Elektr.szyby - konkret
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Elektr.szyby - konkret
Witam
Dzis tak po prostu, bez zadnego ostrzezenia padla mi elektryczna szyba, przod kierowca.
Po krotce: Zatrzymalem sie, chcialem opuscic i cisza, wciskam przycisk w drzwiach, brak reakcji, po chwili zaczelo bzyczec, jak probowalem otworzyc, zamknac, bzyczy.
Pomyslalem, ze skoro niedawno wymienialem caly mechanizm na nowy, tylko silnik przelozylem ze starego, to sie moze cos poluzowalo i zablokowalo.
No to rozebralem boczek, zdjalem caly mechanizm, podlaczylem "na sucho" i dalej bzyczy (przy zam i otw).
Ok, no to ide dalej, rozebralem mechanizm, zeby dostac sie do silniczka, podlaczylem wtyczke i byl podlaczony sam silniczek, wyjalem go z calego mechanizmu, probuje i dalej bzyczy, mysle sobie, ze sliniczek zdechl, wyjalem go, rozebralem, przeczyscilem, sprawdzilem i ulozylem na nowo szczotki, full serwis, podlaczylem bezposrednio pod zasilanie i kreci, odwrocilem polaryzacje, kreci w druga strone, wiec silniczek spoko, wkladam z powrotem do tego ukladu, w ktory podlacza sie glowna wtyczke, sprawdzam i dalej bzyczy, kuzwa, odpinam silniczek, sprawdzam, przekaznik klika, wciskam silniczek (przeczyscilem blaszki w tym ukladzie, w ktorej wtyka sie blaszki silniczka i ogolnie cala plytke), sprawdzam bzyczy, wydaje mi sie, ze z tego przekaznika, jego klikniecia czuc, bzyczenie tez, wiec pytam sie teraz czy mogl pasc przekaznik w tym ukladzie? Jesli tak to czy znajde taki w jakims sklepie? I jak go nazwac jesli juz? Czy moglbym go zastapic jakims innym?
Jedyne czego nie sprawdzilem to czy bez wcisnietego silniczka w te 2 blaszki, czy pojawia sie na nich napiecie przy zam/otw, ale z tego co juz sprawdzilem to wydaje mi sie, ze to albo przekaznik albo cos na tej plytce?
Szukac calej takiej plytki czy moze to ten przekaznik? Dodam, ze takie samo bzyczenie przy otw/zam mam w tylnej lewej szybie.
Sprawa dosc pilna
Za kazda pomoc wielkie dzieki!!
Dzis tak po prostu, bez zadnego ostrzezenia padla mi elektryczna szyba, przod kierowca.
Po krotce: Zatrzymalem sie, chcialem opuscic i cisza, wciskam przycisk w drzwiach, brak reakcji, po chwili zaczelo bzyczec, jak probowalem otworzyc, zamknac, bzyczy.
Pomyslalem, ze skoro niedawno wymienialem caly mechanizm na nowy, tylko silnik przelozylem ze starego, to sie moze cos poluzowalo i zablokowalo.
No to rozebralem boczek, zdjalem caly mechanizm, podlaczylem "na sucho" i dalej bzyczy (przy zam i otw).
Ok, no to ide dalej, rozebralem mechanizm, zeby dostac sie do silniczka, podlaczylem wtyczke i byl podlaczony sam silniczek, wyjalem go z calego mechanizmu, probuje i dalej bzyczy, mysle sobie, ze sliniczek zdechl, wyjalem go, rozebralem, przeczyscilem, sprawdzilem i ulozylem na nowo szczotki, full serwis, podlaczylem bezposrednio pod zasilanie i kreci, odwrocilem polaryzacje, kreci w druga strone, wiec silniczek spoko, wkladam z powrotem do tego ukladu, w ktory podlacza sie glowna wtyczke, sprawdzam i dalej bzyczy, kuzwa, odpinam silniczek, sprawdzam, przekaznik klika, wciskam silniczek (przeczyscilem blaszki w tym ukladzie, w ktorej wtyka sie blaszki silniczka i ogolnie cala plytke), sprawdzam bzyczy, wydaje mi sie, ze z tego przekaznika, jego klikniecia czuc, bzyczenie tez, wiec pytam sie teraz czy mogl pasc przekaznik w tym ukladzie? Jesli tak to czy znajde taki w jakims sklepie? I jak go nazwac jesli juz? Czy moglbym go zastapic jakims innym?
Jedyne czego nie sprawdzilem to czy bez wcisnietego silniczka w te 2 blaszki, czy pojawia sie na nich napiecie przy zam/otw, ale z tego co juz sprawdzilem to wydaje mi sie, ze to albo przekaznik albo cos na tej plytce?
Szukac calej takiej plytki czy moze to ten przekaznik? Dodam, ze takie samo bzyczenie przy otw/zam mam w tylnej lewej szybie.
Sprawa dosc pilna
Za kazda pomoc wielkie dzieki!!
Elektr.szyby - konkret
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=180982" onclick="window.open(this.href);return false;
Elektr.szyby - konkret
Dzieki, czytalem to jakis czas temu i zapomnialem o tym :/
Czyli ten wystajacy kawalek plastiku to jest czujnik obrotow silnika?
Jeszcze sprawdze ten pierscien ze zdj17, czy jest idealnie po srodku.
Ale tak sam z siebie by sie cos przesunelo albo wygielo?
Podczas wymiany mechanizmu nic tu nie grzebalem, nie rozkrecalem...no coz, trzeba sprawdzic.
Moze wystarczy troche dogiac ten czujnik, zeby byl blizej pierscienia...?
Wiec te bzyczenie to jest wlasnie odlaczanie pradu od silnika?
Czyli ten wystajacy kawalek plastiku to jest czujnik obrotow silnika?
Jeszcze sprawdze ten pierscien ze zdj17, czy jest idealnie po srodku.
Ale tak sam z siebie by sie cos przesunelo albo wygielo?
Podczas wymiany mechanizmu nic tu nie grzebalem, nie rozkrecalem...no coz, trzeba sprawdzic.
Moze wystarczy troche dogiac ten czujnik, zeby byl blizej pierscienia...?
Wiec te bzyczenie to jest wlasnie odlaczanie pradu od silnika?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Re: Elektr.szyby - konkret
Nie w tym wypadku ten czujnik niema nic do rzeczy, najpewniej jak sam przypuszczasz padł przekaźnik. Nie powinno być problemu większego z tym, ale trzeba stary wylutować, robota dla elektronika amatora. Potem można probować rozebrać i przeczyścić dogiąć styki albo szukać podobnego nowego
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Elektr.szyby - konkret
Paweł Marek, przekaznik to ja sobie wylutuje, nie ma problemu, tylko interesuje mnie te bzyczenie, ale chyba potwierdasz moje podejrzenia, wiec chyba pojde tym torem, bo watpie, zeby nagle czujnik albo pierscien w tym mechanizmie sie sam z siebie przesunal.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Elektr.szyby - konkret
myślę że brzęczy właśnie przekaźnik, ale wyjaśnisz to odkręcając moduł od silniczka, zostawiając podpietą wtyczkę, właczając włącznikiem i dotykając palcem przekaźnika. Oczywiście nie można wykluczyć że przekaźnik jest źle sterowany ale najpierw bierze się pod uwagę to co najbardziej prawdopodobne.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Elektr.szyby - konkret
Paweł Marek, sprawdzalem to, wlasnie on brzeczy.
Ale jak odepne silniczek to klika normalnie, troche to nielogiczne, bo jakby go silniczek obciazal, ale silniczek pod stalym napieciem chodzi idealnie, palcami krece tez bez oporu...
Ale jak odepne silniczek to klika normalnie, troche to nielogiczne, bo jakby go silniczek obciazal, ale silniczek pod stalym napieciem chodzi idealnie, palcami krece tez bez oporu...
Elektr.szyby - konkret
sprawdź sobie diodę , która jest szeregowo wpięta do uzwojenia cewki przekaźnika
Elektr.szyby - konkret
a nie przypadkiem równolegle ?miś fazi pisze:która jest szeregowo wpięta do uzwojenia cewki przekaźnika
Elektr.szyby - konkret
a co do klikania przekaźnika to całkiem logiczne jak silnik jest nie podłączony , tu nie chodzi o obciążenie silnikiem , tylko o ruch obrotowy wirnika i impulsy wyłapywane przez czujnik magnetyczny , u Ciebie kolego będzie raczej problem z elektroniką , ja stawiam albo na diodę cewki , tranzystor sterujący cewką przekaźnika lub scalakiem , to jest prawdopodobnie poczwórny wzmacniacz operacyjny , ale mogę się mylic , nigdy tego nie naprawiałem
Re: Elektr.szyby - konkret
sorry pomyłeczka , oczywiście równoleglemichalqqr pisze:a nie przypadkiem równolegle ?miś fazi pisze:która jest szeregowo wpięta do uzwojenia cewki przekaźnika
- Paweł Marek
- V.I.P.
Elektr.szyby - konkret
Przy padniętym czujniku silnik działa skokowo przesuwając szybę po 5 cm za każdym naciśnięciem przycisku.
Elektr.szyby - konkret
Jutro byc moze bede mial mozliwosc to rozbiore ponownie uklad i pomierze elementy.
Jesli chodzi o diode to sprawdzic sie da, tranzystor tez, ale scalaka to chyba nie sprawdze :/
Najlepiej byloby cala elektronike kupic i przelozyc i calkiem mozliwe, ze tak sie to skonczy jak nic nie znajde w elementach, ktore mozna pomierzyc.
Jeszcze jedno, gdyby to byl jednak przekaznik, to wiecie jakim innym mozna go zastapic?
No to juz jakis krok do przodu - wiec nawet jak trzymam to w rekach, nie skrecone, tylko zlozone i wciskam przycisk to przynajmniej powinny byc jakies skoki silnika?Paweł Marek pisze:Przy padniętym czujniku silnik działa skokowo przesuwając szybę po 5 cm za każdym naciśnięciem przycisku.
Jesli chodzi o diode to sprawdzic sie da, tranzystor tez, ale scalaka to chyba nie sprawdze :/
Najlepiej byloby cala elektronike kupic i przelozyc i calkiem mozliwe, ze tak sie to skonczy jak nic nie znajde w elementach, ktore mozna pomierzyc.
Jeszcze jedno, gdyby to byl jednak przekaznik, to wiecie jakim innym mozna go zastapic?
Elektr.szyby - konkret
każdym innym z cewką na 12 V i pasujących wyprowadzeniach do płytki drukowanej , takie są w sklepach po 5 zł