Wymiana manetki wycieraczek

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
dziechu
Forum Master
Forum Master
Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
Silnik: 1Z

Post autor: dziechu » pn kwie 04, 2016 13:26

Mam uszkodzoną manetkę wycieraczek. Kupiłem nową (czyli starą, w dobrej kondycji:). Znalazłem kilka porad dotyczących zdejmowania poduszki i kierownicy (wymiana zwijacza), ale chciałbym upewnić się konkretnie do wymiany manetki. To co wiem - zacząć od odłączenia akumulatora, potem odkręcam poduszkę i ją odpinam od taśmy. Dalej jest duża śruba (chyba 24) od kierownicy i metalowa płytka z 3 śrubkami. To płytka od zwijacza? Muszę odkręcić dużą śrubę, żeby zdjąć kierownicę, ale te małe śrubki też? Czy ten zwijacz nie rozsypie mi się? Proszę o poradę krok po kroku jak po kolei to zrobić, żeby czegoś nie zepsuć.

Awatar użytkownika
tzsherman
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tzsherman » pn kwie 04, 2016 21:34

Te 3 śrubki trzymają manetki. Po odkręceniu ich i odpięciu kabli od manetek, powinny one zejść. Z tego co pamiętam, to najpierw zejdzie manetka kierunkowskazów, a potem wycieraczek.

Obrazek

Awatar użytkownika
dziechu
Forum Master
Forum Master

Post autor: dziechu » wt kwie 05, 2016 11:11

Ok, dziękuję:) A z tym zwijaczem może być jakiś problem, trzeba na coś uważać? On schodzi z kierownicą?

Awatar użytkownika
dziechu
Forum Master
Forum Master

Post autor: dziechu » wt kwie 05, 2016 14:34

Ok, wszystko zrobione, ale.... musiałem drugi raz zdjąć kierownicę, i po założeniu nie podpiąłem taśmy i podłączyłem akumulator. Teraz mam błąd poduszki - mam VAGa, ale nie pamiętam jak się kasuje, podpowie ktoś?

Awatar użytkownika
dziechu
Forum Master
Forum Master

Post autor: dziechu » wt kwie 05, 2016 16:15

Te 3 śrubki są od zwijacza i ich nie odkręcałem. Błąd poduszki skasowałem. Dzięki wszystkim za wylewną pomoc, dużo wejść, ale nikomu palcem po klawiaturze nie chciało się ruszyć, poza tzsherman. W zasadzie sam sobie poradziłem. Dzięki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”