fabryczna zmieniarka 6cd Sony VW - problem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Mam problem z fabryczną zmieniarką sony do VW.
Kupiłem zmieniarkę na 6cd która montowana jest w podłokietniku, natomiast ja chciał bym zamontować ją w kokpicie nad radiem. Problem jest tego rzędu że w zmieniarce jest inna kostka niż w moim radiu ( gamma 5) ja mam nimi iso na 8 pinów a przy zmieniarce jest taka podłużna wtyczka na 10 pinów. Poradziłem sobie z przerobieniem i podłączeniem tego ale nie wiem jak podłączyć podświetlanie. Zostały mi dwa kabelki szaro biały(pin 3) i biały(pin12) czy to jest od podświetlania? jak to sprawdzić? gdzie to podpiąć? Wyczytałem że podświetlanie należy podpiąć pod "Data out" ale te piny mam juz zajęte :/ no i nie wiem które kabelki ze zmieniarki miał bym podpiąć.
pin 1 -brązowy pin 2 -zielony
pin 3 -biało-szary pin 4 -pomarańczowy
pin 5 -wolny pin 6 -żółty
pin 7-czerwono biały pin 8 - czerwony
pin 9 - czarny pin10 niebieski
pin 11 - wolny pin 12- biały
[/url]
w taki sposób podłączyłem to do mojej kostki mini iso (8pinów)
[/url]
schemat podłączenia mojego radia
Mam problem z fabryczną zmieniarką sony do VW.
Kupiłem zmieniarkę na 6cd która montowana jest w podłokietniku, natomiast ja chciał bym zamontować ją w kokpicie nad radiem. Problem jest tego rzędu że w zmieniarce jest inna kostka niż w moim radiu ( gamma 5) ja mam nimi iso na 8 pinów a przy zmieniarce jest taka podłużna wtyczka na 10 pinów. Poradziłem sobie z przerobieniem i podłączeniem tego ale nie wiem jak podłączyć podświetlanie. Zostały mi dwa kabelki szaro biały(pin 3) i biały(pin12) czy to jest od podświetlania? jak to sprawdzić? gdzie to podpiąć? Wyczytałem że podświetlanie należy podpiąć pod "Data out" ale te piny mam juz zajęte :/ no i nie wiem które kabelki ze zmieniarki miał bym podpiąć.
pin 1 -brązowy pin 2 -zielony
pin 3 -biało-szary pin 4 -pomarańczowy
pin 5 -wolny pin 6 -żółty
pin 7-czerwono biały pin 8 - czerwony
pin 9 - czarny pin10 niebieski
pin 11 - wolny pin 12- biały
[/url]
w taki sposób podłączyłem to do mojej kostki mini iso (8pinów)
[/url]
schemat podłączenia mojego radia
zerknij tu - fabryczna zmieniarka vw
http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... emchan.htm
http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... emchan.htm
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
do sprawdzenia który to pin ma mieć zasilanie do podświetlenia to użyj do tego żarówki z dwoma kablami jeden koniec żarówki do plusa a drugi koniec kabla żarówki do pinu które masz wolne i powinno się pojawić podświetlenie to jest takie bezpieczne sprawdzenie zęby czegoś nie spalić Na twoim rysunku slabu widać możesz to dać w powiększeniu
Swap instalacji z grupy VAG .
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
W fabrycznym CD playerze do podświetlenia jest dodatkowe gniazdo na 2 piny, w zmieniarce nie ma podobnego czegoś?
Re: fabryczna zmieniarka 6cd Sony VW - problem
no właśnie wszyscy piszą o tym dodatkowym gnieździe do podświetlania ale u mnie tego nie ma...
Problem rozwiązany, podświetlanie działa!!
Kabel biały (pin 12) trzeba podpiąć pod niebiesko biały kabel (pin6) kostki od radia
Kabel biały (pin 12) trzeba podpiąć pod niebiesko biały kabel (pin6) kostki od radia
trochę dziwne ze to działa bo niebiesko biały to przewody od prędkości jak już to przewód niebiesko szary to bym szybciej uwierzył
tam są jakieś dwa niebiesko białe może nie takie same ale podobne do siebie. Może się mylę, nie wiem, ale mniejsza z kolorem. W każdym bądź razie podpiąłem go pod pin 6 na kostce od radia. Sprawdzałem jakie jest w nim napięcie, normalnie jest ok 2v a po włączeniu świateł (razem z podświetlaniem ) napięcie zmienia się na 7v. Wszystko hula jak należy. podświetlanie zmieniarki włącza sie razem z radiem.
tak pin 6 jest to podświetlenie radia i jest to kolor szaro niebieski zwane ze działa
Kam kolejny problem z ta zmieniarką, nie ładuje płyt ( przy wkładaniu płyt wyskakuje error) Jest to zmieniarka przeznaczona do montażu w podłokietniku w pozycji pionowej, natomiast ja zamontowałem ją jak już wspomniałem w kokpicie w pozycji poziomej. Wyczytałem coś że trzeba przełożyć jakieś sprężynki mechanizmu ale kompletnie nie mam pojęcia o co chodzi. Może ktoś wie co i jak zrobić o ile coś się da z tym zrobić (zaznaczam że w pozycji pionowej wszystko działa jak należy). Proszę o pomoc i poradę.
Re: fabryczna zmieniarka 6cd Sony VW - problem
Ja zrobiłem tak samo i działa, pod pin w dodatkowej wtyczce zmieniarki (ten z białym przewodem) podpiąłem pin6 radia:)jeryk10 pisze:tak pin 6 jest to podświetlenie radia i jest to kolor szaro niebieski zwane ze działa