet 2.0 AGG, Passat b8, Skoda Superb II,
- Silnik: 2.0
- Kontakt:
Centralny zamek - klapa
zdjąłem osłonę, zamek przy klamce zaśniedziały cały, więc mnie nie dziwi że nie można wsadzić klucza-to raz, a dwa, to to, że przeczyściłem styki zamka elektrycznego i dalej nie działa-kable sprawdziłem nie są JUŻ przerwane-naprawiłem
Z VAGami przez życie, było już ich z około 30.. Obecnie posiadam 3 :)
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Centralny zamek - klapa
kable od centralnego akurat idą z prawej strony...darkmen21 pisze:Sprawdzałem te gumy przy zawiasach klapy- z lewej strony wszystkie kable są w stanie raczej dobrym
sprawdź czy dochodzi zasilanie do siłownika...jeśli tak to sam siłownik spróbuj podłączyć na krótko - może umarł
Centralny zamek - klapa
Popękane/bądź przerwane z prawej strony kable w przelotce od klapy do karoserii.
MK2 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=451131
MK4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=546133
Montaż ESP http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=590914
MK4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=546133
Montaż ESP http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=590914