Po włączeniu klimatyzacji załącza się tylko duży wentylator, mały pozostaje w bezruchu. Wydaje mi się, że to jakas nieprawidłowość. Kiedyś czytałem ,że powinny obydwa startować od początku. Może ktoś rozwieje moje wątpliwości.
Może to mieć wpływ na wydajność klimy? Cały czas sądziłem, że mi dobrze chłodzi dopuki nie zobaczyłem jak chłodzi w aucie kolegi. Klimę mam manualną. Być może, że drugi wentylator startuje po czasie, jak to ma w końcu być.
wentylatory podczas pracy klimy(Bora)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
wentylatory podczas pracy klimy(Bora)
Ostatnio zmieniony ndz sie 08, 2010 20:36 przez indyczes, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
wentylatory podczas pracy klimy
Sprawdź Kolego, czy masz jeszcze taki cienki pasek klinowy napędzający drugi wentylator od pierwszego. W moim 1,9 TDI jest taki pasek.
Gdyby jednak drugi wentylator był napędzany silniczkiem - pozostaje normalna procedura:czy po podaniu napięcie na silniczek, silniczek rusza, czy nie spalony; czy we wtyku silniczka pojawia się napięcie po włączeniu klimy; i sterownik wentylatorów - tu już potrzebne oznaczenie silnika i rocznik, bo są zmiany w schematach.
Gdyby jednak drugi wentylator był napędzany silniczkiem - pozostaje normalna procedura:czy po podaniu napięcie na silniczek, silniczek rusza, czy nie spalony; czy we wtyku silniczka pojawia się napięcie po włączeniu klimy; i sterownik wentylatorów - tu już potrzebne oznaczenie silnika i rocznik, bo są zmiany w schematach.
Ostatnio zmieniony ndz sie 08, 2010 14:15 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.