Elektr.szyby - konkret
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Elektr.szyby - konkret
miś fazi, dzieki
Ale mi chodzi o to jak go nazwac w sklepie, chyba, ze wezme na pokazanie, ze taki i taki chce
Byc moze z tylu jest to samo, bo tak samo bzyczy. Byloby niezle...
Ale mi chodzi o to jak go nazwac w sklepie, chyba, ze wezme na pokazanie, ze taki i taki chce
Byc moze z tylu jest to samo, bo tak samo bzyczy. Byloby niezle...
- Paweł Marek
- V.I.P.
Elektr.szyby - konkret
tak powinien się uruchomić na około sekundę. Co do przekaźnika nie napisałeś co tam masz w module bo są dwa rozwiąznia: w starszych dwa pojedyncze przekaźniki, w nowszych jeden podwójny. Tak czy inaczej jeśli dajesz sobie rade z lutowaniem to zawsze jakiś przekaźnik tam wpasujesz choćby miał wisieć na kabelkach.Tical pisze:powinny byc jakies skoki silnika?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Elektr.szyby - konkret
tak ale z przednich drzwi, z tylnych nie jestem pewien.Tical pisze:Czy ta cala plytka z wersji 3D pasuje do 5D? Mozna przekladac Plug&Play?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Elektr.szyby - konkret
Paweł Marek, Mam na plytce 1 przekaznik. Jade zaraz poszukac po czesciach uzywanych w okolicy, moze cos znajde, jak nie to rozbieram moj i zaczynam dzialac.
Z przekaznika zawsze jakis opis spisze, ze scalaka tez, dioda to nie problem, z tranzystorem moze byc trudniej (npn czy pnp..), ale zobaczymy.
Z przekaznika zawsze jakis opis spisze, ze scalaka tez, dioda to nie problem, z tranzystorem moze byc trudniej (npn czy pnp..), ale zobaczymy.
Elektr.szyby - konkret
katalogi są od tego np. elenota.pl lub szukaj na google datasheetTical pisze:z tranzystorem moze byc trudniej (npn czy pnp..),
Elektr.szyby - konkret
Wiec tak.
Ogolnie sprawdzanie elementow na tej plytce jest trudne, bo sa zalane jakias zabezpieczajaca przed warunkami zewnetrznymi substancja (widac na zdjeciu, ta czerwona powloka) i sondy od miernika nie bardzo chcialy sie przebic :/
Ale zrobilem pare zdjec, pare testow i teraz tak/
Najpierw zdjecia.
Oznaczenia z tego tranzystora kolo czujnika hallotronowego nie udalo mi sie odczytac, probowalem zdrapac to cos paznokciem, srubokretem, ale nic z tego, wiec pupa. Z mierzeniem tez problem, ta warstwa tego czegos skutecznie chroni przez wbiciem sond.
Ogolnie z tego co sie dalo zmierzyc to zrobilem to i nie znalazlem nic podejrzanego.
Zauwazylem jeszcze cos, mianowicie ten uklad zakloca dzialanie szyberdachu, wlacznika podgrzewania tylnej szyby oraz chwilami prawej szyby przedniej.
Otoz na wlaczonym zaplonie prawa przednia szyba potrafila sie nie opuszczac z przycisku od strony kierowcy, reagowal tylko przycisk w gore. Czasem dzialal czasem nie..pozniej juz dzialal caly czas. Przycisk w drzwiach prawych bezproblemowo.
Po uruchomieniu silnika - wcisniecie przycisku lewej szyby (gora/dol obojetnie) powoduje, ze w szyberdachu cos brzeczy, bzyczy (w drzwiach wtedy tez), probuje sie otworzyc, dodatkowo jak wcisne przycisk podgrzewania tylnej szyby to szyber dostaje jekby strzal napiecia i sie probuje otwierac przez chwile nawet jak jest maksymalnie juz uchylony.
To sa takie 2 zaleznosci jakie jeszcze dzis zauwazylem.
Jak odpialem wtyczke od tego ukladu z lewych drzwi to wszystkie usterki ustepuja i na zaplonie i na wlaczonym silniku, wiec to zdecydowanie jego wina.
Na chwile obecna wykrecilem uklad, zamontowalem silniczek i wszystko jak trzeba, wczesniej wyciagnalem sobie przewody bezposrednio podlaczone do silniczka i stalym napieciem krecilem silniczkiem, w ten sposob przynajmniej domknalem szybe i sie trzyma normalnie na prowadnicach, nie na kawalku podlozonego drewna .
Mam ten uklad, planuje teraz wymienic przekaznik, moze pomoze, moze nie, oznaczenia ze scalakow widac, zobaczymy co to i ile kosztuje jakby co.
Jakies sugestie, wskazowki, porady, co dalej i czemu ten uklad zakloca dzialanie w/w czesci?
Dodam, ze sprawdzilem, docisnalem, przestukalem przekazniki w skrzynce, bezpieczniki profilaktycznie sprawdzilem, wtyczki czyste, bez zwarc.
Pozdrawiam
edit
Udalo mi sie znalesc pdf-a od tego przekaznika - http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=343174, wyglada na zwykly przekaznik z podwojna cewka, zdobycie go bedzie raczej trudne z tego co widze, moze zastapic go 2 normalnymi?
edit2
Znalazlem podobny przypadek, nawet te same objawy >click<.
Jeszcze jedno, na odpietym silniczku, jak klika przekaznik to czy normalne, ze obojetne czy wcisne przycisk czy go trzymam (gora/dol obojetnie) to na wyjsciu, tych blaszkach napiecie raz w + raz w - pojawia sie na chwile? Jak trzymam, czyli chcialbym zamknac szybe, napiecie powinno byc caly czas chyba co? Tak samo z otwieraniem? A tu pojawia sie na chwile..
Ogolnie sprawdzanie elementow na tej plytce jest trudne, bo sa zalane jakias zabezpieczajaca przed warunkami zewnetrznymi substancja (widac na zdjeciu, ta czerwona powloka) i sondy od miernika nie bardzo chcialy sie przebic :/
Ale zrobilem pare zdjec, pare testow i teraz tak/
Najpierw zdjecia.
Oznaczenia z tego tranzystora kolo czujnika hallotronowego nie udalo mi sie odczytac, probowalem zdrapac to cos paznokciem, srubokretem, ale nic z tego, wiec pupa. Z mierzeniem tez problem, ta warstwa tego czegos skutecznie chroni przez wbiciem sond.
Ogolnie z tego co sie dalo zmierzyc to zrobilem to i nie znalazlem nic podejrzanego.
Zauwazylem jeszcze cos, mianowicie ten uklad zakloca dzialanie szyberdachu, wlacznika podgrzewania tylnej szyby oraz chwilami prawej szyby przedniej.
Otoz na wlaczonym zaplonie prawa przednia szyba potrafila sie nie opuszczac z przycisku od strony kierowcy, reagowal tylko przycisk w gore. Czasem dzialal czasem nie..pozniej juz dzialal caly czas. Przycisk w drzwiach prawych bezproblemowo.
Po uruchomieniu silnika - wcisniecie przycisku lewej szyby (gora/dol obojetnie) powoduje, ze w szyberdachu cos brzeczy, bzyczy (w drzwiach wtedy tez), probuje sie otworzyc, dodatkowo jak wcisne przycisk podgrzewania tylnej szyby to szyber dostaje jekby strzal napiecia i sie probuje otwierac przez chwile nawet jak jest maksymalnie juz uchylony.
To sa takie 2 zaleznosci jakie jeszcze dzis zauwazylem.
Jak odpialem wtyczke od tego ukladu z lewych drzwi to wszystkie usterki ustepuja i na zaplonie i na wlaczonym silniku, wiec to zdecydowanie jego wina.
Na chwile obecna wykrecilem uklad, zamontowalem silniczek i wszystko jak trzeba, wczesniej wyciagnalem sobie przewody bezposrednio podlaczone do silniczka i stalym napieciem krecilem silniczkiem, w ten sposob przynajmniej domknalem szybe i sie trzyma normalnie na prowadnicach, nie na kawalku podlozonego drewna .
Mam ten uklad, planuje teraz wymienic przekaznik, moze pomoze, moze nie, oznaczenia ze scalakow widac, zobaczymy co to i ile kosztuje jakby co.
Jakies sugestie, wskazowki, porady, co dalej i czemu ten uklad zakloca dzialanie w/w czesci?
Dodam, ze sprawdzilem, docisnalem, przestukalem przekazniki w skrzynce, bezpieczniki profilaktycznie sprawdzilem, wtyczki czyste, bez zwarc.
Pozdrawiam
edit
Udalo mi sie znalesc pdf-a od tego przekaznika - http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=343174, wyglada na zwykly przekaznik z podwojna cewka, zdobycie go bedzie raczej trudne z tego co widze, moze zastapic go 2 normalnymi?
edit2
Znalazlem podobny przypadek, nawet te same objawy >click<.
Jeszcze jedno, na odpietym silniczku, jak klika przekaznik to czy normalne, ze obojetne czy wcisne przycisk czy go trzymam (gora/dol obojetnie) to na wyjsciu, tych blaszkach napiecie raz w + raz w - pojawia sie na chwile? Jak trzymam, czyli chcialbym zamknac szybe, napiecie powinno byc caly czas chyba co? Tak samo z otwieraniem? A tu pojawia sie na chwile..
- Paweł Marek
- V.I.P.
Elektr.szyby - konkret
przecież pisałem, jeśli układ nie wyczuwa obrotów silnika czujnikiem hallotronowym to po chwilce odłącza prąd, dzięki temu układowi silnik przestaje dostawać zbędne napięcie jak szyba dojdzie do końca albo trafi na przeszkodę - w przypadku przeszkody np ręki powinna się jeszcze cofnąć - ale to doczytaj sobie o programowaniu szyb z nowszymi modułami jakie masz.Tical pisze:napiecie powinno byc caly czas chyba co?
U ciebie brzęczenie występuje kiedy silnik jest podpięty i obciąża styki przekaźnika, to wtedy na początek trzeba sprawdzić przekaźnik. Chociaż z tego co teraz piszesz o tym kłopocie z włącznikiem to pasowałoby jeszcze sam włącznik przynajmniej spryskać wewnątrz jakimś WD40 oraz obejrzeć kable w wiązkach w gumie do drzwi.
Elektr.szyby - konkret
Racja, sorki.Paweł Marek pisze:przecież pisałem, jeśli układ nie wyczuwa obrotów silnika czujnikiem hallotronowym to po chwilce odłącza prąd, dzięki temu układowi silnik przestaje dostawać zbędne napięcie jak szyba dojdzie do końca albo trafi na przeszkodę
Jesli chodzi Tobie o wlacznik w lewych drzwiach od szyb lewych i prawych to zrobilem to zanim zabralem sie do roboty. Ogolnie polaczenia elektrycznie przepsikalem WD40, wyczyscilem do sucha i wtedy zaczalem robic reszte.Paweł Marek pisze:Chociaż z tego co teraz piszesz o tym kłopocie z włącznikiem to pasowałoby jeszcze sam włącznik przynajmniej spryskać wewnątrz jakimś WD40 oraz obejrzeć kable w wiązkach w gumie do drzwi.
A moze cos wiazka z modulu komfortu krzaczy?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Elektr.szyby - konkret
niema takiej wiązki osobnej. Chyba ze masz jakiś dokładany moduł to oczywiscie trzeba sprawdzić jego połaczenia. Ale mnie się wydaje że na tym etapie trzeba się skupić na tym przekaźniku. Może uda ci się zdjąć jego obudowę bez wylutowania całości, to lepiej byś się zorientował czy faktycznie z nim coś nie gra
Elektr.szyby - konkret
Paweł Marek, chcialbym wyeliminowac jeszcze wiazke w gumowym wezu przechodzaca przez drzwi, masz wiedze nt, na ktorym pinie w tej wtyczce do elektroniki (lub kolory kabli) co powinno byc w stanie zamykania, otwierania lub spoczynku?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Elektr.szyby - konkret
Tical, Ale tam jest masa kabli, może ściąg sobie nie raz dawałem ja i inni koledzy schemacik znajdziesz w w archiwum szukajką. Szczególnie patrz na plus stały, plus po zapłonie oraz kable masowe brązowe. Po prostu odciąg ta gumę i obejrzyj wszystkie kable, każdy weź w palce i staraj się wyczuć czy nawet jeśli izolacja jest cała to kabel nie jest przełamany w środku choć to rzadko bywa.